Formula E

Formule E: Zes races in Berlijn sluiten in augustus Formule E-seizoen af

IMG 8941 2
Het complex van het vroegere vliegveld Tempelhof biedt genoeg ruimte voor verschillende configuraties

Het seizoen 2019-2020 in het ABB FIA Formule E-kampioenschap, dat sinds de race in Marrakesh van medio maart stilligt, wordt in augustus afgesloten met niet minder dan zes wedstrijden op dezelfde locatie. In een tijdsbestek van negen dagen, van woensdag 5 tot en met donderdag 13 augustus, wordt er gereden op het voormalige vliegveld Tempelhof in Berlijn. Gekozen is voor drie 'double-headers' met wedstrijden op twee opeenvolgende dagen, waarbij voor elk van de dubbele races een andere circuitconfiguratie gebruikt wordt. Het enorme complex van Tempelhof biedt daarvoor natuurlijk volop mogelijkheden.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: Rebocar/R. de Boer

De afgelopen weken deden diverse opties voor een hervatting van het Formule E-seizoen de ronde, waarbij keer op keer ook werd gesproken over het houden van races op permanente circuits, iets wat de Formule E-organisatie tot dusver altijd angstvallig heeft vermeden. Ook nu hoeft dus niet naar een permanent circuit te worden uitgeweken, maar kan alles en iedereen in Berlijn blijven op een complex dat gemakkelijk af te sluiten is voor mensen die er niets te zoeken hebben.

Begonnen wordt op woensdag 5 en donderdag 6 augustus met een tweetal wedstrijden, gevolgd door twee races op zaterdag 8 en zondag 9 augustus. Nog eens twee wedstrijden op woensdag 12 en donderdag 13 augustus vormen dan de afsluiting van het seizoen. Positief: de races vallen tussen de DTM-wedstrijden op Spa-Francorchamps (1 en 2 augustus) en de Lausitzring (14-16 augustus) in, zodat er voor Audi-fabriekscoureurs Robin Frijns en Nico Müller geen verplichtingen samenvallen.

De Formule E-organisatie werkt nauw samen met de Duitse gezondheidsinstanties. De nog steeds geldende maatregelen betekenen dat de races in Berlijn zonder publiek gehouden worden. In samenspraak met alle betrokken partijen wordt ervoor gezorgd dat er niet meer dan 1000 mensen op enig moment tegelijkertijd ter plekke zijn. Daarnaast wordt er alles aan gedaan om samenkomsten van veel mensen zoveel mogelijk te voorkomen. Zo vinden documentencontroles, rijders- en teammanagersbesprekingen en onderhandelingen met sportcommissarissen – helaas een veel voorkomend fenomeen in de Formule E – op afstand plaats met behulp van videoverbindingen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet