Retro

Retro: Historic Grand Prix zonder publiek, Goodwood schrapt evenementen

hgp2018-fri-40

De historische autosport raakt in een rap tempo zijn topevenementen kwijt. Nadat de Silverstone Classic al naar 2021 werd doorgeschoven, valt dat lot nu ook de Goodwood Revival en het Festival of Speed ten deel. De Historic Grand Prix op Zandvoort gaat wél door, maar de organisatie is genoodzaakt om het evenement achter gesloten deuren te laten plaatsvinden.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

De Historic Grand Prix zou de tweede ronde zijn in de (al in pre-coronatijden verkorte) FIA-kampioenschappen voor F1-auto's en sportwagens, met de Silverstone Classic en de Spa Six Hours als andere ronden. Ook de rest van het programma leunt zwaar op de vijf klassen die hofleverancier Masters Historic Racing meebrengt. De Masters-kalender kreeg dit voorjaar de ene na de andere klap te verduren, maar de Historic Grand Prix bleef al die tijd fier overeind staan – net ná de termijn van 1 september die de Nederlandse overheid oorspronkelijk had gesteld voor haar verbod op grote evenementen.

Voortschrijdend inzicht maakt inmiddels echter duidelijk dat massale evenementen voor veel langere tijd niet mogelijk zijn. In de moderne Formule 1 zullen waarschijnlijk alle races van dit seizoen achter gesloten deuren plaatsvinden, hetzelfde lot is de historische autosport beschoren. De F1 kan rijden vanwege televisie-inkomsten, wat ook geldt voor diverse andere moderne kampioenschappen. In de historische autosport komt het neer op de portemonnee van de deelnemers zelf.

hgp2018-sun-1

Masters Historic Racing heeft nu besloten tot een kort kampioenschap dat deze zomer in Groot-Brittannië begint, met twee ronden op Donington Park (meetellend voor de FIA-kampioenschappen) en Brands Hatch. Zandvoort volgt daarna, over de Spa Six Hours en een eventuele inhaalronde op Portimão moet nog duidelijkheid komen – al zal het Portugese circuit ongetwijfeld voorrang geven aan de twee F1-weekenden in oktober waarover nu wordt onderhandeld. De weekenden op Donington, Brands en Zandvoort zullen feitelijk neerkomen op de simpelste vorm van circuitexploitatie: kopen van baantijd. Zo hebben de circuits weer inkomsten en kunnen de coureurs hun passie uitoefenen.

Voor echte publieksevenementen als de Goodwood Revival gaat die vlieger niet op. Daarom besloot de Duke of Richmond vandaag om zijn twee kroonjuwelen – de Revival en het Festival of Speed – voor dit jaar af te gelasten. Dat heeft niet alleen gevolgen voor 2020, zo bleek uit de verklaring van de Duke, maar ook voor later. Het circuit van Goodwood is uitzonderlijk omdat de evenementen bijdragen aan de exploitatie van het landgoed – waar nu een enorm gat in valt.

revival2019-fri-62

Daarom kan de Duke niet zonder meer meegaan met de regel die andere afgelaste evenementen dit jaar hebben gehanteerd: het doorschuiven van al gekochte toegangskaarten naar 2021. Goodwood doet dat weliswaar ook, maar richt daarnaast een extra club op (naast de bestaande GRRC) om donaties te verwerven waarmee het exploitatietekort kan worden gedicht. De waarschuwing van de Duke of Richmond liegt er niet om: zonder deze donaties is het voortbestaan van de Revival en het Festival in hun huidige vorm na 2021 uiterst onzeker.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet