ESports

Sportscars: Rebellion wint virtuele 24 Uur van Le Mans, GTE-klassewinst voor Porsche

200614 24h LM Virtual Rebellion winner
Het Rebellion-Williams Esports-team won de virtuele 24 Uur van Le Mans

Het Rebellion-Williams-Esports-team onder het startnummer 1 won met Louis Deletraz, Raffaele Marciello en de beide simracers Nikodem Wisniewski en Kuba Brzezinski de virtuele editie van de 24 Uur van Le Mans. Het kwartet legde in totaal 371 ronden af en eindigde met een voorsprong van 17,7 seconden op het ByKolles-team met Tom Dillmann, Esteban Guerrieri, Jernej Simoncic en Jesper Pedersen, dat vanaf de pole-position was gestart. Met de tweede inschrijving van het Rebellion-Williams-Esports-team eindigden Agustin Canapino/Jack Aitken/Marc Gassner/Michael Romanidis op de derde plaats. De winst in de GTE-klasse was voor de nummer 93-fabrieks-Porsche met Nick Tandy, Ayhancan Güven, Josh Rogers en Tommy Østgaard. De best geklasseerde Nederlanders in de race waren Jarno Opmeer en Isaac Gillissen, die in de LMP2-klasse als vijfde geklasseerd werden. Ook in de GTE-klasse eindigden de best geklasseerde Nederlanders als vijfde, namelijk Loek Hartog en Kevin van Dooren in de Dempsey-Proton-Porsche. De race moest tot twee keer toe worden onderbroken omdat de servers van rFactor overbelast raakten.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

De virtuele Rebellion-Williams-LMP2 met het nummer 1 startte de race vanaf de achtste plaats, reed gestaag voorin mee en kon in het tiende uur van de race de leiding overnemen, nadat Max Verstappen in de Oreca van Team Redline van de baan was geraakt. De crash was het gevolg van een 'glitch', een probleem met de serververbinding waarvan veel deelnemers gedurende het evenement last hadden. Vervolgens wisten Deletraz, Marciello, Wisniewski en Brzezinski hun eerste plaats gedurende de nacht en de ochtend vast te houden en zo kwam Wisniewski uiteidelijk als winnaar over de eindstreep. De beslissing in de strijd om de tweede plaats viel in het laatste uur, waarin Simoncic in de ByKolles-Oreca Romanindis in de tweede Rebellion-auto inhaalde en zo de tweede plaats voor het ByKolles-team veiligstelde. De formatie kende bepaald geen probleemloze race: eerst was er een drive-through nadat Dillmann vanaf de pole-position iets te enthousiast vertrokken was, later in de race crashte Pedersen als gevolg van een probleem met zijn stuurwiel.

200614 LM24 Virtual pitstop
Virtuele pitstop in het donker

Best geklasseerde Nederlanders waren Jarno Opmeer, die zoals bekend inmiddels volledig actief is in de simracerij, en McLaren-protégé Isaac Gillissen. In de Veloce Esports-Oreca, die ze deelden met tweevoudig Formule E-kampioen Jean-Eric Vergne en Pierre Gasly, werden Opmeer en Gillissen als vijfde geklasseerd. Voor het Belgische team WRT, dat vanaf de tweede plaats op de grid een prima uitgangspositie had, waren er eveneens problemen met de internetverbinding. Niettemin werd het team, waarvan Audi-GT-coureurs Dries Vanthoor en Kelvin van der Linde deel uitmaakten, als zevende geklasseerd. Een plaats daarachter volgde het TDS-team met ondermeer Larry ten Voorde en Giedo van der Garde.

200614 24hLM Virtual winner GTE
GTE-winst voor Tandy, Güven, Rogers en Østgaard in de nummer 93-Porsche

Het Porsche Esports-team met het startnummer 93, dat al in de kwalificatie oppermachtig was in de GTE-klasse, domineerde ook de gang van zaken tijdens de wedstrijd. Nick Tandy, die vijf jaar geleden met de Porsche 919 Hybrid LMP1 deel uitmaakte van het winnende team tijdens de 83e editie van de 24 Uur van Le Mans, werd met zijn succes van vandaag de eerste rijder die zowel reëel als virtueel de Franse lange-afstandsklassieker gewonnen heeft. Tandy vormde een team met de Turkse Porsche-fabrieksjunior Ayhancan Güven, voormalig kampioen van de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux, en de beide simracers Josh Rogers en Tommy Østgaard. Na afloop van de 24 uren had het kwartet ruim een ronde voorsprong op Richard Westbrook, Nicki Thiim, Lasse Sørensen en Manuel Biancolilla in de nummer 95-Aston Martin. De derde plaats in GTE was voor Daniel Juncadella, Mathias Beche, Erhan Jajovski en Risto Kappet in de R8G-Chevrolet Corvette. In de GTE-klasse waren Loek Hartog en Kevin van Dooren in de nummer 88-Dempsey-Proton-Porsche de best geklasseerde Nederlanders op de vijfde plaats.

200614 24h LM Virtual Hartog Van Dooren
Loek Hartog en Kevin van Dooren eindigden met de Dempsey-Proton-Porsche als vijfde in de klasse
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet