VLN

VLN: Tweede virtuele seizoenszege voor het team van BMW Bank

Bruno Spengler, Nils Koch en Kay Kayschube zijn de eerste rijders die in het debuutseizoen van de Digitale Nürburgring lange-afstandsserie voor de tweede maal mochten juichen. In de BMW Z4 GT3 zegevierde het trio in de H&R 3Uursrace voor de tweede maal dit seizoen. Na 22 ronden bedroeg de voorsprong aan de finish 21.494 secs. Om de tweede plek werd aan het slot door drie Mercedes AMG Teams hard gevochten. Het team van Vodafone GetSpeed behaalde met solist Aleksi Elomaa de tweede plek. De voorsprong op de gele AMG GT3 van het Mann Filter Team HTP Winward van Marvin Dienst bedroeg 0.441 secs. Marcel Marcewiz van het Schnitzelalm Team miste nipt de derde plek met 0.050 secs.

2020 Spengler
Tweede achtereenvolgende overwinning voor Bruno Spengler.

Tekst Willem J. Staat
Foto's BMW Motorsport/VLN

BMW-coureur Bruno Spengler heeft spannende dagen achter de rug. In de nacht van donderdag op vrijdag stelde de Canadees zijn eerste titel in de IMSA iRacing Proinvitational Series veilig. Bruno Spengler: " Bij de IMSA finale hebben Nils en Kay mij via de radio ondersteund. Vandaag hebben we gezamenlijk op de moeilijke Nordschleife gewonnen. Erg verheugd dat we zo'n prachtig team hebben. Op de Nordschleife moet ik echter nog veel leren. Zeker dankzij de ondersteuning van beide jongens. De strategische meestelijke prestatie die aan het einde tot succes leidde wordt door Kaschube uitgelegd. "In tegenstelling tot de anderen hebben we met een andere strategie gereden. De meesten hebben erg vroeg hun eerste pitstop gemaakt. Bruno is echter zeven ronden doorgereden en heeft met een een zuivere Stint de fundering voor de overwinning gelegd. Aan het einde heeft mijn team gezegd dat het trio achter mij behoorlijk aan het knokken was en tijd verloor. Zo kon ik gecontroleerd snel verminderen. Onze voordeel is dat we werkelijk drie goede rijders in het team hebben. Bruno heeft de laatste weken laten zien dat hij één van de snelste professionals in SIMracing is. Over één ronde zijn we misschien niet de snelste maar wel de meest constante."

Vanwege een dataclash moest Fabian Schiller zijn deelname op het allerlaatste moment afzeggen. Het team dat in het Industriepark Nürburgring haar basis heeft mocht een eenmalige joker inzetten. Reglementair gezien moet er in de SP9 klasse altijd een deelnemer uit het werkelijke leven deelnemen. Omdat SIM Racer Aleksi Elooma niet over deze vaardigheid beschikt kreeg hij van de wedstrijdleiding een virtuele "drive-through" De Fin liet zich daardoor echter niet van zijn stuk brengen en benutte zijn in de slotfase zijn ervaring als Esporter volledig. Rondenlang duelleerde hij met Marchewiz en later met Dienst. Beiden hadden aan het slot het nakijken. Aleksi Elooma: "Aan het einde moest ik de trucendoos opentrekken en ik maakte een paar fouten. Maar de concurrentie gelukkig ook."

Achter de snelste Walkenhorst BMW M6 op P5 kwamen de Audi Teams van WRT, Phoenix Racing en Raceunion over de streep. In de Cup2(Porsche 911 GT3 Cup) klasse behaalde het team SimRC dit seizoen haar eerste klassenzege. In de SP10 GT4 klasse behaalde de combinatie Carl Jansson, Sindre Setsaas en Malti Sipilä een overtuigende zege. In de Porsche 718 Cayman GT4.

2020 Mercedes battle Geweldig Mercedes gevecht om P2.

Carl Jansson: "Het feit dat we dit keer in de GT4 klasse reden maakte voor ons niet veel verschil. In de beide voorgaande wedstrijden hebben we aan kop tegen Porsche gestreden. Maar ik ga er vanuit dat de M4 GT4 tijdens volgende wedstrijden sterker zullen zijn. Zeker als de teams daarmee meer ervaring opgedaan hebben. Het nieuwe model racebanden in iRacing maakte voor ons een wezenlijk verschil. De banden verliezen extreem nogal wat. Zij zijn in de eerste ronden zeer snel maar worden daarna minder. Daaraan moeten we allemaal gewoon wennen." De tweede plek ging naar Team Sorg Rennsport eSports met Christian Bug en Sascha Bürger. Tom Vallenthini en Marcel Fassbender behaalden voor SimRC de derde plek.

Timo Glock legde bij zijn virtuele Nordschleife debuut zes ronden af. Timo Glock: "Ik heb enorm van mijn Nordschleife debuut genoten. Aan het begin moest ik echt wel aan de BMW M4 GT4 wennen. Zeker omdat ik gedurende de afgelopen week met de echte BMW M4 DTM op de Nürburgring gereden heb. Het verschil in neerwaartse druk merk je ook duidelijk in de simulatie. Maar ik was erg verheugd over het feit dat ik voor de eerste maal op de Nordschleife virtueel onderweg was. Ik hoop dat er nog eens een kans komt om zo'n wedstrijd te rijden. Ik heb de auto heel naar binnen gebracht en had een perfecte stint. Marius Zug zat tijdens de kwalificatie en de slotstint achter het stuur. Ik maakte het hem wel een beetje moeilijk omdat ik de notitie kreeg dat ik de track limits overschreden had waardoor ik een "drive-through" opliep. Niettemin het was genieten en erg "cool" Ik kijk er nu al naar uit om nog eens in een wedstrijd zoals dit te mogen uitkomen."

CoRe SimRacing stond ik in de SP3 T klasse bovenaan op het podium. In afwezigheid van zijn regulier collega Marius Golombeck behaalde Patrick Kubinji samen met de Fin Kimmo Suominen de vierde klasse-overwinning dit seizoen en verdedigde succesvol de leiderspositie in de tussenstand van het kampioenschap. Kubinji: "Het was vandaag voor ons een grote uitdaging. In de kwalificatie was het al niet optimaal omdat niemand uit "het treintje" Audi RS 3 LMSsen op de Döttinger Höhe in de Outlap niemand vooraan wilde rijden om de anderen geen slipstream te bieden. Daardoor verloren de banden temperatuur waardoor we aan het einde niet verder dan een vierde plek kwamen. Wij zijn voorzichtig aan de wedstrijd begonnen en hebben op afstand de weg naar voren opgezocht. Aan het slot werd het nog eenmaal erg spannend. Des te mooier dat we op deze manier konden winnen. De overige podiumplaatsen ging naar SimRC en Sorg Rennsport eSports.


2020 Glock 2
Voor Timo Glock was het virtueel genieten.

De zevende wedstrijd van het digitale Nürburgring lange-afstands kampioenschap powered by VCO vindt op 15 augustus plaats en luidt het laatste seizoenskwartaal in. Op 27 juni a.s. vindt de seizonesopener van de Nürburgring lange-afstandsserie plaats. De 51e Adenauer ADAC Rundstrecken Trophy gaat over de normale afstand van 4 Uur in de Groene Hel. Vanwege alle Coronabeperkingen luidt het devies voor de fans #StayHome. De wedstrijden kunnen via de livestreams gevolgd worden. Maar de teams zijn hetzelfde als in de digitale DLNS: Adrenalin Motorsport, Black Falcon, GetSpeed, Phoenix Racing, ROWE Racing, Sorg Rennsport, Walkenhorst Motorsport en vele anderen. Maar ook in de realiteit zijn pakkende duels op de mooie aansprekende Nordschleife aan de orde van de dag.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet