Formula E

Formule E: Virtuele ABB Race at Home Challenge titel voor Stoffel Vandoorne


Stoffel Vandoorne uitkomend voor het Mercedes Benz EQ Team wist vandaag de allereerste ABB Race at Home Challenge titel op zijn naam te schrijven. Onze zuiderbuur eindigde op het virtuele Berlijnse Tempelhof circuit achter winnaar Oliver Rowland virtueel als tweede en had aan een voorsprong van 13 punten voldoende om de titel veilig te stellen.


2020 Rowland
Oliver Rowland won de laatste wedstrijd.


Tekst Willem J. Staat
Foto's FIA Formule E, BMW/Mahindra

Virtuele ABB Race at Home Challenge titel voor Stoffel Vandoorne
De Duitser Pascal Wehrlein had op Tempelhof in Berlijn eigenlijk de beste papieren en beide titelkandidaten(Vandoorne en Wehrlein) kwalificeerden zich op de eerste startrij. Voor Wehrlein die eigenlijk de beste papieren had was de wedstrijd eigenlijk al over nog voordat hij echt begonnen was. Wehrlein werd door Sebastien Buemi van achteren aangereden. Maar ook de Zwitser was het slachtoffer van anderen waardoor de organisatie besloot om virtueel niet te bestraffen. Wehrlein viel bij het startincident naar de 21e plek terug en het kwam nimmer tot een directe confrontatie tussen beide titelkandidaten. Om de titel op zijn naam te schrijven moest Mahindra-coureur Wehrlein minstens als vierde eindigen. Uiteindelijk eindigde de Duitser, die gisteren voor Mahindra de wedstrijd op zijn naam schreef, als negende.

2020 Vandoorne Chaos achter kampioen Stoffel Vandoorne.

De Brit Oliver Rowland schreef de wedstrijd onbedreigd op zijn naam. Rowland had een fantastische tweede seizoenshelft en mocht vanaf pole vertrekken waardoor hij zijn tweede seizoenszege veilig wist te stellen. In de eindstand van het kampioenschap eindigde de Brit als derde. De Duitser Maximilian Günther behaalde dit weekend zijn tweede podium. De iBMW Andretti-rijder won de twee openingswedstrijden maar moest in de eindstand met een vierde plek algemeen genoegen nemen.

2020 Start Berlijn
Start van de laatste virtuele wedstrijd in Berlijn.

Regelmaat bezorgde Stoffel Vandoorne eigenlijk de titel. Onze zuiderbuur eindigde met maar liefst vier poles nooit lager als vijfde en won slechts één wedstrijd maar had in de eindstand van het kampioenschap een voorsprong van maar liefst 24 punten op Wehrlein.

2020 Kelvin van der Linde
Cockpitview bij Kevin van der Linde.

De eerste virtuele wedstrijd op zaterdag leverde een overwinning voor Pascal Wehrlein op. Voor de één na laatste wedstrijd dit seizoen kwalificeerde de Duitser zich op pole en behaalde met een virtuele voorsprong van 3.6 secs. op Pascal Wehrlein een overtuigende zege.


New York

2020 Wehrlein 2
Virtuele zege van Pascal Wehrlein in Berlijn.

De eerste wedstrijd vond afgelopen zaterdag virtueel in New York plaats. Pascal Wehrlein leidde hier van start tot finish. Achter Rowland(e.dams Nissan) vochten newcomer Kelvin van der Linde(Audi Sport) een schitterend duel uit dat in de allerlaatste ronde in het voordeel van Rowland werd beslist. Vandoorne eindigde als vierde gevolgd door Maximilian Günther en Felipe Massa(ROkiT Venturi Racing). Pascal Wehrlein: " Het was een moeilijke en een zware wedstrijd voor me. Ik miste de startlichten vanwege het zicht met de Halo. Ik wist wel een gat te slaan, maar ook mijn camera was kapot." Robin Frijns sloot het kampioenschap als vijfde af. In de eerste wedstrijd dit weekend eindigde Robin als negende en Nyck de Vries pakte de zevende plek in New York.

2020 Maximilian Günther 4
Vierde plek voor Maximiilian Günther in de eindstand.

Uitslag New York
1.Pascal Wehrlein 18:03.118
2.Oliver Rowland +3.616s
3 Kelvin van der Linde +3.796s
4.Stoffel Vandoorne +4.214s
5. Maximilian Guenther+6.232s
6.Felipe Massa +11.960s
7. Edoardo Mortara +12.555s
8.Antonio Felix da Costa +22.918s
9.Robin Frijns +23.038s
10.Oliver Turvey +25.830s

Uitslag Berlijn Tempelhof
1.Oliver Rowland 17:29.206s
2.Stoffel Vandoorne +1.796s
3.Maximilian Guenther +4.239s
4.Edoardo Mortara +10.240s
5. Sebastien Buemi +13.085s
6. James Calado +13.120s
7.Nyck de Vries +15.427s
8. Felipe Massa +22.342s
9. Pascal Wehrlein+29.428s
10.Kelvin van der Linde +29.629s

2020 Stoffel kampioen
Virtuele titel voor Stoffel Vandoorne.


Eindstand ABB Formula E Race at Home Challenge
Stoffel Vandoorne Mercedes-Benz EQ 154 punten
Pascal Wehrlein Mahindra Racing 134 punten
Oliver Rowland Nissan e.dams 122 punten
Maximilian Guenther BMW i Andretti Motorsport 118 punten
Edoardo Mortara ROKiT Venturi Racing 59 punten
Robin Frijns Envision Virgin Racing 50 punten
James Calado Panasonic Jaguar Racing 41 punten
Neel Jani TAG Heuer Porsche 35 punten
Antonio Felix da Costa DS TECHEETAH 30 punten
Nico Mueller GEOX DRAGON 29 punten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet