V8 Supercars

V8 Supercars: SVG en Scott McLauglin winnen virtueel op Michigan

Esports Racing expert Shane van Gisbergen pakte op de virtuele Michigan International Speedway twee overwinningen terwijl Scott McLaughlin de 45 ronden durende finale op zijn naam schreef.


2020 SVG
Twee virtuele overwinning voor SVG

Tekst Willem J. Staat
Foto's PR/Tickford/Kelly Racing/DJR Team Penske

SVG en Scott McLaughlin winnen virtueel op Michigan
In de tussenstand van de BP Supercars All Stars Eseries blijft Shane van Gisbergen aan de leiding alhoewel hij in de finale door een verkeerde strategie flink moest inleveren. Het zag er niet naar uit dat SVG de eerste virtuele wedstrijd op zijn naam zou schrijven. De Red Bull Holden-coureur vertrok vanaf pole maar werd in de vijfde ronde het slachtoffer van een actie van McCauley Jones die "loose" was en SVG raakte. Daarbij waren meerdere rijders betrokken. Eigenlijk ging het al in de eerste ronde fout toen Todd Hazelwood en Jake Kostecki in de muur verdwenen. SVG viel naar de 13e plek terug. Gedurende lange tijd vochten Scott McLaughlin en De Pasquale om de kop gevolgd door Bryce Fullwood(Walkinshaw Andetti) en Superseries 2 wildcard Jordan Boys. Ondanks het incident in de beginfase wist SVG alweer snel aansluiting bij de Top 10 te vinden. In de 20e ronde gingen McLaughlin, De Pasquale, SVG en nog wat rijders voor hun eerste stop naar binnen. Na deze pitstop sequentie behielden McLaughlin en De Pasquale de leiding nog in handen. Daarachter volgden Coulthard en SVG die in de slotfase aansluiting aan beide koplopers vond. In de allerlaatste ronde reden ze virtueel breed over het rechte stuk. SVG nam de onderste lijn, De Pasquale de middelste en McLaughlin de bovenste. In een dragsprint richting finish was SVG zijn concurrenten te slim af en pakte de overwinning.

2020 Lungard Voor Renault Junior Christian Lundgaard waren het tweede harde uurtjes.

En ook in de tweede virtuele wedstrijd met een omgedraaide grid volgorde was SVG succesvol. Rick Kelly en Renault Junior Christian Lundgaard profiteerden slechts korte tijd van hun koppositie. In de derde ronden spinden ze al en verloren hun goede uitgangspositie. Vervolgens spinde Kelly nogmaals in een incident waarbij zowel McLaughlin als SVG betrokken waren. In de 11e ronde kwam de virtuele safetycar in actie. Op dat moment bevond Cameron Waters zich op kop gevolgd door Whincup, Coulthard, Heimgartner en de Pasquale. Bij de herstart reden Whincup en Coulthard aan de leiding. Kort daarna maakte Whincup contact met Fullwood en bij dit incident waren tevens Heimgartner, Pye, Percat en Kelly betrokken waren. Met nog tien ronden te gaan bevond SVG zich onder druk van Fullwood weer aan de leiding. Maar laatstgenoemde stond onder zodanige virtuele druk van McLaughlin dat SVG zijn tweede dag overwinning kon behalen. Over won SVG afgelopen zondag ook de virtuele spectaculaire World Rallycross wedstrijden op Yas Marina.

2020 LeBrocq
Tweede plek voor Jack LeBrocq.

Finale voor McLaughlin
Een verkeerde tweestop strategie voor de 45 ronden durende finale leverde Scott McLaughlin met zijn virtuele Penske Ford Mustang de overwinning in de finale op. Vanaf pole nam ook hier SVG direct de leiding maar viel eigenlijk om tactische redenen naar de vierde plek terug. In de 15e ronde ging SVG voor zijn eerste virtuele stop naar binnen maar te weinig brandstof kostte hem uiteindelijk de overwinning. Meer dan een 14e plek zat er overall niet in. Chaz Mostert en Anton de Pasquale maakten tijdelijk de dienst uit. In de 30e ronde moest SVG ondanks een grote voorsprong opnieuw naar binnen en verspeelde definitief de zege. In de 42e ronde kwam het tot een touché tussen Chaz Mostert en Anton de Pasquale die spinde. Mostert werd door wedstrijdleider Craig Baird voor dit incident met een tijdstraf bestraft. Uiteindelijk behaalde Scott McLaughlin een verdiende virtuele overwinning. Jack LeBrocq eindigde als tweede.

2020 Fabian Scott
De beide DJR Penske Mustangs in virtuele formatie.

Scott McLaughlin: "Met een overwinning en drie virtuele podiums heb ik weinig te klagen denk ik. Omdat ik virtueel zoveel op de ovals gereden heb voel ik mij daar wel op mijn gemak. Er komt zoveel strategie bij kijken van hoe dat je je auto in de bochten positioneert. Dit is gewoon genieten. Aan kop had ik prachtige gevechten met Shane en ik kijk nu al naar de virtuele finales op Mount Panorama en Oran Park volgende week uit."

2020 Michigan
McLaughlin op weg naar de zege.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet