Mazda MX-5 Cup

Mazda MX-5 Cup E-sports Edition: Loek Hartog en Kevin van der Slik winnaars van de Pinksterraces op Spa-Francorchamps

start

Het lijken wel de echte Mazda MX-5 Cup races, zei commentator Nelson Valkenburg enthousiast. En daarin heeft hij 100% gelijk, want met vrijwel elke ronde een andere koploper en strijd door het hele veld is het precies hoe het ook in het eerste seizoen van de nieuwe Mazda MX-5 Cup ging. Kevin van der Slik won de feature race en ook dit evenement, want in de eerste race werd hij tweede. Loek Hartog kon zijn zege in de eerste race niet compleet maken met een goede klassering in de tweede race, want daarin viel hij zes ronden voor het einde uit.

Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: Screenshot via Apex Racing TV

onboard-1620px


Na de geslaagde eerste twee races op Circuit Zandvoort werd al snel duidelijk dat dit bij de deelnemers smaakte naar meer. Voor het tweede event werd gekozen voor het droomcircuit van vrijwel elke coureur, Spa-Francorchamps. Met een grotendeels gelijk deelnemersveld beloofde ook dit tweede evenement weer de moeite waard te worden. Danny Kroes en Joshua Kreuger hadden helaas internet problemen en konden daardoor deze races niet meestrijden.

Goed bekeken
De eerste races op Zandvoort werden via YouTube inmiddels door 1.500 mensen bekeken en daarmee is het, na de Jumbo Races in 2019, de op één na beste bekeken Mazda MX-5 race.

onboard

Onder de 2:50
In de vrije training en kwalificatie bleek al snel dat er wat coureurs zijn die net wat virtuele extra's hebben. Colin Caresani, winnaar van het eerste event, was hier de snelste. Samen met Loek Hartog was hij de enige die een virtuele ronde onder de 2:50 min wist te realiseren. András Király kwalificeerde zich als derde en Kevin van der Slik als vierde. Daan Pijl, op Zandvoort steeds in de voorhoede te vinden, werd vijfde en Dirk Schouten zesde.

Flinke crashes
In de eerste race stond de eerste ronde in het teken van flinke crashes, die direct enkele rijders elimineerden. Bij het opkomen van Raidillon maakten Charles Zwolsman, Jari Benschop en Simon van Dijk een enorme crash mee die deed denken aan de verschrikkelijke klapper die Toine Kreijne en Maxime Oosten vorig seizoen hadden op exact dezelfde plek.

crash

Gelukkig nu zonder fysieke schade, maar de drie onfortuinlijke e-racers vlogen meters door de lucht en werden zo al vroeg uitgeschakeld. En ze waren niet de enigen.

les-combes

Positiewisselingen
In de voorhoede ontstond direct een spannende strijd. Király, Caresani, Pijl, Hartog en Van der Slik wisselden aan de lopen de band van positie en het was onmogelijk om te voorspellen wie deze race zou gaan winnen. Király viel na zes ronden weg en in de negende ronde verdween de winnaar van Zandvoort Caresani uit de top.

strijd-bus-stop

Winnaar werd Loek Hartog, voor Kevin van der Slik en Daan Pijl.

start-r2

Start race 2
Met de reversed grid van de top 8 mocht Maciej Krolikowski vanaf de beste startplek beginnen, voor Tony Vijfschaft en David Plasman.

Virtuele deukjes
Opnieuw vertoonde deze race veel overeenkomsten met de echte Mazda MX-5 Cup, want vrijwel elke ronde kwam er een andere raceleider over de finish. De Mazda's vertoonden veel virtuele deukjes, maar echte opzettelijke incidenten waren er niet. Wel vielen er af en toe coureurs terug in de ranking doordat ze net even teveel touchés op hun naam kregen.

vier-naast-elkaar

Zwolsman verrassing
Deze tweede race ging de strijd om de overwinning tussen Dirk Schouten, Jonathan Kreuger, Max van Splunteren, Kevin van der Slik en Maciej Krolikowski. Elk van hen reed aan de leiding, maar na negen ronden Spa kwam Van der Slik uiteindelijk als eerste over de finish, voor Dirk Schouten en de verrassend vanuit de achterhoede gekomen Charles Zwolsman.

splunteren-1620px

Nieuwe winnaar
Geen hoofdrollen dit keer dus voor Colin Caresani, Daan Pijl, András Király en in de tweede race ook niet voor de winnaar van race 1 Loek Hartog.

Mazda Roadster
Kevin van der Slik mag dankzij dit mooi resultaat eem midweek op pad met de door Jur Raatjes tere beschikking gestelde Mazda MX-5 Roadster. Veel plezier Kevin.

tik-slik-bus-stop-1620px

Veel virtuele schade
De organisatie bespeurde dit keer toch wel veel rijders die net even teveel schade veroorzaakten. Aangezien er veel coureurs op de wachtlijst stonden zal er daarom waarschijnlijk voor de volgende virtuele races eerst een screening plaatsvinden.

Meer nieuws over de volgende Mazda MX-5 Cup E-sports Edition volgt zodra er een nieuwe datum bekend is.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet