ESports

Formula E: Stoffel Vandoorne wint virtuele New York ePrix

Driemaal viste onze zuiderbuur achter het virtuele race net, maar vandaag pakte hij in de New York ePrix zijn allereerste overwinning dit seizoen en daarmee tevens de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. Mahindra-coureur Pascal Wehrlein eindigde als tweede, gevolgd door Nissan e.dams-rijder Oliver Rowland.

2020 Start
Virtuele start in New York.

Tekst Willem J. Staat
Foto's FIA Formule E/BMW/Porsche

Stoffel Vandoorne wint virtuele New York ePrix
Vanaf pole pakte Mercedes EQ-coureur Stoffel Vandoorne eindelijk zijn eerste virtuele zege dit seizoen. Pascal Wehrlein kwalificeerde zich oorspronkelijk als tweede maar werd vijf startplekken terugverzet terwijl BMW iAndretti-coureur Maxmimilian Günther vanaf P3 virtueel mocht vertrekken. Vandoorne nam bij de virtuele start direct de leiding terwijl zich traditioneel achter hem het nodige afspeelde. Neel Jani(TAG Heuer Porsche), Antonio Felix Da Costa(DS Techeetah) en Günther waren bij een incident in de eerste bocht betrokken waarbij Da Costa naar de 21e plek terugviel.

2020 Race Gevechten in het middenveld.

Achter Vandoorne volgden Neel Jani en Oliver Rowland terwijl Wehrlein zich in de tweede ronde op P4 bevond. Halverwege de wedstrijd was tweevoudig FE kampion Jean Eric Vergne iets te gretig met de curbstones en raakte de linkermuur aan de binnenkant en ging half in de rondte waarvan Alexander Sims(BMW iAndretti Motorsport) en Brendon Hartley(Geox Dragon) profiteerden.

2020 Günther
Pechdag voor Maximilian Günther.

In de tiende van de vijftien ronden tellende wedstrijd gingen zowel Rowland als Wehrlein aan Neel Jani voorbij. Vervolgens ging Wehrlein nog eens in een spectaculaire move aan Rowland voorbij. Jani spinde in de allerlaatste ronde en viel naar de vijfde plek terug maar behaalde alsnog een Top 10 klassering.

Neel Jani: " Over de kwalificatie was ik erg verheugd en ik had een goede start maar in Turn 1 werd het een beetje krap maar ik wist toch op de tweede plek te blijven. Vervolgens concentreerde ik mij volledig op de wedstrijd waar ik over een goede snelheid beschikte. Voor het podium werd het een zwaar gevecht. Ongelukkigerwijs spinde ik in de allerlaatste ronde. Ik was nog nooit zo dicht bij een podium geweest maar we scoorden waardevolle punten en kijken vol vertrouwen naar de laatste wedstrijd van het seizoen uit." Zijn teamgenoot André Lotterer genoot van het duel met Oliver Turvey maar volgens Lotterer had er zeker meer in gezeten.

2020 Jani
Voor Neel Jani had er zeker meer in gezeten.

In de tussenstand van het virtuele kampioenschap neemt Vandoorne met 1 punt voorsprong de leiding van Wehrlein overgenomen. Voor Maxmilian Günther werd het een teleurstellende voorstelling.

Maximiliam Günther: " Het is een schande om na zo'n goede kwalificatie direct na de start te worden uitgeschakeld. Ongelukkigerwijs niet de eerste keer dat ik door concurrenten in een goed uitgangspositie werd uitgeschakeld. Maar ik geef het niet op. Voor het laatste weekend ga ik in de aanval.Na het ongeval van vandaag was ik kansloos. Mijn auto was te zwaar beschadigd evenals de stuurinrichting. Meer dan een 12e plek zat er niet in. Voor Robin Frijns en Nyck de Vries zat er niet meer dan een 13e en 15e plek in.

2020 VD
Vandoorne op weg naar een virtuele overwinning.

Uitslag
1.Stoffel Vandoorne 18:00.467s
2.Pascal Wehrlein +18.248s
3.Oliver Rowland +18.788s
4.Antonio Felix da Costa+21.287s
5. Neel Jani +22.040s
6. Mitch Evans +22.486s
7.James Calado +22.887s
8.Sebastien Buemi+23.886s
9.Oliver Turvey +27.019s
10.Andre Lotterer +28.002s

Stand kampioenschap
Stoffel Vandoorne Mercedes-Benz EQ 105 punten
Pascal Wehrlein Mahindra Racing 104 punten
Maximilian Guenther BMW i Andretti Motorsport 73 punten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet