Sportscars

Div: 200 deelnemers en sterke bezetting voor virtuele 24 Uur Le Mans

200530 24hLM Virtual

Twee weken voor het evenement maakte de Automobile Club de l'Ouest de deelnemerslijst voor de virtuele 24 Uur van Le Mans bekend. "Misschien nog wel beter dan de echte race", merkten sommigen al op, en daar zit beslist een kern van waarheid in. De beste simracers nemen het op tegen tal van sterke echte coureurs, onder wie heel wat Nederlanders. Max Verstappen trekt daarbij ongetwijfeld de meeste aandacht: hij komt onder de vlag van Team Redline in actie met Lando Norris en simrace-experts Atze Kerkhof – die voor de gelegenheid ook weer eens zelf in de simulator plaatsneemt – en Greger Huttu. Maar er zijn nog veel meer Nederlanders van de partij.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Natuurlijk is het jammer om medio juni niet fysiek naar Le Mans te kunnen afreizen, in het late voorjaar, als de avonden lang, het weer – meestal – goed en Frankrijk misschien wel op zijn plezierigst is. Maar goed, zo is de situatie nu eenmaal, en dan doen we het maar met een virtuele race. Gereden wordt in twee digitale categorieën: LMP2, waarbij iedereen met een Oreca rijdt – een beetje zoals in het echt dus, al heten die soms Alpine of G-Drive, en GTE, waarbij er sprake is van wat meer variëteit met Ferrari 488 GTE, Porsche 911 RSR, Corvette C7.R en Aston Martin Vantage GTE.

Tal van teams die ook uit de echte lange-afstandsracerij bekend zijn, hebben zich ingeschreven voor deelname, al dan niet in combinatie met een esports-team. Zo vinden we bij de prototypes het fabrieksteam Toyota Gazoo Racing, maar ook Rebellion, dat samenwerkt met Williams Esport en maar liefst vier equipes aan de start brengt. Vanuit Amerika is Team Penske van de partij – lang geleden dat Penske in Le Mans reed. Verder zien we ByKolles, United Autosports, Idec Sport, Panis Racing, Signatech Alpine Elf, Jota, Cool Racing, TDS en het Richad Mille Racing Team. Daarnaast zijn er natuurlijk ook teams vanuit de simracewereld, zoals Team Redline en Veloce Esports. Sommige teams, zoals het Belgische E-Team WRT, komen vanuit andere raceseries. Misschien een voorproefje op een echte Le Mans-deelname van het team van Vincent Vosse? Een interessante inschrijving is ook die van FA/RB Allinsports, waar oud-F1-coureurs Fernando Alonso en Rubens Barrichello een team vormen.

Bij de GT's zien we bekende namen uit het WEC als Ferrari AF Corse, Team Project 1, Corvette Racing (ja, virtueel dus wel), Gulf Racing, Dempsey-Proton Racing, Aston Martin Racing en het Porsche Esports-team. Porsche laat een heel arsenaal fabriekscoureurs rijden: André Lotterer, Neel Jani, Jaxon Evans, Matt Campbell, Nick Tandy, Patrick Pilet, Simona de Silvestro en junior Ayhancan Güven zijn allemaal van de partij. Interessant is zeker ook de deelname van Charles Leclerc bij AF Corse Ferrari.

De meeste teams hebben ervoor gekozen om tenminste één simracer in de gelederen op te nemen, hoewel dit niet verplicht is. Sommige teams bestaan volledig uit 'real world drivers', zoals dat in de simracerij heet. Een voorbeeld is het Team Penske met de reguliere IMSA-rijders Juan Pablo Montoya, Dane Cameron en Ricky Taylor, plus Indy 500-winnaar Simon Pagenaud, die ook in de IMSA-lange-afstandsraces voor het team rijdt. Ook United Autosports komt volledig met 'echte' coureurs in actie onder wie onze landgenoot Job van Uitert. Het team TDS E-Racing Motul heeft met Larry ten Voorde en Giedo van der Garde twee Nederlanders aan boord, die samen met twee Duitse simracers rijden. Bekende Nederlandse simracers bij de prototypes zijn Yuri Kasdorp, die onderdak vond bij Toyota Gazoo Racing, de al genoemde Atze Kerkhof, Jarno Opmeer en Isaac Gillissen (samen bij Veloce Esports), Rudy van Buren (Jota Team Redline).

Bij de GT's vinden we Nicky Catsburg als Nederlandse rijder bij Corvette Racing, alsmede Loek Hartog, die virtueel onderdak vond bij Dempsey Proton Racing. Nederlandse simracers bij de GT's zijn Kevin Rotting (Mahle Racing Team), Jordi Zwiers (Ferrari AF Corse), Kevin van Doorn (Dempsey-Proton Racing) en Mack Bakkum (Porsche E-Sports-team).

De volledige inschrijflijst is hier te vinden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet