TCR Series

WTCR: Zes evenementen, 16 races: volledig WTCR-seizoen in Europa

200528 WTCR Salzburgring
Het WTCR-seizoen begint medio september op de Salzburgring

De organisatie van de FIA WTCR, het hoogste mondiale toerwagenkampioenschap met FIA-predikaat, maakte zojuist de gewijzigde kalender voor het seizoen 2020 bekend. Tussen medio september, wanneer er – ijs en corona dienende – gestart wordt met twee races op de Salzburgring in Oostenrijk, en medio november, met drie wedstrijden op de Adria Raceway in Italië als afsluiting, is het de bedoeling om tijdens zes evenementen een totaal van zestien races af te werken. Overzeese verplaatsingen zijn er daarbij niet: alle races vinden in Europa plaats.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCR

"Het is een beetje schieten op een bewegend doel", zei iemand van een internationale raceorganisatie gisteren, toen we spraken over de problemen van kalenderplanning voor raceseries. Elke serie probeert in de tweede helft van het jaar zoveel mogelijk wedstrijden af te werken, al is het nog geenszins zeker of die allemaal wel zoals gepland kunnen worden gehouden. Maar goed, je moet toch iets, en zo nam Eurosport Events als promotor van het WTCR de opmerkelijke beslissing om alle wedstrijden in Europa te laten verrijden. Aan de ene kant begrijpelijk, want dat is waar alle teams vandaan komen, maar aan de andere kant voor een serie met wereldbekerstatus toch enigszins opmerkelijk.

Hoe dan ook, begonnen wordt er tijdens het weekeinde van 12 en 13 september met twee races op de Salzburgring in Oostenrijk. Twee weken later, van 24 tot en met 26 september, wordt er op de Nürburgring-Nordschleife gereden, als gepland in het voorprogramma van het ADAC Total 24h-Rennen aldaar. Ook in de Eifel staan twee wedstrijden op het programma. Op 10 en 11 oktober staan er drie races gepland op de Slovakia Ring nabij Bratislava, terwijl er het daaropvolgende weekeinde, 17 en 18 oktober, niet ver daarvandaan op de Hungaroring bij Boedapest gereden wordt. Ook daar zijn drie races gepland. Op 31 oktober en 1 november zijn er dan wederom drie wedstrijden op Motorland Aragón in Spanje, terwijl het seizoen op 14 en 15 november wordt afgesloten met opnieuw drie races op de Adria International Raceway in Italië.

200528 WTCR Adria
De finale wordt medio november verreden op de Adria Raceway

Geen Japan, geen China, geen Macau of Maleisië dit jaar dus voor het FIA WTCR. "We zouden niets liever willen dan dat alles weer normaal wordt, maar we moeten verstandig zijn", zegt promotor François Ribeiro. "Als we de beslissing om de Aziatische trip af te blazen verder uitstellen naar juni, dan geef ik je op een briefje dat er voor later in het jaar geen weekeinden op Europese circuits meer vrij zijn vanwege de grote hoeveelheid verschuivingen, niet alleen van het WTCR, maar ook van vele andere evenementen, series en kampioenschappen."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet