V8 Supercars

V8 Supercars: SVG en De Pasquale winnen op Phillip Island en Interlagos

Met twee overwinningen op Phillip Island en Interlagos scoorde SVG ofwel Shane van Gisbergen tweemaal virtueel. Anton de Pasquale won de tweede wedstrijd op Interlagos.

SVG Scotty
Mooi virtueel spektakel in de laatste wedstrijd tussen SVG en Scott McLaughlin.

Tekst Willem J. Staat
Foto's PR/DJR Team Penske/Kelly Racing

SVG en De Pasquale winnen op Phillip Island en Interlagos
Met een vierde achtereenvolgende virtuele overwinning op Philipp Island vergrootte Shane van Gisbergen zijn voorsprong in de tussenstand van het BP Supercars Allstars eSeries kampioenschap. In de eerste wedstrijd leidde SVG eigenlijk van start tot finish maar wist in de slotfase nog een aanval van Erebus/Penrite-coureur Anton de Pasquale te pareren. Wildcard Fawzan El Nabi mocht met zijn Mustang vanaf pole te vertrekken maar een aanrijding met Scott McLaughlin leverde een "drive-through" voor de wildcardrijder op. Het duo eindigde respectievelijk als zestiende en negende. El Nabi wist zijn pole niet optimaal te benutten waarvan SVG direct profiteerde. Ten gevolge van onderstuur ging De Pasquale het gras in en viel naar de zesde plek terug.

Drama voor Fabian Coulthard in de tweede ronde. De Mustang was "loose" en ging eveneens op het gras en raakte daarbij de auto's van Bryce Fullwood en André Heimgartner. Alle drie moesten direct de pits in om de virtuele schade te laten herstellen. WAU-coureur Chaz Mostert kwam in de vijfde ronde als eerste naar binnen terwijl SVG in de daaropvolgende voor zijn verplichte stop naar binnen ging. Slechts één ronde lag genoot Mostert van zijn virtuele leiding en werd na SVG's verplichte stop alweer naar P2 terugverwezen.

Na de pitstopcyclus bedroeg de volgorde SVG, Mostert, De Pasquale, McLaughlin en El Nabi. In de achtste ronde kwam het tot een virtuele confrontatie tussen twee laatstgenoemden. Anton de Pasquale ging in de slotfase nog bij Mostert in de aanval en pakte de virtuele tweede plek op Phillip Island.

2020 FB dwars
Hoe mooi is dit wel niet? Fabian Coulthard virtueel helemaal dwars over de curbstones.


De Pasquale en SVG winnen op Interlagos

De tweede virtuele wedstrijd van de dag vond op Interlagos plaats en werd voor Anton de Pasquale eigenlijk een gemakkelijke prooi. Alleen bij de start was er een virtuele touché tussen De Pasquale en SVG. Maar beiden liepen daarbij geen schade op. Na deze touché ging SVG direct virtueel naar binnen en viel naar de 26e plek terug. Achter de koplopers was er voldoende chaos. Vervolgens ging Scott McLaughlin na een touché met Alex Davison in de rondte. Jamie Whincup werd in de eerste ronde bovendien het slachtoffer van het feit dat David Reynolds over teveel wielspin beschikte en ging eveneens in de rondte.

In de 5e ronde ging De Pasquale met zijn Erebus Penrite Holden als eerste voor zijn virtuele stop naar binnen. Na de eerste pitstop cyclus bedroeg de volgorde De Pasquale, simracer wildcard El Nabi, SVG, Cameron Waters en Fabian Coulthard. Uiteindelijk veranderde er weinig meer aan de volgorde. De Pasquale pakte de zege vor wild El Nabi en SVG. Cameron Waters eindigde als vierde gevolgd door Fabian Coulthard, Lee Holdsworth, Scott Pye, Chaz Mostert, Scott McLaughlin en Jack Kostecki.

2020 Kelly
Rick Kelly bevond zich een tijdje in de virtuele top.

De tweede wedstrijd leverde een tweede dagoverwinning voor SVG op. Voor de derde wedstrijd werd er traditioneel met een omgedraaide startgrid begonnen. James Courtney mocht vanaf pole vertrekken maar wist niet echt te profiteren. In Turn 4 maakte Courtney contact met André Heimgartner en ging hard de visuele bandenstapels in. Wedstrijdleider Craig Baird was noodgedwongen om de visuele safetycar in te zetten.De Kelly Racing Mustangs van André Heimgartner en Rick Kelly bevonden zich tijdens de eerste wedstrijdhelft aan de leiding en gingen met Chaz Mostert en SVG in hun kielzog in de tiende ronde voor hun tweede stop naar binnen.

2020  Heimgartne 1 André Heimgartner voerde virtueel een tijdje het veld aan.

Na de tweede pitstopcyclus kwam DJR Team Penske-coureur Scott McLaughlin in de dertiende ronde weer terug aan kop. Vervolgens bedroeg de volgorde McLaughlin, SVG, Mostert, Golding, Mostert, De Pasquale. Een bandenvoordeel leverde SVG in de 17e ronde definitief de kop op. Chaz Mostert eindigde als vierde gevolgd door James Golding, Anton de Pasquale, El Nabi, Todd Hazelwood, Will Davison en Zane Goddard.

2020 Scott 1
Scott McLauglin genoot van het slotduel met SVG.

Scott McLaughlin: "Een fantastische avond. Vooral prachtig racen met Shane in de allerlaatste wedstrijd. Ze moet je racen. Snel, clean en hard. Dit was mooi materiaal. Alle lof aan Shane. Zo gaat het altijd tussen ons. Het is niet anders. Maar wanneer er iemand op verse banden terug de baan komt, is het moeilijk om die achter je te houden. In iRacing is die man supersnel. Voor het overige hadden we een slechte avond, aangetikt in de rondte en uitgeschakeld. Volgende week gaan we er weer voor en aftellen tot de dag dat we weer echt kunnen racen.

SVG De Pasquale
SVG in virtueel gevecht met Anton de Pasquale.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet