Formula E

Formule E: Daniel Abt gaat diep door het stof in statement op YouTube

200526 Daniel Abt
Daniel Abt in zijn videoboodschap via YouTube

Zoals vanmiddag al aangekondigd kwam Daniel Abt, die eerder vandaag te horen kreeg dat hij op non-actief is gesteld als fabriekscoureur bij Audi, om 18.00 uur vanavond met een verklaring over zijn visie op de situatie in de Formule E-simrace van afgelopen zaterdag. In een YouTube-monoloog van bijna een kwartier, in het Duits met Engelse ondertitels, legt Abt uit hoe het tot de situatie kwam en gaat hij diep door het stof. In anderhalf uur tijd is het filmpje al ruim 95.000 keer bekeken...

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: screenshot

"Ik wilde dit al eerder doen, maar kon dat niet vanwege contractuele verplichtingen", aldus Abt. Hij legt uit, dat de Race at Home Challenge van de Formule E in het leven geroepen is om de fans entertainment te bieden en op deze manier ook wat geld voor een goed doel (Unicef) te kunnen inzamelen. Abt benadrukt dat het een spel is en bekritiseert ook fouten ('bugs') in de simulatie. "Er waren rijders die het heel serieus namen en rijders, waartoe ik ook behoor, die zich op de stream gefocust hebben", aldus de Duitse rijder. "Mijn doel was altijd de autosport, dat wat ik doe, dichter bij de fans te brengen, bijvoorbeeld via YouTube, waar ik 350.000 abonnees heb."

"Via het contact op Twitch, waar we met simracers praten, kwam die dag het idee dat het toch leuk zou zijn wanneer een simracer voor mij zou rijden om de andere, echte rijders, te laten zien wat hij kan en die rijder ook de kans te bieden om tegen de vaste rijders uit te komen", zo legt Abt uit hoe het idee voor zijn actie ontstond. "Dat wilde we documenteren en daaruit een leuke story voor de fans creëren."

"Het was nooit mijn idee om een andere rijder voor mij te laten rijden teneinde een beter resultaat te behalen en er dan naderhand over te zwijgen", zo vervolgt hij. "We wilden nooit liegen tegen de fans. Alleen bij de chat, toen we over het idee spraken, waren er al duizend mensen bij. Ik wist ook dat ze IP-adressen kunnen checken en dat die jongen uit Oostenrijk komt. Dat hebben we ook niet geprobeerd te verdoezelen met VPN-verbindingen of zo."Abt vertelt hoe hij vanuit de Formule E-organisatie kreeg opgelegd dat hij 10.000 Euro moest doneren aan een goed doel en hoe hij dat aan de 'Allgäuer Werkstätten', een inrichting voor gehandicapten, spendeerde. "Ik heb niet beseft dat we te ver gegaan zijn", zegt hij. "We hebben niet genoeg over de ernst en de consequenties nagedacht en we hebben een enorme fout gemaakt. Dat geef ik toe. Ik accepteer het en draag alle consequenties voor wat ik heb gedaan."

"In een gesprek met Audi is me te kennen gegeven dat ik niet meer voor Audi in de Formule E in actie zal komen en dat onze wegen zich hier scheiden", vervolgt Abt. "Dat is een pijn die ik zo nog niet eerder in mijn leven heb ervaren, maar het was voor mij heel belangrijk hier en nu de kans te benutten om te vertellen wat er gebeurd is en hoe het gebeurd is, en tegelijkertijd mijn familie, mijn vrienden, Audi, mijn partners, de Formule E, Unicef en natuurlijk ook alle fans die me in al die jaren gesteund hebben, mijn verontschuldigingen aan te bieden. Ik heb een enorme fout begaan, dat geef ik toe, en ik hoop dat jullie me kunnen vergeven."

Afsluitend blikt Abt terug op de behaalde successen, waaronder de eerste Formule E-raceoverwinning voor een Duitse rijder, en stelt dat hij er trots op is de afgelopen drie jaar als Audi-fabrieksrijder te hebben kunnen rijden. "Ik heb nu het gevoel dat ik dieper gevallen ben dan ooit, ik heb nu wat tijd nodig, maar er is altijd weer een uitweg en ik kom terug", zo kondigt hij aan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet