Formula E

Formule E: Virtueel Schandaal Tempelhof. Daniel Abt bedriegt. Oliver Rowland winnaar

Na Bubba Wallace en Kyle Larson in de virtuele iRacing series is Daniel Abt de derde professionele coureur die voor een flink schandaal heeft gezorgd. Abt eindigde gisteren virtueel als derde. Maar er waren direct twijfels na afloop. De Duitser had een virtuele gamer ingehuurd om zijn plek in te nemen. Diverse collega's waaronder onze zuiderbuur Stoffel Vandoorne, die overigens tweede werd, hadden direct hun twijfels. Vandaag kwam het bedrog naar boven.

2020 Abt
Daniel Abt ging als virtuele bedrieger wel flink in de fout. De spijt kwam achteraf. Voor straf 10.000 Euro aan een goed doel doneren.

Tekst Willem J. Staat
Foto's FIA Formule E, Porsche, BMW

Virtueel Schandaal Tempelhof. Daniel Abt bedrieg. Oliver Rowland winnaar.
Erg sterk was het optreden van de Duitser Daniel Abt niet in alle voorgaande wedstrijden. Zijn hoogste virtuele klassering was slechts een 15e plek. Gisteren eindigde de Duitser na een duel met de Belg Stoffel Vandoorne als derde. Bij verschillende collega's waren er twijfels of Abt wel werkelijk digitaal aan het werk was. Uiteindelijk moest de Duitser schoorvoetend toegeven dat hij gebruik gemaakt had van de diensten van de Professionele Gamer Lorenz Hoerzing die voor alle verder wedstrijden van deelname aan de Virtuele Home Challenge werd uitgesloten. Daniel Abt werden alle tot nu behaalde virtuele punten ontnomen en moet verplicht 10.000 Euro aan een liefdadig doel schenken. Abt kwam met het excuus dat hij alles niet serieus genoeg genomen had en bood zijn excuses aan de organisatie en fans aan. "Ik deed het niet met slechte bedoelingen" was zijn commentaar. Een bijzonder slechte beurt van de Duitser dus.

2020 Tempelhof Start op het virtuele Tempelhof.

Voor de virtuele wedstrijd op Tempelhof zegevierde voor de eerste maal geen Duitse rijder dit seizoen. Die eer viel ten beurt aan de Brit Oliver Rowland uitkomend voor het e.dams Nissan team die afgelopen week al eerder in het BRDC eSports kampioenschap op Monza ook al een virtuele zege pakte.

2020 Tempelhof start
Tempelhof virtueel van bovenaf gezien.

En ook zoals in real life was er chaos in de eerste bocht waarbij Rowland en Vandoorne direct afstand van hun virtuele achtervolgers willen nemen. Oliver Rowland: " In de laatste weken heb ik nogal wat pech gehad, dus ik wilde eigenlijk niet in moeilijkheden komen. Ik wist dat Stoffel snel was en ik wilde ook niet echt tegen hem strijden.

2020 Lotterer 1
Punten voor Andre Lotterer.

Ik was wel een beetje ongerust dat hij zo snel was. In die laatste ronden moest ik perfect zijn. Ik was bijzonder nerveus om de boel bij elkaar te houden. Na vorige week was ik een beetje teleurgesteld, zeker omdat ik nogal wat getraind had en het in de eerste bocht toch weer fout ging. Deze week wilde ik het op mijn manier doen en dit werkte. In de laatste drie wedstrijden beschikte ik over voldoende snelheid. Ik had het gewoon niet voor elkaar."

2020 VD Abt
Vandoorne in gevecht met een professionele Gamer ipv. Daniel Abt.

Stoffel Vandoorne: " In de slotfase slaagde ik erin om op Oliver Rowland in te lopen. Maar met amper nog twee ronden te gaan had ik weinig kans om hem te kunnen passeren. Weer een P2, de snelste ronde, een goede performance. Een overwinning zit eraan te komen. De volgende wedstrijden moet ik het gewoon clean houden en de job voltooien. Op naar de volgende wedstrijd."

Maximilian Günther eindigde na een virtuele crash met Pascal Wehrlein als zevende. Maximilian Günther: Na de kwalificatie en de start bevond ik mij in een goede positie om een podium te behalen. Maar een bijzonder harde actie kostte mij uiteindelijk de wedstrijd. Mijn auto ging na de aanrijding met Pascal Wehrlein bijna over de kop en was zwaar beschadigd. Als zevende eindigen en wat kampioenschapspunten behalen was het beste dat ik in deze situatie kon doen. Het was niet meer dan een beperking van de schade."Nyck de Vries werd gediskwalificeerd omdat hij de Brit Olvier Turvey in de rondte spinde. Robin Frijns eindigde als 12e.

2020 Gunter
Voor Maximilian Gunther bleef de schade beperkt.

Uitslag Berlijn Tempelhof
1.Oliver Rowland 17:35.159s
2. Stoffel Vandoorne +0.296s
3.Pascal Wehrlein +4.330s
4.Edoardo Mortara +4.521s
5.Nico Mueller +10.089s
6.Maximilian Guenther +12.371s
7.Andre Lotterer +14.942s
8.Antonio Felix da Costa +18.116s
9.Mitch Evans+18.221s
10.Neel Jani +20.302s
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet