ESports

Mazda MX-5 Cup E-sports Edition: Geslaagd eerste evenement op Circuit Zandvoort met hoofdrollen voor Colin Caresani en Danny Kroes

rechte-stuk

Nu de opening van het tweede seizoen van de populaire Mazda MX-5 Cup nog op zich moet laten wachten heeft organisator V-Max Racing geïnteresseerden de mogelijkheid geboden om de degens vast virtueel te kruisen. Op de deelnemerslijst stonden maar liefst 41 virtuele coureurs, waaronder ook veel Mazda MX-5 coureurs die in 2019 aan de cup meededen. In de twee virtuele races waren de ogen echter voornamelijk gericht op Colin Caresani en Daan Pijl, Danny Kroes en Loek Hartog. De eerste heat werd gewonnen door Caresani voor Pijl, de tweede heat was voor Kroes, die Caresani achter zich wist te houden.


Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: Screenshot via Apex Racing TV

Het virtuele evenement op Circuit Zandvoort was een initiatief van Mazda MX-5 coureurs Dirk Warmerdam, Joshua Kreuger en Rover Dullaart. Na goed overleg met Dick van Elk en Jur Raatjes werd het evenement opgezet en op zondag 17 mei om 12 uur begonnen 41 deelnemers aan de virtuele vrije training met de software van iRacing.

driedik

Bekende namen
Uit de cup van 2019 deden Joshua Kreuger, András Király, Dirk Warmerdam, Rover Dullaart, Dominique Kraan, Milan Teekens en Toine Kreijne mee. Daarnaast veel bekenden namen uit de Nederlandse autosport, waaronder bijvoorbeeld Loek Hartog, Danny Kroes, Stan van Oord, Job van Uitert, Rob Kamphues, Niels Langeveld en Max van Splunteren. Uit de Ford Fiesta Sprint Cup waren de jonge coureurs Colin Caresani, Daan Pijl en Rik Koen van de partij.

aan-boord

Caresani op pole
Na de vrije training van een uur bepaalden de rijders in de tien minuten durende kwalificatie de startvolgorde. De snelste bleek Colin Caresani met een ronde van 1:55.844, Loek Hartog reed de tweede tijd en Daan Pijl de derde.

Aangetikt
In heat 1 had Caresani een perfecte start, hij had in de Tarzanbocht al een kleine voorsprong op Pijl, die Hartog verschalkt had. András Király maakte in de eerste bocht vrijwel hetzelfde mee als tijdens zijn debuut in de echte cup vorig seizoen. Hij werd aangetikt op zijn achterwiel, spinde en was verder kansloos.

start-mazda-r1

Net de echte cup
In de voorhoede ontspon zich een mooi gevecht om de podiumplaatsen. Caresani en Pijl vochten om de overwinning, Hartog en Danny Kroes streden om de derde plek. Ook in het veld daarachter werd om elke plek gevochten, waar mee de parallel met de echte Mazda MX-5 Cup zeker van toepassing was. Caresani liet zich niet gek maken en won de race, Pijl werd tweede en Hartog derde. Milan Teekens vond het ook realisitisch: "Ja, er werd behoorlijk getikt, dat heb ik vorig seizoen ook veel meegemaakt. Alleen kost het nu niets", zei hij lachend.
 
start-r2

winnaar-r1

Reversed grid
In de tweede race startte door de reversed grid van de top 8 Koen Bol van poleposition. Bol racet in de 'oude' Mazda MX-5 Cup en is dus ook een goede simracer. Supercar-coureur Lorenzo van Riet startte als tweede, maar beide rijders konden de druk niet lang weerstaan. Kroes kwam na de eerst ronde als leider door, voor Pijl die dus een raketstart had en vanaf p7 naar de tweede plek was gereden. Ook Caresani rukte snel op, maar hij werd omgetikt en viel terug naar P12.

drietal-r2

Offline
Ook de tweede heat was spannend, met uiteindelijk rondenlang Pijl die een mogelijkheid zocht om Kroes te passeren. Die maakte echter geen enkele fout en behield de leiding. Pijl leek internetproblemen te hebben, want hij was plotseling verdwenen. Ook dat hoort helaas bij simracen. Caresani reed vanaf de 12e positie terug en finishte op de tweede plek achter Kroes.

uitslag-race2

Genoten
András Király had de virtuele race van zijn leven, want gestart vanaf de 31e plek reed hij naar de derde positie. "Ik heb echt genoten van deze race, 28 posities goed maken gebeurt niet vaak. Ik wist goed uit de problemen te blijven dit keer, na de vroege uitschakeling in de eerste race. Dit smaakt echt naar meer. Natuurlijk hoop ik dat we snel weer echt kunnen rijden, maar ook dit was erg leuk om te doen."

Iedereen tevreden
Ook initiatiefnemer Dirk Warmerdam was tevreden. "Al snel nadat ik samen met Joshua en Rover was begonnen hadden we 30 deelnemers en uiteindelijk werden het zelfs 41. Harstikke mooi en ik denk dat iedereen ook genoten heeft. Zelf was ik niet zo succesvol doordat het in de kwalificatie niet ging zoals ik wilde, de 28e startplek was niet wat ik gehoopt had natuurlijk. Maar ik heb van alle deelnemers inmiddels gehoord dat ze het leuk vonden en ik denk ook dat er binnenkort een vervolg komt. Online hebben zo'n 700 mensen naar de races gekeken en dat is ook een mooi succes."

duel-koplopers

Eerste winnaar
Voor race 1 kreeg de top acht punten, 8 voor de winnaar etc. In race twee gold de reguliere puntentelling, dus 20 punten voor de winnaar, 17 voor de nummer twee, etc. Colin Caresani scoorde zodoende evenveel punten als Danny Kroes, maar werd op basis van zijn poleposition in race 1 uitgeroepen tot winnaar van deze eerste Mazda MX-5 Cup E-sports Edition.

Mazda roadster
De door Mazda Nederland beschikbaar gestelde prijs is de beschikking over een Mazda roadster voor 5 dagen. Aangezien Colin zijn rijbewijs nog niet heeft zal hij ongetwijfeld binnenkort samen met zijn vader Roman van de roadster gaan genieten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet