IndyCar

Indycar: Kleurenschema Conor Daly eerbetoon aan Chuck Yeager bij Indy 500

Ed Carpenter Racing en de US Air Force maakten vandaag het kleurenschema van Conor Daly's Indy 500 inschrijving bekend. Zowel de privé-auto van Daly als zijn Dallara Chevrolet zijn in dezelfde kleuren gespoten en betekenen een eerbetoon aan het begin van de Amerikaanse luchtmacht en één van de meest iconische vliegtuigen, de Bell X-1.


Conor Daly 47 US Air Force Chevrolet
Het prachtige kleurenschema van Conor Daly's bolide is bekend. Nu dat van Rinus VeeKay nog.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Ed Carpenter Racing

Kleurenschema Conor Daly eerbetoon aan Chuck Yeager bij Indy 500
Conor Daly rijdt tijdens de Indy 500 met startnummer 47 en dit heeft een dubbele betekenis. De US Airforce ofwel de Amerikaanse luchtmacht werd officieel op 18 september 1947opgericht. De Amerikaanse wetgever bepaalde toen dat de luchtmacht en het Amerikaanse leger van elkaar gescheiden werden. Het werd een uitzonderlijke tak. Minder dan een maand later op 14 oktober 1947 werd een experimenteel vliegtuig van de Amerikaanse het eerste bemande vliegtuig dat de geluidsmuur doorbrak.

Kapitein Charles "Chuck" Yeager was de allereerste piloot die de geluidsbarriere doorbrak. Het toestel was licht oranje geverfd en werd "Glamourous Glennis" tijdens testvluchten genoemd. Voor Yeager betekende het een eerbetoon aan zijn vrouw. Het toestel bereikt Mach 1.06(700 mph) op een hoogte van 43.000 voet boven de Mojave in Californië. Het toestel is nu eigendom van het National Air en Space Museum in Washington waar het geëxposeerd wordt.

Conor Daly: "Het is ongelofelijk om opnieuw in een iconische kleurstelling in de Indy 500 te rijden. De Amerikaanse luchtmacht doet ongelofelijk veel werk en respecteert de geschiedenis van de straaljager en eert de prestaties van diegenen die momenteel dienen en gediend hebben. Dit is zo'n opwindende auto, er zit zoveel in het ontwerp en het startnummer 47 dat we zullen vertegenwoordigen. Ik kan nauwelijks wachten om de Indyversie van "Glamorous Glennis" te rijden zodat we Chuck Yeager trots op hemzelf kunnen maken."

Majoor Ross McKnight verwoordde Daly's opwinding: "De Bell X-1 en de gepensioneerde Brigade Generaal Chuck Year(nu 97 jaar oud.red) zijn hoekstenen van de luchtmacht en de luchtvaart in het algemeen. Ze maken deel uit van een rijke geschiedenis van hoge prestaties, het verleggen van grenzen en geavanceerde technologie die aan de basis van de Amerikaanse luchtmacht en piloten ligt."

Het partnership dat Daly drie jaar geleden met de Amerikaanse luchtmacht begon en wordt gecontinueerd. De in Noblesville woonachtige coureur en het in Indianapolis gestartioneerde Ed Carpenter Racing werken nauw met elkaar samen om jonge volwassenen bewust te laten worden van de luchtmachtmissie en de daarbij behorende carriere mogelijkheden. Vorig jaar was Daly tijdens de trainingen constant de snelste man en eindigde als 10e algemeen. Zijn beste Indy 500 resultaat tot nu toe.

Oorspronkelijk stond de 104e editie van de Indy 500 gepland op 24 mei 2020. Vanwege de Corona pandemie werd het evenement naar 24 augustus verplaatst. Naast Daly, komen Rinus VeeKay en teameigenaar Ed Carpenter zelf aan de start. De start van het Indycar seizoen staat op 6 juni a.s. gepland.

47 US Air Force Chevrolet
Eerbetoon aan de Chuck Yeager en de luchtvaarthistorie bij ECR.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet