Sportscars

Sportscars: IMSA wil seizoen in juli hervatten met races op Daytona en Sebring zonder publiek

200515 IMSA
"We're back", roept IMSA triomfantelijk, maar dat moeten we eerst nog maar zien...

Nadat eerder vandaag SRO met een nieuwe kalender voor de GT World Challenge Europe en de GT4 European Series kwam, volgde – uiteraard later vanwege het tijdsverschil – nu ook de Amerikaanse IMSA-organisatie met een aangepast programma voor het IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Het is de bedoeling de Noord-Amerikaanse serie op 3 en 4 juli te laten hervatten met een evenement op Daytona, twee weken later gevolgd door een race op Sebring, beide met een raceduur van twee uur en 40 minuten en zonder publiek.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: IMSA

Als het IMSA-kampioenschap inderdaad begin juli kan worden hervat, dan is dat ruim vijf maanden nadat er tijdens de Rolex 24 at Daytona, eind januari, voor het laatst in IMSA-verband geracet werd. Of de geplande hervatting inderdaad haalbaar is, hangt natuurlijk van vele factoren af. Onze Amerikaanse collega's van Sportscar365.com wezen bijvoorbeeld al op het feit dat iedereen die van buiten de VS inreist, en dat zijn in de IMSA-serie heel wat coureurs, technici en teamleden, eerst verplicht 14 dagen in quarantaine moet.

"IMSA is onze promtor-partners dankbaar voor de samenwerking bij het opstellen van een gewijzigd schema met geweldige evenementen", zei IMSA-president John Doonan. "Sinds maart is het onze prioriteit, zo veilig en snel mogelijk het racen te kunnen hervatten en dit gewijzigde schema toont dat aan. We waarderen het geduld, de medewerking en de inbreng van alle betrokkenen bij IMSA en we verheugen ons erop, deze zomer weer te kunnen gaan racen en prachtige races voor ons publiek te kunnen bieden."

Na de wedstrijden op Daytona (3-4 juli) en Sebring (17-18 juli) volgen races op Road America (31 juli-2 augustus), Virginia International Raceway (21-23 augustus), Laguna Seca (4-6 september) en Mid-Ohio (25-27 september), allemaal wedstrijden van twee uur en 40 minuten. De zes-uursrace van Watkins Glen staat van 2 tot en met 4 oktober op de kalender, twee weken later gevolgd door de tien-uursrace Petit Le Mans op Road Atlanta (14-17 oktober). Eind oktober (30-31 oktober) is er nog een wedstrijd van twee uur en 40 minuten op Lime Rock, terwijl het IMSA-seizoen wordt afgesloten met de verplaatste 12 uur van Sebring van 11 tot en met 14 november.

Clash Watkins Glen en IGTC Indianapolis
Het samenvallen van interessante evenementen is ook zonder coronacrisis al een fenomeen in de internationale autosport, maar het wordt er dit jaar natuurlijk zeker niet beter op nu elke organisatie nog probeert een min of meer volwaardig kampioenschap in de tweede helft van het kalenderjaar te houden. Dat leidt bij IMSA tot het samenvallen van de zes-uursrace van Watkins Glen met de Amerikaanse ronde van de Intercontinental GT Challenge, die dit jaar voor het eerst in Indianapolis gehouden wordt, nadat eerdere pogingen op Laguna Seca niet echt succesvol waren.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet