V8 Supercars

V8 Supercars: SVG, Lando Norris en De Pasquale winnen virtueel op COTA

Maar liefst drie wedstrijden van de BP Supercars All Stars Eseries stonden er vandaag op het programma. Shane van Gisbergen, Lando Norris en Anton De Pasquale verdeelden de buit op het virtuele COTA. En voor de tweede maal binnen een week kwam het tot een confrontatie tussen SVG en Anton de Pasquale in de finale. Ditmaal zonder consequenties omdat SVG direct zijn positie aan De Pasquale teruggaf.


2020 McL Waters
Ze racen net zo echt in de virtuele als in de echte wereld dus. McLaughlin en Waters hadden het flink met elkaar aan de stok.

Tekst Willem J. Staat
Foto's PR/DJR Team Penske/Tickford

SVG, Lando Norris en De Pasquale winnen virtueel op COTA
De eerste twee wedstrijden leverden overwinningen voor SVG en Lando Norris op. In de openingsronde moest SVG zich sterk tegen De Pasquale en McLaughlin verdedigen maar vanaf de tweede ronde had SVG de leiding definitief in handen en bedroeg de volgorde De Pasquale, McLaughlin, Power, Holdsworth, Mostert, Waters en Norris. Onder sterke druk van Lee Holdsworth wist Power in de openingsfase toch zijn positie te behouden.

In de vijfde ronde gingen zowel Waters als Norris aan de virtuele Holden van Chaz Mostert voorbij. Ook SVG, McLaughlin en Norris kwamen voor hun reguliere stop naar binnen. Drama voor Lando Norris in de zevende ronde toen hij Cameron Waters in de rondte liet gaan. Het leverde hem van wedstrijdleider Craig Baird een drive-through straf op. In zestiende positie kwam Lando weer terug op de baan.

2020 Lando 1 Mooie virtuele tactiek van Lando Norris aan het einde van R1 om R2 te winnen.

Vanwege de startgrid voor R2 in omgekeerde volgorde liet Lando zich bewust terugvallen zodat hij daarvoor vanaf P3 kon vertrekken. SVG wist zijn voorsprong verder uit te breiden en behaalde een overtuigende overwinning. Anton de Pasquale eindigde als tweede. Daarachter volgden Scott McLaughlin, Will Power, Lee Holdsworth, Chaz Mostert, Garry Jacobsen, Andre Heimgartner, Will Davison en Jack Lebrocq.

Voor de tweede virtuele wedstrijd mochten Josh Fife(uitkomstig uit de Dunlop Super 2 Series) en Supercar legende Craig Lowndes vanaf de eerste startrij vertrekken. Terwijl Norris zich al op P3 bevond, lagen SVG, McLaughlin en De Pasquale aan de staart van het veld.

2020 Fabian
Weinig succes voor Fabian Coulthard vandaag.

Bovendien was er in de openingsronde de nodige chaos toen Fabian Coulthard het slachtoffer werd van de acties van Mark Winterbottom terwijl ook Andre Heimgartner en Garth Tander met elkaar in aanraking kwamen. Vervolgens werd McLaughlin in Turn 1 het slachtoffer van een aanrijding met Chris Pither. Tot overmaat reed Rick Kelly virtueel ook nog eens de achtervleugel er vanaf terwijl Whincup en Lowndes in de chicane spinden.

2020 Will Power
Top 10 resultaten voor Indycar-coureur Will Power.

Na deze chaos lag Todd Hazelwood op kop gevolgd door Lando Norris Cameron Waters, Brodie Kostecki, Bryce Fullwood, Alex Davison, Scott Pye, David Reynolds en Austin Cindric. Verschillende deelnemers kwamen dan ook voor herstel van hun gehavende bolides naar binnen.

In de derde ronde nam Lando de virtuele leiding van Todd Hazelwood over en ging in de vijfde ronde voor zijn reguliere stop naar binnen. Vanaf een 31e start plek wist SVG snel de aansluiting aan de koplopers te vinden en wist uiteindelijk virtueel als achtste te eindigen.

2020 Waters COTA
Goed op dreef vandaag. Cameron Waters.

In de hoofdrace kwam het tot een confrontatie tussen SVG en De Pasquale. Twee diehard SIMracers die ervoor gingen en waarbij het een "Spin and Win" overwinning voor De Pasquale opleverde. Anton De Pasquale: "Shane en ik waren de afgelopen weken wiel-aan-wiel. Maar wie van ons de leiding neemt en als eerste door Turn 1 heen komt wint ook de wedstrijd. Dit was het doel voor vanavond. Hij kwam te dichtbij en dook erin. Hij wist wat er gebeurde en had genoeg tijd om mij mijn positie terug te geven. Hij weet wat er aan de hand is. Dit is gewoon genieten.

2020 Spin Win
Was te verwachten. Voor de tweede maal confrontatie De Pasquale SVG(hier van achteren gezien)

In de openingsronde werd Scott McLaughlin het slachtoffer van een actie van Lando Norris die in de chicane aanzienlijk trager werd nadat hij een tijdstraf had opgelopen. McLaughlin wist zich na zijn aanvaring met Norris weer naar een vijfde plek terug op te werken. Uiteindelijk eindigde de Shell V Power rijder als derde achter het duo De Pasquale SVG. Daarachter volgden Cameron Waters, Will Power, Will Davison, Gary Jacobson, Jack LeBrocq, Lando Norris en Chaz Mostert.

Stand Supercars


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet