Formule 1

Formule 1: Real Racing van fotograaf Winau Berkhof, een must voor elke Formule 1-liefhebber

480-boekshop-800x565


In de zoektocht naar foto's voor het binnenkort te vervaardigen boek over Ab Goedemans, kwam ik in gesprek met Winau Berkhof. Gedurende de periode van 1965 tot 1975 bracht deze freelance autosportfotograaf de nationale races op Zandvoort, maar vooral de Formule 1-races in Europa prachtig in beeld. Duizenden negatieven werden door deze vakman gescand en de beste foto's van de Formule 1-races werden gebundeld in het kapitale document Real Racing. Een fotoboek voor de ware Grand Prix-liefhebber, waar het echte racen centraal stond. Het flinke verzamelwerk voorzien van honderden foto's, gedrukt op prachtig papier, werd gepresenteerd aan vrienden en relaties. Winau Berkhof vertelde daar zijn beweegredenen voor het maken van het boek.


Tekst: Gerrie Hoekstra / Winau Berkhof
Foto's: Dutch Racing Press


480-portret


"Leuk dat ik jullie mag toespreken over de beweegreden voor het maken van dit boek. Zoals velen van jullie weten liggen mijn roots toch wel bij alles wat met motoren te maken heeft.

Als nu naar deze motorische sporten gekeken wordt, in dit geval de Formule 1, is niet meer te zien wat er is vooraf gegaan. Hoe de coureurs, monteurs, teammanagers, medewerkers op de circuits, de mensen die voor de veiligheid zorgen, bandenleveranciers, pitcrew en niet te vergeten hun echtgenote of vriendin dit alles hebben meegemaakt en hebben beleefd.

Laat dit dus een Ode aan allen zijn.

Om dit in beeld te brengen en vast te houden, dat was mijn bedoeling. Dat het toentertijd ook een enorme belevenis was om in deze sfeer en omgeving te vertoeven en daar naar hartenlust te kunnen fotograferen. Uiteraard met de toenmalige analoge camera met al zijn beperkingen.

Bij het verstrijken van de tijd kwam steeds meer de verwondering over de grenzeloze inzet en het vertrouwen die de mensen van de teams onderling hadden. Wetende dat iedere race de laatste kon zijn bleek dat niet bepalend te zijn voor deze inzet.

Wat was dan de reden van die inzet? Daar werd niet over gesproken. Was het de liefde voor snelheid, geluid, spanning, sensatie, prestatie of geld. Volgens mij moet het een mix van dit alles zijn, het was niet meetbaar en is dat zelfs nu nog niet.

Het is en blijft een MACHTIGE sport. Ben je ooit besmet met het F1-virus, dan blijft dit tot einde der dagen in je zitten.

Graag wil ik eenieder danken voor hun medewerking en of morele steun. In het bijzonder de sponsor te weten Ton, de man met wie ik meer dan een kwart eeuw door de natuur heb kunnen rennen alleen op een kleiner loopvlak dan de toenmalige banden.

Ik hoop u en vele anderen een plezier te doen met dit boek.

Met groet,

Gewoon Winau.


480-winau-duitsland-1971-3


Het prachtige boek is te bestellen in de shop van Dutch Racing Press en kost 54 euro exclusief verzendkosten. Dit prachtige document mag niet ontbreken in de boekenkast van de ware autosport liefhebber.

BESTELLEN


480-boek
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet