Formula E

Formule E: Pascal Wehrlein wint virtueel Monaco. Robin Frijns 5e

Mahindra-coureur Pascal Wehrlein zegevierde vandaag virtueel in de derde van acht wedstrijden meetellend voor de ABB Formula E Race at Home series. Met een overwinning, pole en snelste ronde doorbrak de Duitser de virtuele zegeserie van zijn landgenoot Maxmilian Günther die de eerste twee wedstrijd op zijn naam wist te schrijven. Met een derde plek blijft Günther overigens wel leider in de tussenstand van het virtuele kampioenschap.


Wehrlein
Pascal Wehrlein op weg naar een virtuele overwinning.

Tekst Willem J. Staat
Foto's ABB Formule E/Porsche/BMW/Mahindra

Pascal Wehrlein wint virtueel Monaco. Robin Frijns 5e
Vanaf pole behaalde Mahindra-coureur Pascal Wehrlein in de derde ABB Formula E Race at Home series het maximale aantal punten. Achter Wehrlein eindigden Stoffel Vandoorne en Maxmilian Günther resp. als tweede en derde. De 1000 Euro premie die Wehrlein met zijn zege verdiende wordt ter beschikking gesteld aan de UNICEF voor de kinderen die het slachtoffer geworden zijn van het Coranavirus.


2020 Gunther Gunther ondanks chaos op weg naar een virtuele derde plek.

Vanaf pole nam Wehrlein direct de leiding en stond deze ook niet meer af. Achter hem was overigens wel de nodige chaos. Vandoorne zag zijn kansen bijna in rook opgaan toen hij bij Ste Devote door Edoardo Mortara geraakt werd. Een snelle reactie en de rFactor2 schade settings voorkwamen erger voor de Mercedes rijder erger. Het veroorzaakte wel een kettingreactie voor de nodige virtuele deelnemers achter hem. Daardoor was Vandoorne eigenlijk ook geen serieuze partij meer voor de eindzege maar onze zuiderbuur eindigde op drie seconden achterstand virtueel wel als tweede. Mortara kwam nog als tiende over de virtuele eindstreep.

2020 Chaos Chicane
Chaos in de eerste chicane.

Winnaar Pascal Wehrlein: " De start was ontzettend belangrijk en ik weet ook niet wat er achter mij gebeurde maar ik zag dat er een crash was. Daarna had ik een klein gat en bleef er aan werken om het tempo te behouden. Op het einde was ik iets sneller maar op het einde was het een eenvoudige wedstrijd. Prachtig om op Monaco te winnen en de volle punten te pakken." Slechts twaalf rijders zagen overigens de finishvlag.

Maxmilian Günther: "Vanaf een zesde startplek heb ik goed terug gevochten. De derde plek was goed voor waar ik op gehoopt had. In de tussenstand verdiende ik daar waardevolle punten mee. Als ik in mijn vliegende ronde geen fout gemaakt had, had ik zeker de pole kunnen pakken. In de wedstrijd maakte ik een goede start en wist aan de buitenkant in de eerste bocht drie plekken goed te maken. In zijn totaliteit was het een goede dag."

2020 Stoffel
Tweede plek voor Stoffel Vandoorne.

Porsche-coureur Neel Jani eindigde als vierde. Neel Jani: " Ik ben erg verheugd over mijn vierde plek. De kwalificatie verliep niet geheel vlekkeloos en ik verloor in de tweede bocht nogal wat tijd. Ik had een goede start en wist naar de vierde plek op te klimmen. Daarna was het zaak om gefocust te blijven. Eigenlijk had ik op meer gehoopt en kijk nu naar de volgende wedstrijd uit." Achter Neel Jani eindigde Robin Frijns op drie seconden achterstand als vijfde. Voor Nyck de Vries was de wedstrijd al na vier ronden voorbij.

2020 Neel Jani
Vierde plek voor Neel Jani.

Uitslag
1.Pascal Wehrlein 13:01.753s
2.Stoffel Vandoorne +3.630
3.Maximilian Guenther +5.163s
4.Neel Jani +10.988s
5.Robin Frijns +13.090s
6.Oliver Rowland +13.710s
7.Andre Lotterer +20.791s
8.Nico Mueller +22.112s
9.Ma Qing Hua +23.26
10. Edoardo Mortara +24.584s
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet