V8 Supercars

V8 Supercars: SVG schittert op het virtuele Spa met twee zeges

Shane van Gisbergen behaalde vandaag op het virtuele Spa twee overwinningen in de BP Supercars All Stars Eseries. SVG won de openingswedstrijd en de finale alhoewel de zege in R15 van het kampioenschap voorlopig nog ter discussie staat omdat de Red Bull rijder in de strijd om de kop Erebus Penrite-coureur in de allerlaatste ronde in de bandenstapels liet verdwijnen. De tweede wedstrijd leverde een overwinning op voor Broc Feeney, uitkomend voor Tickford Racing in de Dunlop Super 2 Series.


2020 Spektakel
Als dit geen virtueel spektakel was, dan weten wij het ook niet meer.

Tekst Willem J. Staat
Foto's PR/DJR Team Penske

SVG schittert op het virtuele Spa met twee zeges
In een spectaculaire ontknoping wist SVG in de allerlaatste ronde tot aan de Bus Stop DJR Team Penske-coureur Scott McLaughlin en Tickford-coureur Cameron Waters achter zich te houden. Voor het leeuwendeel van de acht ronden tellende wedstrijd vochten SVG en Anton de Pasquale een boeiend duel uit maar in de Bus Stop Chicane ging het fout toen De Pasquale na een touché tussen beiden in de bandenstapels verdween. In de openingsfase nam SVG direct het commando voor De Pasquale, McLaughlin, Norris, Waters, Fullwood, Mostert, Heimgartner en LeBrocq. Aan het eind van de vijfde ronde ging SVG, McLaughlin, Norris en Waters voor hun verplichte reguliere stop naar binnen.

ttsosvgspa Overwinning voor SVG in R1 op Spa.

Daarna nam De Pasquale kortstondig de leiding maar bij het uitkomen van de Raiddillion richting Kemmelberg passeerde de Red Bull Holden-rijder zijn virtuele tegenstander. Bij het naderen van de Bus Stop Chicane was contact onvermijdelijk en De Pasquale belandde in de bandenstapels. In een dragwedstrijd richting finish bleef SVG de virtuele Ford Mustangs van McLaughlin en Waters voor. Lando Norris eindigde als vierde terwijl De Pasquale nog als vijfde geklasseerd werd.

2020 Cockpit
Blik vanuit de virtuele cockpit.


Zege voor wildcard Broc Feeney
Voor de eerste maal zegevierde een wildcard rijders in de BP Supercars Allstars eSeries. De 17-jarige Broc Feeney die in de Dunlop Super 2 series uitkomt pakte voor het team van Tickford Racing zijn allereerste overwinning. De Dunlop Super 2 Series rijder reed in de acht ronden tellende race een perfecte wedstrijd. Na zijn reguliere stop wist hij Will Davison te passeren en pakte de overwinning. In de eerste ronde kwam het tot contact tussen Chris Pither en Lando Norris waardoor beiden naar de pits moesten en vervolgens daar ook nog eens de ingang blokkeerden waarvan McLaughlin, Coulthard en LeBrocq het slachtoffer werden. Na de reguliere stops lag Feeney definitief op kop gevolgd door Davison, Jacobson, Mostert, SVG en De Pasquale. Laatstgenoemde was vervolgens bij een incident met Scott Pye betrokken. Die belandde in de grindbak. In een fanatieke eindsprint richting finish veranderde er weinig meer.

2020 Mostert Chaz Mostert in de aanval.

SVG wint finale
Naar aanleiding van de resultaten uit R15/R16 werd de grid geformeerd. Direct bij de start was SVG andermaal het eerste weg terwijl Scott McLaughlin bovenaan de Raiddillion zijn auto even kwijt was maar zich uitstekend wist te herstellen. In Les Combes ging de Mustang van André Heimgartner na contact met Will Davison in de rondte. Lando Norris was het onschuldige slachtoffer en viel na een spin in een poging om beiden te ontwijken naar de 21e plek terug. SVG en De Pasquale vochten andermaal een boeiend duel uit waarbij SVG ook nog een keer een reprimande ontving.

2020 SVG
Dubbelzege voor SVG op Spa.

In de vierde ronde kwamen de eerste deelnemers voor hun verplichte stop naar binnen terwijl SVG en De Pasquale deed pas in de tiende ronden volbrachten. Laatstgenoemde begon de druk op SVG op te voeren en hun strijd kwam in de 13e ronde tot een climax toen De Pasquale SVG van achteren raakte en zelf in de rondte ging maar zou toch nog als tweede eindigen. Voor SVG werd toen erg gemakkelijk om de tweede dag overwinning te behalen. Scott McLaughlin en Cameron Waters wisten in de allerlaatste ronden beiden nog Chaz Mostert te verschalken. De Walkinshaw Andretti-rijders werd als vijfde geklasseerd. Achter hem volgden Feeney, Jacobson, Holdsworth, LeBrocq en Lando Norris. Volgende week wordt er gestreden op Circuit of the Americas en Sebring International Raceway.

Update: SVG werd de overwinning ontnomen na zijn actie met De Pasquale en werd na de vijfde plek teruggezet. McLaughlin promoveerde hierdoor na P1. Daar werd tussen Craig Baird and de iRacing organisatie lang over overlegd.

2020 Stand
Tussenstand kampioenschap.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet