Formule 1

Grand Prix van Zandvoort 2020. Het is nu even niet anders

Gekscherend vroeg ik aan mijn zoon begin van deze week "hoe laat kom je me vrijdagochtend ophalen? We moeten niet te laat vertrekken, want het kan wel eens druk worden." Mijn zoon is van 1986 en heeft nog nooit in het echt een moderne Formule 1-wagen zien rijden. Het leek mij leuk om dit samen met hem een keer mee te maken. Met veel moeite had ik twee kaartjes op de Hans Ernst tribune kunnen bemachtigen, alle andere mogelijkheden waren al vergeven. De hotels en de particuliere verhuurders in Zandvoort rekenden zich al rijk. Na 35 jaar eindelijk weer een Grand Prix op Zandvoort, en daar mocht best wel eens wat aan verdiend worden.


EW6r7RQWAAAJPFl


Het circuit zelf ligt er strak bij. Alle werkzaamheden waren ruim binnen de tijd afgerond. Kosten nog moeite waren gespaard. De mensen van het circuit mogen trots zijn op deze prestatie. Het circuit en Zandvoort waren er klaar voor om het driedaagse Formule 1-circus te verwelkomen.

  EW6r GHWoAAYgya

Hoe anders is alles gelopen. Een besmettelijk virus gooit roet in het eten. Een pandemie overheerst de wereld. Uitstel naar augustus werd uitstel naar volgend seizoen. De directeur sportief van de Dutch Grand Prix Jan Lammers blijft uitermate rustig en objectief. Hij verklaart in de Telegraaf "We hebben geen scenario's uitgewerkt voor een 1,5 meter afstand of racen zonder publiek. Dat is voor ons onmogelijk en wij willen ook geen vage plannen presenteren of met vage antwoorden komen. Wij willen het evenement uitrollen zoals we dat hebben bedacht en zijn ook klaar om het te activeren. Maar het is het virus dat regeert."

Het is 1 mei tien uur in de ochtend. Lees alle herinneringen op facebook aan Ayrton Senna die op deze droevige dag in 1994 dodelijk verongelukte op het circuit van Imola. Het weer doet ook zijn uiterste best om deze dag nog neerslachtiger te maken. Een donker wolkendek boven Zandvoort zorgt voor een kille ochtend met flinke regenbuien. Toch ook niet echt de juiste omstandigheden om in je regenpak op een kille tribune te gaan zitten. Hopelijk komt voor iedereen een snel einde aan deze Corona nachtmerrie. Het is nu even niet anders. We moeten er samen doorheen.

Gerrie Hoekstra
(Foto's: DutchGP)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet