V8 Supercars

V8 Supercars: SVG en Chaz Mostert winnen virtueel in Canada. Whincup en de Pasquale succesvol op Watkins Glen.

Maar liefst vier wedstrijden stonden er vandaag op het programma in BP Supercars All Stars Eseries op het Amerikaanse continent waarvan twee op het Circuit Gilles Villeneuve en twee op Watkins Glen. SVG en Chaz Mostert pakten in twee chaotische Canadese wedstrijden de overwinning. Op Watkins Glen behaalde Jamie Whincup zijn allereerste Eseries zege. Anton de Pasquale won daar de openingswedstrijd. Een goede dag voor het Red Bull Team Holden dus.


2020 SVG
Goed begin van de dag voor SVG.

Tekst Willem J. Staat
Foto's PR

SVG en Chaz Mostert winnen virtueel in Canada. Whincup en de Pasquale succesvol op Watkins Glen
De eerste virtuele wedstrijd op het Canadese circuit Gilles Villeneuve kende een rustig verloop terwijl de tweede door chaos werd gekenmerkt en voor de tweede maal dit seizoen de safetycar ingezet moest worden. In de eerste wedstrijd vochten SVG, Scott McLaughlin en Anton de Pasquale(Pirtek Erebus) virtueel een schitterend duel uit waarbij de beslissing pas in de allerlaatste ronde viel. De Pasquale had eigenlijk een goede start maar ging in Turn 1 iets te wijd waarvan SVG direct profiteerde. Ook McLaughlin waagde zijn kans in de DJR Team Penske Mustang maar De Pasquale wist uitstekend te verdedigen.

Aan de start van het veld was er de nodige chaos waarbij Fabian Coulthard, Bryce Fullwood, Rick Kelly, McCauley Jones en Alex Davison betrokken waren. In de vierde ronde kwamen SVG, Will Davison en Chaz Mostert voor hun verplichte routinestop naar binnen. In de daaropvolgende ronde volgden Scott McLaughlin, Cameron Waters, André Heimgartner en Bryce Fullwood.

Omdat de virtuele banden van SVG in de slotfase minder werden konden McLaughlin en De Pasquale snel inlopen. In de allerlaatste ronde ging McLaughlin in de aanval en gaf SVG een tikje waardoor hij virtueel de leiding nam maar moest van wedstrijdleider Craig Baird zijn positie afstaan. SVG bleef aan de leiding maar De Pasquale profiteerde duidelijk en kwam als tweede over de streep. Will Davison eindigde als vierde. Indycar-coureur Alexander Rossi kwam als 16e over de virtuele streep.

De tweede wedstrijd leverde een virtuele overwinning voor Anton de Pasquale op. De uitslag van R1 bepaalde de omgedraaide grid volgorde voor de tweede wedstrijd. Jack Smith(BJR Holden Commodore) en Joey Logano(DJR Team Penske) mochten vanaf de eerste startrij vertrekken. Zowel Smith als Logano verprutsten hun starts. Laatstgenoemde kwam heel slecht weg en ging na een touché van Chris Pither in de rondte en werd vervolgens door verschillende auto's geraakt. Chaos in zowel Turn 1 als Turn 2. Overal chaos en drama's waardoor de virtuele safetycar ingezet moest worden. Nadat de virtuele rook was verdwenen reden Fabian Coulthard en Chaz Mostert op kop.

In de vierde ronde kon de wedstrijd hervat worden. Fabian Coulthard nam de leiding maar moest in de zevende ronde voor zijn virtuele stop naar binnen. Voor teamgenoot Scott McLaughlin was het met een kapotte motor na vijf ronden al Game Over. Chaz Mostert zegevierde met een comfortabele voorsprong van ruim 3.9 seconden op Cameron Waters(Tickford Mustang) die in de slotfase nog de Holden Commodore van Zane Goddard wist te verschalken.


2020 JW
Virtuele doorbraak van Jamie Whincup.


Watkins Glen
Zeges voor De Pasquale en Whincup
Polesitter Shane van Gisbergen kwam op Watkins Glen heel slecht weg en viel aanvankelijk naar de achtste plek terug. Daarvan kon Anton De Pasquale direct profiteren en greep de leiding die hij overigens ook niet meer af zou staan. Na de pitstopsequentie bevind SVG weer in derde positie. In de vijfde ronde ging Scott McLaughlin als eerste voor zijn virtuele stop naar binnen terwijl SVG en De Pasquale kort daarop volgden. Daarna bedroeg de volgorde De Pasquale, McLaughlin en SVG en veranderde er weinig meer in de Top 3. Gastrijder Alexander Rossi sloot deze wedstrijd als 16e af.

De tweede wedstrijd leverde een overwinning voor Red Bull Team Holden rijder Jamie Whincup op. Tot aan de Coronacrisis zat Whincup eigenlijk nooit op eSports maar heeft inmiddels na enkele weken veel geleerd. En evenals in de tweede Canadese wedstrijd ook hier de nodige chaos met de omgedraaide grid volgorde. Na één ronde reed Whincup virtueel op kop gevolgd door zijn teamgenoot Angelo Mouzouris (afkomstig uit de Dunlop 2 series) die na de verplichte pitstopcyclus kortstondig aan de leiding mocht rijden en in de negende ronde naar binnen ging. Daarna verdween hij eigenlijk uit beeld. Wie wel goed in beeld kwam was Indycar-coureur Alexander Rossi die na een vroege stop veel terrein won en zich in tweede positie bevond. Ook een goede virtuele wedstrijd van oud-coureur Marcos Ambrose die ooit in de NASCAR Xfinity series op Watkins Glen wist te winnen en bij zijn virtuele debuut als zesde over de streep kwam. Rossi ging nog wel bij Whincup in de aanval maar kwam uiteindelijk te kort. Scott McLaughlin eindigde als derde. Voor volgende week woensdag staan Spa Francorchamps en de Nürburgring op het programma.

Race 1
1 Shane van Gisbergen Red Bull Holden Racing Team Holden Commodore ZB 10 ronden
2 Anton De Pasquale Penrite Racing Holden Commodore ZB -0.203s
3 Scott McLaughlin Shell V-Power Racing Team Ford Mustang -0.561s
4 Will Davison Milwaukee Racing Ford Mustang -6.830s
5 Cameron Waters Monster Energy Racing Ford Mustang -7.326s
6 Andre Heimgartner NED Racing Ford Mustang -7.644s
7 Bryce Fullwood Mobil 1 Middy's Racing Holden Commodore ZB -16.241s
8 Nick Percat Brad Jones Racing Holden Commodore ZB -19.019s
9 Garry Jacobson Matt Stone Racing Holden Commodore ZB -21.383s
10 Lee Holdsworth Truck Assist Racing Ford Mustang -23.871s

Race 2
1 Chaz Mostert Mobil 1 Appliances Online Racing Holden Commodore ZB 10 ronden
2 Cameron Waters Monster Energy Racing Ford Mustang –3.941s
3 Zane Goddard Matt Stone Racing Holden Commodore ZB –5.171s
4 Bryce Fullwood Mobil 1 Middy's Racing Holden Commodore ZB –7.027s
5 Jake Kostecki Matt Stone Racing Holden Commodore ZB –10.103s
6 Todd Hazelwood Brad Jones Racing Holden Commodore ZB –12.715s
7 Macauley Jones Team CoolDrive Holden Commodore ZB –20.55s
8 Angelo Mouzouris Triple Eight Race Engineering Holden Commodore ZB –21.302s
9 Jamie Whincup Red Bull Holden Racing Team Holden Commodore ZB –24.114s
10 Garry Jacobson Matt Stone Racing Holden Commodore ZB –24.753s

Race 3
1 Anton De Pasquale Penrite Racing Holden Commodore ZB 14 ronden
2 Scott McLaughlin Shell V-Power Racing Team Ford Mustang –3.158s
3 Shane van Gisbergen Red Bull Holden Racing Team Holden Commodore ZB –4.767s
4 Lee Holdsworth Truck Assist Racing Ford Mustang –9.304s
5 Bryce Fullwood Mobil 1 Middy's Racing Holden Commodore ZB –12.155s
6 Chaz Mostert Mobil 1 Appliances Online Racing Holden Commodore ZB –15.402s
7 Jake Kostecki Matt Stone Racing Holden Commodore ZB –15.922s
8 Nick Percat Brad Jones Racing Holden Commodore ZB –16.856s
9 Andre Heimgartner NED Racing Ford Mustang –17.034s
10 Cameron Waters Monster Energy Racing Ford Mustang –17.620s

Race 4
1 Anton De Pasquale Penrite Racing Holden Commodore ZB 14 ronden
2 Scott McLaughlin Shell V-Power Racing Team Ford Mustang –3.158s
3 Shane van Gisbergen Red Bull Holden Racing Team Holden Commodore ZB –4.767s
4 Lee Holdsworth Truck Assist Racing Ford Mustang –9.304s
5 Bryce Fullwood Mobil 1 Middy's Racing Holden Commodore ZB –12.155s
6 Chaz Mostert Mobil 1 Appliances Online Racing Holden Commodore ZB –15.402s
7 Jake Kostecki Matt Stone Racing Holden Commodore ZB –15.922s
8 Nick Percat Brad Jones Racing Holden Commodore ZB –16.856s
9 Andre Heimgartner NED Racing Ford Mustang –17.034s
10 Cameron Waters Monster Energy Racing Ford Mustang –17.620s
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet