DTM

DTM: Audi kondigt per eind 2020 vertrek uit de DTM aan

200427 Audi DTM
Vanaf volgend jaar niet meer: Audi's in de DTM

De schijnbaar opmerkelijk grote groep mensen die een hekel heeft aan de DTM kan vanavond een feestje vieren: Audi heeft aangekondigd dat het eind dit jaar de deelname aan de Duitse toerwagenserie beëindigt. Daarmee lijkt het voortbestaan van de DTM weer eens uitermate onzeker, want nu blijft alleen BMW over en met één merk heb je geen kampioenschap. Aan de andere kant wordt in de Duitse autosport vaak gezegd dat de DTM alle problemen overleeft, en inderdaad moet worden geconstateerd dat in het verleden de serie toch vaak weer opmerkelijk sterk terugkwam als alles al verloren leek te zijn.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Het gerucht dat Audi aan het eind van dit jaar de stekker uit het DTM-programma zou trekken deed al maandenlang de ronde. Nu zijn er dus spijkers met koppen geslagen: vanmiddag stuurde Audi een persbericht de wereld in, waarin wordt gesproken over het "nieuwe perspectief van de autosportactiviteiten", met een focus op de deelname aan de Formule E en de klantensportactiviteiten. "Dit heeft de raad van bestuur van Audi AG ook tegen de achtergrond van de economische uitdagingen als gevolg van de coronapandemie besloten en de Internationale Tourenwagenrennen e.V. vandaag medegedeeld", aldus het persbericht. De ITR e.V. is zoals bekend de organisator en promotor van de DTM.

Markus Duesmann, die begin april onze landgenoot Bram Schot opvolgde als voorzitter van de raad van bestuur van Audi AG, wordt als volgt geciteerd: "Audi heeft zijn stempel op de DTM gedrukt en de DTM heeft zijn stempel op Audi gedrukt. Dat laat zien welke kracht er in de autosport ligt, technologisch en emotioneel." Dat heeft Audi er dus echter niet van kunnen weerhouden om de deelname aan de serie te beëindigen. In totaal heeft Audi tussen 1990 en medio 1992 – toen het halverwege het seizoen hals over kop uit de serie stapte – en sinds 2000 23 kampioenstitels, waaronder elf rijderskampioenschappen, 114 overwinningen, 345 podiumplaatsen, 106 pole-positions en 113 snelste raceronden behaald. In ieder geval wordt dit seizoen nog afgemaakt – vooropgesteld dat er dit jaar in de DTM nog wordt geracet. "We hopen dat de actuele moeilijke situatie snel verbetert en dat we dit jaar nog enkele DTM-races kunnen rijden", zegt Hans-Joachim Rothenpieler, lid van de raad van bestuur en verantwoordelijk voor ontwikkeling. "Dat hebben de fans verdiend, maar ook de ITR, onze rijders en teams en partners, die nu voldoende aanloop hebben om zich voor de tijd na 2020 nieuw te formeren."

Berger: "Moeilijke dag voor de autosport in Duitsland en Europa"
Gerhard Berger, bestuursvoorzitter van de DTM-organisatie ITR, zegt: "Vandaag is een moeilijke dag voor de autosport in Duitsland en in Europa. Ik betreur de beslissing van Audi om zich in 2021 uit de DTM terug te trekken buitengewoon. Het besluit moet echter worden gerespecteerd, hoewel de korte termijn waarop deze beslissing werd medegedeeld, mijzelf, onze partner BMW en alle andere teams voor bijzondere uitdagingen stelt. Hier hadden we zeker in tijden van corona graag een handelwijze in de zin van onze gemeenschappelijke onderneming gezien. Nu is de situatie nog eens extra verscherpt en de toekomst van de DTM zal in hoge mate afhangen van hoe de partners en sponsors op deze beslissing reageren. Des te meer verwacht ik nu van Audi een ordentelijke, verantwoordelijke en partnerschappelijke afwikkeling van het geplande vertrek. Tot dan toe is mijn volledige inspanning gericht op het raceseizoen 2020. We willen zo snel mogelijk zekerheid voor de teams, de honderdduizenden fans, de sponsors en alle medewerkers, van wie de arbeidsplaatsen afhankelijk zijn van de DTM."

BMW "verrast", DMSB: "Aankondiging treft Duitse autosport bijzonder hard"
BMW verklaart: "Wij zijn als BMW Group verrast door het aangekondigde vertrek van Audi uit de DTM. We hebben samen met de ITR altijd met passie voor de toekomst en de verdere ontwikkeling van de DTM gestreden. We zullen de situatie en mogelijke consequenties nu vanuit alle perspectieven beoordelen." Dr. Gerd Ennser, lid van het bestuur van de Duitse auto- en motorsportfederatie DMSB, zegt: "De aankondiging van Audi, de deelname aan de DTM eind 2020 te beëindigen, treft de Duitse autosport middenin de coronacrisis bijzonder hard. Samen met onze partners bij de ITR zullen we nu beraadslagen over hoe we met deze voor alle betrokkenen nieuwe situatie omgaan."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet