NASCAR

NASCAR: Alex Bowman wint NASCAR Pro Invitational Series Geico Talladega

Hendrick Motorsports-coureur Alex Bowman behaalde in de virtuele Pro Invitational Series zijn allereerste overwinning dit seizoen. Wel betekende het de derde achtereenvolgende zege voor een HMS-coureur dit jaar. Bowman wist een chaotische allerlaatste ronde te overleven en pakte de zege. Wat dit betreft weinig verschil tussen de reële en virtuele wereld.

2020 Alex Bowman kop
Alex Bowman met de No 88 op kop.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Alex Bowman wint NASCAR Pro Invitational Series Geico Talladega
Met hulp van Ryan Preece versloeg Alex Bowman Corey Lajoie(die zijn virtuele debuut maakte)met een voorsprong van slechts 0.037 secs. In de 36e ronde kwam Bowman voor zijn laatste virtuele brandstofstop naar binnen. Alex Bowman: "Mijn crewchief gaf me niet echt de brandstof die ik nodig had en besloot mij onder groen naar binnen te halen. Het werkte en erg verheugd dat we deze binnen konden halen. Bowman heeft nu drie Top 10 resultaten op zijn CV en een gemiddelde van 9.6 in de eerste vijf wedstrijden.

2020 Gordon Crash De eerste crash van Jeff Gordon was een zware. Hij mocht zijn auto re-setten.

Vanaf pole reed Randy Lajoie zeven ronden op kop en was boven de hoogst geeïndigde debutant in zijn eerste Pro Invitational Series start. Hij eindigde als tweede. Preece eindigde op met 0.038 secs. achterstand als derde. Daarachter volgden Garrett Smithley en Landon Cassill.

Al na 17 ronden kwam de eerste "Big One" waarbij meer dan 10 auto's virtueel betrokken waren. Debutant Jeff Gordon vloog hoog de virtuele hekken in. Gordon mocht evenals Clint Bowyer zijn auto re-setten.

2020 Crash
Op de achtergrond worden de Penske bolides uitgeschakeld.

Nadat het licht virtueel opnieuw op groen ging nam Brad Keselowski de leiding met debutant Brennan Poole in zijn kielzog. Achter hun werkten William Byron en Clint Bowyer flink samen om de aansluiting niet te verliezen. Maar toen Poole van rijbaan verwisselde werd Keselowski het onschuldige slachtoffer waardoor beiden er vanaf gingen. Later was Keselowski bij een incident met Jimmie Johnson betrokken.

2020 Ty Dillon Alex Bowman
Alex Bowman en Ty Dillon verdedigen zich virtueel tegen hun achtervolgers.

Vervolgens kwam Parker Kligerman halverwege de wedstrijd voor de eerste maal aan de leiding. Clint Bowyer reed virtueel kortstondig nog in tweede positie maar toen zijn motor het begaf moest hij de pits opzoeken.De tweede neutralisatie kwam nadat Jeff Gordon en Chase Elliott bij een virtueel incident betrokken waren waarvan ook Brennan Poole het slachtoffer was. Na de herstart wisselde de kop maar liefst vijfmaal.

Met nog vier ronden te gaan was er een incident tussen Ryan Preece en Joey Logano waarbij laatstegenoemde ook nog eens zijn Team Penske teamgenoten wist te elimineren. Verder waren Joey Gase, Erik Jones en Ross Chastain bij het incident betrokken.In de allerlaatste ronde reden Ty Dillon en Alex Bowman beiden op kop, maar Dillon blokte Lajoie af waardoor de No 13 richting infield spinde en daarachter de nodige chaos creëerde.Net zoals in real life ging de eerste drie driebreed over de finish. Aan spektakel ontbrak het niet in de NASCAR Pro Invitational Series.

2020 Alex Bowman
Mooie virtuele doughnut van Alex Bowman.

Uitslag
1 22 88 Alex Bowman Chevrolet
2 1 32 Corey LaJoie Ford
3 31 37 Ryan Preece Chevrolet
4 11 51 Garrett Smithley Chevrolet
5 2 89 Landon Cassill Chevrolet
6 32 24 William Byron Chevrolet
7 7 15 Brennan Poole Chevrolet
8 19 18 Kyle Busch Toyota
9 13 1 Kurt Busch Chevrolet
10 10 96 Daniel Suarez Toyota
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet