IndyCar

Indycar: Gastrijder Lando Norris wint bij debuut iRacing Indycar Challenge. VeeKay 7e

Het McLaren SP Team behaalde met Lando Norris en Pat O'Ward op het virtuele Circuit of the Americas een dubbeloverwinning. Voor deze wedstrijd stonden andermaal 33 auto's ingeschreven. Rinus VeeKay eindigde als zevende.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2020 Norris
F1 rijder Lando Norris op weg naar zijn eerste virtuele Indycar-overwinning
.

Gastrijder Lando Norris wint bij debuut iRacing Indycar Challenge. Veekay 7e
Herinnert U zich nog de Spin and Win in de Indy 500 van 1985 met Indycar legende Danny Sullivan? Vanavond zagen we een virtuele herhaling met Lando Norris als winnaar. Vanaf pole reed Norris in de eerste 11 ronden van de virtuele AutoNation Indycar Challenge op COTA aan de leiding maar ging na een herstart in de 15e ronde tweemaal in de rondte en moest daarbij de leiding aan O'Ward afstaan.

Door incident in de openingsfase speelden de McLaren SP-coureurs Robert Wickens en Oliver Askew eigenlijk geen rol van betekenis meer evenals Zach Veach uitkomend voor het Andretti team.

Acht ronden voor het einde maakt Norris zijn allerlaatste brandstofstop en kwam vier ronden later definitief aan de leiding nadat koploper Felix Rosenqvist spinde. Met een voorsprong van ruim 1,444 secs. versloeg Norris zijn Mexicaanse teamgenoot Pat O'Ward.

2020 COTA
Veel virtueel publiek op COTA.

Voor Norris betekende het direct zijn allereerste overwinning in de Indycar iRacing Challenge competitie. Lando Norris: " Ik moest ervoor werken, het was niet gemakkelijk. De spin in de tweede stint, ik deed het allemaal zelf. Het was een zware wedstrijd. Zeker toen Pat op het einde met verse banden naderbij kwam.Ik dacht niet dat ik na die spin nog terug aan de leiding zou komen en eerlijk gezegd was ik er goed ziek van. Maar de druk kwam van mijn engineer Andrew Jarvis om te blijven pushen en toen spinde Will Power. Ik weet ook niet wat er met hem gebeurde maar het betekende wel de sleutel naar onze overwinning en P1 weer terug te veroveren voordat het zwart geblokt viel."

Pat O'Ward erkende achteraf dat hij onvoldoende in huis had om met Lando de strijd aan te gaan. O'Ward: "Man man wat een dag Lando is wel erg snel in de simulator. Ik heb nogal wat werk voor de boeg want ik heb hier nogal wat uren voor de boeg. Ik heb er van genoten en het is een fantastisch stuk gereedschap. Gedurende de gehele week hebben wij geprobeerd om ons als team te verbeteren. Een 1-2 is een mooie teamprestatie. Ik was hard aan het pushen om hem te pakken maar ik kon gewoon niet dichterbij komen"

Ondanks zijn spin wist Felix Rosenqvist zich uitstekend te herstellen en pakte de derde podiumplek. Will Power spinde na zijn enig geplande stop maar ook hij wist zich uitstekend te herstellen door als zesde te eindigen. Rinus VeeKay deed het uitstekend en eindigde in zevende positie achter de Penske-rijder.Met een vierde plek deed Scott McLaughlin het wederom uitstekend voor Team Penske.

2020 VeeKay Mooie zevende plek voor Rinus VeeKay.

Uitslag
1. Lando Norris Arrow McLaren SP 32 ronden
2. Pat O'Ward Arrow McLaren SP 32 ronden
3. Felix Rosenqvist NPP Data Chip Ganassi Racing 32 ronden
4. Scott McLaughlin V Power Team Penske 32 ronden
5. Santino Ferrucci Sealmaster 32 ronden
6. Will Power Verizon Team Penske 32 ronden
7. Rinus VeeKay SONAX 32 ronden
8. Marcus Ericsson Huski Chocolate Racing Chip Ganassi 32 ronden
9. Alex Palou Dale Coyne Racing with Team Goh 32 ronden
10.Josef Newgarden PPG Team Penske 32 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet