DTM

DTM: DTM start esports-competitie en bouwt rijke historie in

200424 DTM esports
Daar wordt een liefhebber meteen blij van, ook al is het virtueel: BMW M3 E30 en Audi V8 quattro

In navolging van diverse andere raceseries heeft nu ook de DTM een initiatief op het gebied van esports ontplooid. In de vijf weekeinden van de maand mei wordt er onder de naam DTM esports Classic Challenge telkens virtueel geracet, waarbij naast actuele en vroegere DTM-coureurs ook influencers uit de autosport- en simracing-community aantreden. Daarnaast kunnen simracers zich via een online-competitie kwalificeren. Een bijzonder kenmerk van de nieuwe DTM-esports-serie, die in samenwerking met het bekende platform RaceRoom in het leven geroepen is, is dat er virtueel niet alleen met min of meer actuele auto's gereden wordt, maar dat ook de rijke historie van de DTM een rol speelt.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: Raceroom/DTM

"Wij houden van de DTM en ondersteunen de serie op ons platform al vele jaren", zegt Klaus Wohlfarth, niet alleen bekend van onderstelspecialist KW Suspension, maar ook oprichter en eigenaar van RaceRoom. "Het is daarom fantastisch dat we er ook bij de eerste esports-competitie van de DTM bij zijn. RaceRoom heeft veel geweldige auto's en circuits uit de DTM-historie in het programma, waaronder een gedetailleerde weergave van het legendarische seizoen 1992, waarin Klaus Ludwig, Hans-Joachim Stuck en Keke Rosberg in de serie reden. De Classic Challenge biedt de perfecte gelegenheid voor een goede start van ons gezamenlijke programma. We laten echte DTM-coureurs tegen een aantal grote namen uit de sim-racing-community aantreden. Dat wordt beslist spannend!"

Gestart wordt op zondag 3 mei met een virtuele competitie met DTM-auto's uit het seizoen 1992, waaronder beroemde toerwagens als de BMW M3 (E30), Mercedes-Benz 190E 2.5-16 Evo2 en Audi V8 quattro. Vele fans beschouwen deze periode, het laatste jaar voor de komst van het Klasse 1-reglement, als een van de mooiste in de historie van de DTM. Op de drie zondagen daarna wordt achtereenvolgens gereden met DTM-auto's uit de jaren 2013, 2014 en 2016, wat ondermeer de Mercedes-AMG C63 DTM, BMW M4 DTM en Audi RS 5 DTM oplevert. Het kampioenschap wordt op zondag 31 mei afgesloten met een bonusrace, waarvoor de autokeuze nog niet bekendgemaakt is. Ook op welke virtuele circuits gereden wordt, is nog niet aangekondigd, maar bijvoorbeeld Hockenheim in zijn oude vorm of de Nordschleife, waarop de DTM in 1992 immers ook racete, zouden natuurlijk prachtig zijn!

Marcel Mohaupt, directeur van de DTM-organisatie ITR, verklaart: "Omdat echte circuits vanwege het coronavirus gesloten zijn, maken we een enorme groei van het online-racen mee. High-end-PC's en betaalbare simulatoren maken het gat tussen de reële en de virtuele racerij steeds kleiner, dus esports is al een belangrijke factor in de autosport geworden. Deelname aan de DTM sports Classic Challenge staat open voor iedereen die gemotiveerd en goed genoeg is om tegen enkele van de beste DTM-rijders aan te treden. Wie weet vinden we door deze competitie wel een nieuwe sim-racing-superster."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet