RETRO

Retro 1990: Braziliaan talent smaakmaker Pinksterraces Zandvoort

barichello-kleur

Voor het circuit was het een uitermate goede zaak dat er meer dan 10.000 toeschouwers met Pinksteren de weg naar Zandvoort wisten te vinden. De hoofdschotel van de menukaart, de Opel Lotus Euroseries leverde tot de interventie van de pace-car een wat matte vertoning op. Veelbelovend begint de toekomst zich echter af te tekenen voor de net 18 jaar geworden Rubens Barrichello, die evenals zijn beroemde landgenoten Emerson Fitipaldi en Ayrton Senna uit Sao Paulo afkomstig is. Polepositie, van begin tot einde aan de leiding, alsmede de snelste ronde, dat alles kon de de teenager aan het slot van de rit zijn eigendom noemen. De fraaiste gevechten speelden zich eigenlijk in het middenveld af, waarbij kort voor het einde van de wedstrijd local boy Marcel Albers een derde plaats veilig kon stellen achter winnaar Barrichello en Vincenzo Sospiri. Dit weekend pakten de sportcommissarissen gul uit met het bestraffen van diverse deelnemers in de verschillende klassen. Het negeren van gele vlaggen leverde heel wat Pinksterzondaars op.

Tekst: Hubert Winckers, Willem J. Staat en Gerrie Hoekstra
Foto's: Gerrie Hoekstra

Opel Lotus Euroseries
Rubens Barrichello vonden we na de kwalificaties terug op de poleposition, met Marcel Albers en de Japanner Shiny Nakano op de twee rijen achter hem. In de andere groep had Vincenzo Sospiri de snelste tijd gereden voor de Spanjaard Victor Lopez en de Braziliaan Gil de Ferran. De kwalificatierace op zaterdag was gewonnen door Harry van de Berg.


start-opel-lotus

Evenals met Pasen pakte Barrichello de kop met Sospiri in zijn kielzog, op zijn beurt weer gevolgd door de Zweed Johansson. De Ferran en Albers die zijn start verprutst had. Rondenlang knokten laatstgenoemde vier het het op de scherp van de snede uit, totdat De Ferran zich van het groepje wist los te maken en zelfs enige winst op Sospiri kon boeken. Pas in de zeventiende ronde slaagde Albers erin Johansson , die hem sterk blokkeerde, binnendoor in de Tarzanbocht te passeren. Inmiddels waren er een paar wagens langs de baan beland en dit zorgde voor een pace-car situatie.


pacecar

Barrichello en Sospiri zagen aldus hun grote voorsprong geneutraliseerd worden. Vooral Albers zou van deze situatie profiteren. Hij belandde na de herstart namelijk direct achter De Ferran, die hij drie ronden voor de finish buitenom in de Tarzan wist te verschalken om vervolgens ook nog in te lopen op Sospiri, die op zijn beurt weer vlak achter Barrichello zat.

albers-voorop
Marcel Albers in een perfect opgebouwde race hier voor Victor Lopez (16), Pedro Lamy (26) en Davild Coulthard.

Het bleef echter bij een derde plaats voor de Nederlander. De Ferran, Johansson en David Coulthard eisten de vierde tot en met de zesde plaats op. Barrichello is beslist een naam om te onthouden. Na drie races hebben Albers en hij beiden 37 punten en ligt Sospiri derde met 35 punten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet