Sportscars

WEC: Europese Toyota-sportvestiging TMG heet voortaan Toyota Gazoo Racing Europe GmbH

200420 Toyota Europe
Bij de Europese Toyota-sportdivisie in Keulen worden ondermeer de WEC-auto's geprepareerd

De Europese sportafdeling van Toyota in het stadsdeel Marsdorf in Keulen was tientallen jaren lang bekend onder de naam Toyota Motorsport GmbH, afgekort TMG. Nu is de naam officieel gewijzigd in Toyota Gazoo Racing Europe GmbH, kortweg TGR-E. De Europese vestiging in Keulen vervult de rol van onderzoeks- en ontwikkelingscentrum binnen de Gazoo Racing Company, een aparte organisatie onder de paraplu van de Toyota Motor Corporation, waarin de activiteiten op het gebied van autosport en productieauto's uit het performance-segment zijn ondergebracht.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Eind jaren zeventig zette Toyota in Keulen al een Europese sportdivisie op, ondermeer ter ondersteuning van de rally-activiteiten met Toyota in meerdere Europese landen. Keulen lag als vestigingsplaats voor de hand, omdat hier ook de Duitse importeur van Toyota gevestigd was en is, van waaruit ook al autosportactiviteiten, ondermeer in de toenmalige Deutsche Rennsport-Meisterschaft ondernomen werden. Oorspronkelijk luidde de bedrijfsnaam van de sportdivisie Andersson Motorsport GmbH, naar oprichter Ove Andersson, die na het beëindigden van zijn actieve loopbaan in de rallysport de verantwoordelijkheid voor de Europese sportactiviteiten van Toyota op zich nam. De herinnering aan Andersson wordt levend gehouden in de kentekencombiniatie 'K-AM', voor 'Keulen' en 'Andersson Motorsport', die de fabrieksauto's en teamtransporters van Toyota sinds mensenheugenis dragen.

Toyota Gazoo Racing Europe blijft het centrum voor de autosport-ontwikkeling van Toyota in Europa in de vorm van de deelname aan het FIA World Endurance Championship (WEC) en de leverantie van motoren voor het fabrieksprogramma in het FIA World Rally Championship (WRC), alsmede de klantensportactiviteiten met de GR Supra GT4. Naast de betrokkenheid bij de autosport versterkt Toyota Gazoo Racing Europe de ontwikkeling ten behoeve van productieauto's, volgens de fabrikant "geheel in lijn met het wereldwijde streven van Toyota om steeds betere auto's te bouwen door het implementeren van technolgieën en processen uit de autosport."

Hisatake Murata staat als bestuursvoorzitter formeel aan het hoofd van Toyota Gazoo Racing Europe, met onze landgenoot Rob Leupen als directeur. Murata spreekt in een persbericht van "een volgende belangrijke stap in de geschiedenis van onze onderneming. De laatste jaren is onze vestiging in Keulen meer en meer geïntegreerd in de onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma's van Gazoo Racing, dus het is logisch dat de naam van de onderneming de sterkere verbinding tussen Keulen en Japan weerspiegelt."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet