Diversen

Div: Wacht de toekomst elektrisch vliegende autoraces?

Dat de Coronacrisis op onze geliefde sport de komende jaren een zware wissel zal trekken is duidelijk. Daar hoef je geen helderziende voor te zijn helaas. Het bedrijf Airspeeder kondigde afgelopen zaterdag als eerste een autosportprogramma voor elektrisch vliegende auto's aan en beschikt naar eigen zeggen al over een startkapitaal van meer dan zeven cijfers om haar doel te verwezenlijken.

Tekst Willem J. Staat
Foto: Airspeeder/PR

airspeeder-2
Wordt de cartoonserie "The Jetsons" toch nog realiteit? Vliegende autoraces voor de toekomstige Max Verstappens van deze wereld en een nieuwe uitdaging voor de autofabrikanten?  Het lijkt ons ver gezocht maar de financiën zijn er wel.


Wacht de toekomst elektrisch vliegende autoraces?
Het bedrijf Airspeeder kondigde afgelopen zaterdag een nogal futuristisch autosportprogramma aan. Tijdens het Goodwood Festival liet men vorig jaar al eens een prototype zien. Inmiddels beschikt Airspeeder over financiële steun van toonaangevende technologiebedrijven in Australië nl. Saltwater Capital en Jelix Ventures. Maar ook vanuit Duitsland heeft Alauda, het technologische bedrijf achter de serie inmiddels een behoorlijke financiële injectie ontvangen. De Duitse financiële onderneming EQUALS en DHL lijken diep in de buidel getast te hebben.

Oorspronkelijk wilde men dit jaar al in de Mojave woestijn in Californië gaan testen maar de huidige pandemie heeft voorlopig een streep door de rekening gemaakt. Waarschijnlijk zullen de tests nu in Zuid Australië gaan plaatsvinden.

De Airspeeder weegt ongeveer 550 pond en gebruikt een batterij die tijdens de wedstrijd verwisseld kan worden. De Airspeeder wordt aangedreven door vier elektromotoren die over 32pk beschikken. Het voertuig kan een snelheid van meer dan 200 k.p.h. behalen en scheert tussen de 15 en 150 voet van de grond.

In economische termen heeft de eVtol(Electrical Vertical Take Off and Landing) het potentieel om tegen 2040 ongeveer 1.5 biljoen dollar waard te zijn. Inmiddels wordt het project al ondersteund door enkele grote namen uit zowel de luchtvaart- als auto-industrie.

Maar er de Urbain Air Mobility zal ook flinke barrières moeten overwinnen want er zal een strikte regelgeving moeten komen voor vliegende bestelwagens en luchttaxi's. Daarom wordt dan ook een raceserie als de Airspeeder in het leven geroepen dat ook een kanaal kan zijn voor de toekomstige routekaarten aan het publiek te communiceren.

Airspeeder oprichter Matt Pearson: "Elektrificatie kan vele vragen beantwoorden waarvan de inwendige verbranding het niet kan. Door met deze vliegende auto's te gaan racen gaan we op weg naar een toekomst van elektrische voertuigen net zoals de Formule E de acceptatie van elektrische auto's heeft geïnspireerd."'

Persoonlijk kan ik er niet bepaald enthousiast over worden maar de kinderen van de huidige Millennium generatie misschien wel?

Airspeeder 1
Airspeeder wedstrijden na de FE de volgende stap? Het moet niet gekker worden!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet