ESports

NASCAR: Racistische uitlating tijdens iRacing event kost Kyle Larson de kop

Een iRacing wedstrijd opgezet door NASCAR-coureur Landon Cassill leverde voor Ganassi-coureur Kyle Larson verstrekkende gevolgen op. De coureur die n.b. zelf uit een z.g. NASCAR diversiteitsprogramma de weg naar de top vond ging zondagavond met een racistische opmerking behoorlijk de fout in. Larson's uitglijder heeft verstrekkende gevolgen. Zowel het team van Chip Ganassi als Chevrolet verbraken vanavond hun bindingen met de coureur.


Kyle Larson
Een racistische uitlating tijdens een iRacing platform kostte Kyle Larson de kop. Diverse partijen trokken op maandag hun handen van de coureur af. Gaan we hem ooit nog terugzien?


Tekst Willem J. Staat
Foto NASCAR

Racisitische uitlating tijdens iRacing event kost Kyle Larson de kop
Een iRacing event opgezet door collega Landon Cassill waaraan maar liefst 61 rijders deelnamen is Kyle Larson duur komen te staan. Tijdens een check-up van zijn microfoon verloor Larson het contact met zijn spotter. "Hé n...g....r kun je me horen?" was Larson's reactie. "Hee maat, iedereen heeft dit gehoord" was de reactie van een niet met name genoemde rijder. Het onheil was geschied.

Het team van Chip Ganassi reageerde maandagochten direct door zijn rijder met onmiddellijke ingang te schorsen. Ook de NASCAR-organisatie reageerde direct en beval voor Larson, die inmiddels wel openlijk zijn excuses had aangeboden een gevoeligheidstraining. In een statement verklaarde het team van Ganassi bijzonder teleurgesteld te zijn in Larson's uitlatingen. Ook de betalingen aan Larson werden met onmiddellijke ingang gestopt. In een statement verklaarde het team deze situatie met alle betrokken partijen door te nemen.

Larson's toekomstperspectief ziet er niet goed uit. Nog vandaag gaf Chevrolet een statement uit waarin de relatie met Larson voorlopig verbroken wordt. "Wij zullen de ontwikkelingen rondom dhr. Larson nauwkeurig blijven volgen en zullen zonodig aanvullende maatregelen nemen."

Ook sponsor CreditOne heeft inmiddels zijn handen van Larson afgetrokken. "Credit One hekelt de zeer aanstootgevende taal die dhr. Kyle Larson tijdens een iRacing event afgelopen zondag gebruikte. Wij ondersteunen de snelle reacties van NASCAR en Chip Ganassi om Kyle voor onbepaalde tijd te schorsen.

Op iRacing is Kyle Larson niet eveneens niet meer welkom. "iRacing beschouwt zichzelf als een welkome gemeenschap voor raceliefhebbers over de gehele wereld. Wij hebben eens strict beleid tegen aanstootgevend gedrag en taal. De taal tijdens een gestreamde online race van Kyle Larson zondagavond was zowel ongepast en aanstootgevend en in strijd met onze sportcodes." Mocht er op termijn weer geracet gaan worden dan zal de NASCAR wereld het waarschijnlijk voorlopig ook zonder Kyle Larson moeten stellen.

Larson is binnen een week de tweede coureur die de fout in ging. Vorige week ging Bubba Wallace de fout in door na een virtuele aanrijding een iRacing event voortijdig te beëindigen. Een persoonlijke sponsor trok zijn conclusies en nam afscheid van Wallace die evenals Larson overigens uit het z.g NASCAR diversiteitsprogramma afkomstig is.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet