IndyCar

Indycar: Team Penske behaalt iRacing dubbeloverwinning Michigan. Zege voor Simon Pagenaud

De derde wedstrijd van de Indycar iRacing Challenge leverde een virtuele overwinning voor Team Penske op Michigan op. Met nog vier ronden te gaan nam Pagenaud de leiding van Zach Veach over die virtueel zonder brandstof kwam te staan. Teamgenoot Scott McLaughlin eindigde als tweede en behoudt de leiding in de tussenstand van het virtuele kampioenschap.

2020 Pagenaud
Winnaar Simon Pagenaud.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar/Team Penske/iRacing

Team Penske behaalt iRacing dubbeloverwinning Michigan. Zege voor Simon Pagenaud
Vier ronden voor het einde nam Indy 500 winnaar Simon Pagenaud defintieif de leiding nadat Zach Veach zich in het brandstofverbruik vercalculeerd had. Scott McLaughlin eindigde na fraai virtueel gevecht met Dale Earnhardt Jr. als tweede. Voor fervent iRacer Dale Jr. was het overigens zijn eerste Indycar-deelname. Achter Earnhardt Jr. eindigden Graham Rahal en Will Power resp. als vierde en vijfde. Voor Power was het overigens zijn derde achtereenvolgende Top 5 resultaat.

Pagenaud nam de strategische beslissing om in de 46e van de 85 ronden tellende wedstrijd virtueel brandstof te tanken terwijl Sage Karam en Zach Veach in het zicht van de finish hun fraaie uitgangsposities moesten prijsgeven.

Simon Pagenaud: "Alle lof voor onze strategist Ben Bretzman en het gehele virtuele team dat achter mij staat. Wij hebben heel hard gewerkt om deze vorm van iRacing te begrijpen. Met teamgenoten werken we samen om het brandstofverbruik en de strategie te begrijpen.Het was een genoegen om de DXC auto dit jaar naar Victory Lane te brengen."

Indy 500 winnaar Simon Pagenaud nam het allemaal wel erg serieus want hij zat met zijn wedstrijdoverall in de simulator. "Het was behoorlijk stressig. Eerlijk gezegd ben ik in een race-auto nog nooit zo stressig geweest. In de headset gebeurt nogal het e.e.a. Er zijn constant twee mensen aan het spreken plus de spotter."

Maar liefst 31 Indycar-coureurs streden op Michigan voor de hoogste eer maar evenals op het virtuele Monza bij hun collega's van de Australische Supercars afgelopen week, maakten zij er bij de start ook een gigantische puinhoop van. Een aantal rijders, waaronder Robert Wickens, waren direct kansloos of uitgeschakeld. Pagenaud die zich slecht gekwalificeerd had, was er eveneens bij betrokken. "Waarschijnlijk had ik de verkeerde lijn gekozen en moest achteraan starten. Daardoor kozen we voor opite B banden sparen en brandstof besparen" aldus Pagenaud.

Dale Earnhardt Jr: "Ik heb er van genoten. Wij liepen aan de voorkant wat lichte schade op en met een snelle oplossing hebben we het gered. Ik kon ook niet echt meer pushen maar het was leuk."

Ed Carpenter bevond zich met nog 20 ronden te gaan in de Top 10 maar verloor teveel tijd door een spin in de pitlane. 10 ronden voor het einde bevond de Spanjaard Alex Palou zich aan de leiding maar een touché met de virtuele muur maakte ook hem kansloos voor de overwinning. Vijf ronden voor het einde moet ook Ryan Hunter Reay zijn virtuele leiding prijsgeven. Twee ronden voor het einde is het ook met Zach Veach en Kyle Kaiser gedaan. Beiden geen brandstof meer. Voor de Fransman Pagenaud zijn eerste virtuele overwinning. Carpenter en Palou worden resp. nog als negende en tiende geklasseerd. Rinus Veekay was ook vanavond helaas niet van de partij.

2020 Dale Jr Dale Jr. ging er als fervent iRacer eens flink voor zitten.


Uitslag Michigan R3 (85 ronden)
1. Simon Pagenaud
2. Scott McLaughlin
3. Dale Earnhardt Jr
4. Will Power
5. Graham Rahal
6. Jack Harvey
7. Alexander Rossi
8. Ryan Hunter-Reay
9. Ed Carpenter
10. Alex Pau
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet