Diversen

Div: Recensies 'Dwars door de Tarzanbocht' en 'Formule 1 2020 - Terug in Zandvoort'

IMG 1071

Rick Winkelman & Hans van der Klis: Formule 1 2020 ****

Formule 1-seizoensgidsen zijn er legio, Nederlandse en buitenlandse. Vaak als speciale editie van een tijdschrift, soms iets uitvoeriger in boekvorm en vrijwel altijd volgens hetzelfde stramien: een overzicht van de teams met de beide coureurs en eventuele testrijders, een opsomming van de Grands Prix van het wereldkampioenschap, met kaartjes van de circuits waarop gereden wordt, de respectievelijke starttijden en eerdere winnaars, en soms nog wat achtergrondverhalen en vooral veel grote foto's.

Hoe anders is 'Formule 1 2020', alweer de vierde editie van het jaarlijkse boek van Rick Winkelman en Hans van der Klis. Dat auteursduo is alvast een garantie dat het boek met kennis van zaken geschreven is, want de twee werkten al voor de eeuwwisseling met enige regelmaat samen, een historie die zelfs nog teruggaat tot de dagen van 'Racing & Rallying Insight' – waar ook uw redacteur zijn eerste schreden op het autosportjournalistieke pad zette – en het roemruchte 'Race Report'. Winkelman volgt ondermeer als commentator en redacteur bij Ziggo Sport de Formule 1 nog steeds op de voet, terwijl Van der Klis het geheel in historisch perspectief weet te plaatsen, zoals ook met zijn elders op deze pagina beschreven boek 'Dwars door de Tarzanbocht' over de Nederlandse coureurs in het wereldkampioenschap.

'Heel klassiek, zoals de jaarboeken van Heinz Prüller dat ook al vier decennia lang zijn', schreven we twee jaar geleden op deze site over het Formule 1-jaarboek van Winkelman en Van der Klis, een citaat dat de achterflap van de actuele editie haalde. Het is ook op deze nieuwste versie nog steeds onverkort van toepassing, want opnieuw is er een boek verschenen waarin voor de liefhebber ook daadwerkelijk iets inhoudelijks te lezen valt, en niet wordt volstaan met grote foto's en schreeuwerige soundbites. Dat alleen al onderscheidt dit boek op een prettige manier van andere publicaties, al is de keuze ook hier zoals zovaak een kwestie van smaak.

'Terug in Zandvoort', luidt de ondertitel van het actuele boek en de selectie van historische en actuele foto's op de cover duidt al op een goede mix van heden en verleden. Die verwachting maakt de inhoud waar. Achtereenvolgens zijn er hoofdstukken over Lewis Hamilton en Max Verstappen en dan, ook hier, een overzicht van de geplande Grands Prix op de WK-kalender, zelfs met de mogelijkheid tijden en uitslagen in te vullen. 'Interactief' hoeft immers niet altijd synoniem te zijn voor 'digitaal'. Bij elke Grand Prix is er een alinea 'Max in...', waarna de naam van het betreffende land volgt, plus een korte beschrijving van hoe de Red Bull-coureur het in de afgelopen jaren in de betrokken wedstrijd deed. Dan volgt een beschrijving van de tien teams die dit jaar in de F1 actief zijn.

Op pagina 84 begint een hoofdstuk van 50 pagina's getiteld 'Terug in de duinen', met een beschrijving van de historie van het circuit en de Grand Prix van Nederland en hoe het uiteindelijk kwam tot de terugkeer van dit evenement na een afwezigheid van 35 jaar. Mooie historische foto's ontbreken ook niet, waaronder een geweldige foto van Huub Rothengatter, Alain Prost en Niki Lauda – bien etonnés de se trouver ensemble – tijdens een persconferentie van hun gezamenlijke sponsor Marlboro op Schiphol in 1984.

Onder de titel 'In de slipstream van de Formule 1' wordt gekeken naar de verrichtingen van het Nederlandse team MP Motorsport, dat zich al jarenlang kranig staande houdt in de opstapklassen van de formulewagensport. De afsluiting vormt een hoofdstuk getiteld 'Herinneringen aan Zandvoort', waarin de beide auteurs in de vorm van een soort brief- of emailwisseling hun persoonlijke herinneringen aan Zandvoort uitwisselen. Van zware ongevallen tot de onuitwisbare indruk van de eerste keer in het rennerskwartier, van de start van een wieleretappe op het circuit – en het achtervolgen van Gerrie Knetemann tot op het toilet! – tot aan hun eerste ervaringen als verslaggevers op Zandvoort, voor de OCA of de Citroën AX Cup. Leuk en onderhoudend om te lezen, net zoals ook de rest van dit boek de moeite waard is. Ook dit bevelen we derhalve van harte aan.

Rick Winkelman & Hans van der Klis: Formule 1 2020 – Terug in Zandvoort. Uitgave: Edicola, 160 pagina's, gebonden in softcover. ISBN: 978-94-93160-35-4.

IMG 6272 2
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet