IndyCar

Indycar: Scott McLaughlin wint Indycar iChallenge Barber Motorsports Park. Wickens smaakmaker

Penske-coureur Scott McLaughlin heeft zijn allereerste Indycar-overwinning behaald. Waarschijnlijk iets anders als hij het zichzelf had voorgesteld. Een virtuele. Terwijl het voor sommigen alweer avond was, voor andere middag, speelde McLaughlin vroeg in de ochtenduren vanuit zijn woonplaats Brisbane.


McLaughlin
McLaughlin had zich goed voorbereid en pakte zijn eerste "Indycar"-overwinning.


Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Scott McLaughlin wint Indycar iChallenge Barber Motorsports Park. Wickens smaakmaker
Twee rijders maakte tijdens de virtuele Indycar iChallenge indruk. De eerste was Scott McLaughlin en de tweede was Robert Wickens. De Canadees die twee jaar geleden op Pocono een verschrikkelijke Indycar crash overleefde ervoer het bijna als een echte comenback.

McLaughlin begon vanuit achtste positie aan de virtuele wedstrijd en liet ook niets aan het toeval over. Dankzij de steun van zijn race-engineer Jonathan Diuguid kon de Nieuw Zeelander kort voor het einde een strategische move maken die hem uiteindelijk de overwinning zou bezorgen. Net voor de verplichte "caution" in de 15e ronde ging de Nieuw Zeelander iets eerder naar binnen daardoor kon hij in de 27e ronde de leiding naar zich toe trekken omdat alle koplopers naar binnen moesten. In de 31e ronde ging McLaughlin voor zijn allerlaatste stop naar binnen en kwam op acht seconden achterstand op Scott Speed terug op de baan. Speed, die Marco Andretti verving, moest brandstof besparen en moest in de 39e ronde zijn positie aan zowel McLaughlin als Will Power prijsgeven. Hij zou als derde eindigen. Achter Speed volgden Alex Palou,Simon Pagenaud, Felix Rosenqvist, Colton Herta en Robert Wickens.

Ed Carpenter Ed Carpenter reed met de auto van VeeKay en eindigde als 18e. Teamgenoot Daly kwam niet verder dan P23. Zowel Ed als Conor zijn nog maar beginnelingen. Voor Ed was het zijn twee iSports wedstrijd en voor Daly de vierde.
.
Scott McLaughlin: "Bij de herstart in de 15e ronde was ik best wel nerveus. Het verkeer was het grootste probleem. Dit stelde ons in staat om naar binnen te gaan zodat ik mij in "clean air' kon begeven terwijl de anderen daar niet over konden beschikken. Alle lof voor Jonathan en zijn strategie die mij aan de leiding bracht. En zo kon ik een paar klinkende rondetijden neerzetten. Dit was prachtig." De 26-jarige Kiwi is overigens een ervarin Simracer. "Ik ben hier tien jaar geleden mee begonnen en het is één van de beste dingen die ik ooit gedaan heb. Een prachtig stuk gereedschap dat mij tussen de races door scherp houdt. Ik hou ervan." aldus McLaughlin.Zijn Penske teamgenoot Will Power was minder enthousiast. "Er waren een paar ........... op de baan maar verder was het wel een goede dag.

Voor de winnaar van de eerste wedstrijd op Watkins Glen, Sage Karam, werd het een slechte dag. Aanvankelijk leek hij tot de 27e ronde op een overwinning af te stevenen totdat hij met Felix Rosenqvist contact maakte. Twee ronden later maakte een aanrijding met Santino Ferrucci een einde aan zijn wedstrijd.

Sage Karam: "Ook vandaag beschikten we na de kwalificatie weer over voldoende snelheid. Eigenlijk was ik gewoon aan het cruisen totdat ik door Sebastien Bourdais werd afgeblokt en dit hield me bij het in en uitrijden van de pits gewoon op. Vervolgens miste Rosenqvist een bocht. We gingen er beiden voor. Ik vind Felix aardig, een goede coureur. Het is niet anders. Het is wel genieten om alle auto's hier te hebben."

Robert Wickens
Ook virtueel maakte Robert Wickens veel indruk.

Robert Wickens had zich voorbereid. Na een trainingscrash moest hij als 28e starten en wist in zijn allereerste virtuele verschijning direct als achtste te eindigen. "Het voelde net als de werkelijkheid aan" was het overenthousiaste commentaar van Wickens.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet