Diversen

Div: Van der Linde wint beide races in finale, Verstappen wint titel 'Real racers never quit'

200404 Redline R1 KvL VER
Verstappen gaat wijd in het duel met Van der Linde in de eerste race

ADAC GT Masters-titelverdediger Kelvin van der Linde won beide races tijdens het zesde en laatste evenement van de sim-raceserie 'Real racers never quit' van Team Redline, maar voor Max Verstappen waren de zesde en de derde plaats in de beide virtuele competities genoeg om de Zuid-Afrikaan voor te blijven in de puntenstand en zo de titel voor zich op te eisen. Van de overige Nederlandse deelnemers kwam Nicky Catsburg wederom het beste uit de bus met een tweetal top-tienklasseringen: de Amersfoortse rijder werd vierde in de eerste en zevende in de tweede race.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Screenshots Team Redline

Nadat er twee keer met Formule 3- en tweemaal met GTE-auto's gereden was, plus één evenement met Australische Supercars, was er voor de finale van de competitie een type auto dat nog niet eerder gebruikt was: een HPD ARX 01c LMP2 uit 2010. De auto is in Europa nagenoeg onbekend, maar werd, aanvankelijk als Acura, met succes ingezet in de American Le Mans Series in Noord-Amerika. Een mooie herinnering aan de tijd dat sportprototypes nog open mochten zijn, wat waarschijnlijk voorgoed verleden tijd is. Maar goed, digitaal maakt dat allemaal niet uit en zo kon er dus prima worden gereden met de LMP2's. Als locatie was ditmaal gekozen voor het virtuele circuit van Suzuka.

200404 Redline R1 KvL
Van der Linde scoorde met twee pole-positions en twee overwinningen maximaal

In de kwalificatie voor de eerste race leek Max Verstappen weer eens op weg naar de pole-position, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Kelvin van der Linde, die met een tijd van 1:47,447 minuten de beste startplaats veroverde. Weliswaar evenaarde Verstappen die tijd vervolgens, maar zoals gebruikelijk mocht Van der Linde toch de beste startpositie innemen, omdat hij als eerste die tijd had neergezet. Nicky Catsburg kwalificeerde zich als derde, op slechts 0,007 seconden van de pole-tijd, wat liet zien hoe klein de onderlinge verschillen waren.

200404 Redline R1 Start
Start van de eerste race met Van der Linde voor Verstappen en Catsburg

Kort na de start passeerde Verstappen Van der Linde in de strijd om de kop, terwijl het in de hairpin mis ging voor Spengler en enkele andere rijders. In de tweede ronde kwam het tot een aanvaring tussen Van der Linde en Verstappen, waardoor laatstgenoemde wijd ging en terugviel naar de zevende plaats.

200404 Redline R1 Spengler
Spengler crashte spectaculair in de eerste ronde

Daarop leidde Van der Linde voor Catsburg en Canapino. Nog in dezelfde ronde ging Verstappen andermaal in de rondte omdat hij in de beruchte 'Spoon corner' met de bodemplaat van de auto het asfalt raakte. In de vierde ronde crashte Norris na te zijn geraakt door Mies, waarop de Brit uitviel. In ronde zeven verloor Catsburg ook in 'Spoon corner' de controle over zijn auto en ging wijd, waardoor hij terugviel naar de vierde plaats. Zo bleef ook de volgorde tot aan de finish: Van der Linde won, voor Canapino, Juncadella, Catsburg, Pepper, Verstappen, Dillmann en Félix da Costa. Richard Verschoor eindigde als tiende, twee plaatsen voor Job van Uitert.

200404 Redline R2 startfase
Start van de tweede race met opnieuw Van der Linde voor Verstappen

Ook in de kwalificatie voor race twee eindigde Van der Linde bovenaan, ditmaal met een tijd van 1:47,380 minuten. Verstappen volgde op 0,082 seconden van de Zuid-Afrikaan, met Norris op de vierde en Catsburg op de achtste startplaats. Bij de start nam Van der Linde de leiding, gevolgd door Verstappen, Norris en de sterk rijdende Mikkel Jensen. António Félix da Costa zag zijn kansen op een goede klassering in rook opgaan door een spectaculair uitziende crash in de tweede ronde. Drie ronden later verloor Verstappen de tweede positie aan Lando Norris. Dat bleef vervolgens tot aan het vallen van de finishvlag de volgorde in de top drie: Kelvin van der Linde won andermaal, voor Norris en Verstappen. Sheldon van der Linde, de jongere broer van de racewinnaar, passeerde in de laatste ronde Jensen en eindigde daarop als vierde, gevolgd door Jensen. Jordan Lee Pepper completeerde het Zuid-Afrikaanse succes met de zesde plaats (grappig detail: de beide Van der Lindes en Pepper delen gedrieën een appartement in het Zuid-Duitse stadje Kempten). Catsburg eindigde op de zevende plaats, gevolgd door Job van Uitert als 18e, Richard Verschoor als 21e en Bent Viscaal als 22e.

200404 Redline R2 KvL winner
Van der Linde komt als winnaar over de finishlijn
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet