Sportscars

Sportscars: ELMS en FIA WEC passen kalenders aan

190902 WEC start 2

De ontwikkelingen rond het coronavirus zorgen bij veel organisatoren voor overuren. Vandaag maakte Le Mans Endurance Management ("LMEM") nieuwe kalenders bekend voor het FIA World Endurance Championship en de European Le Mans Series. SRO Motorsports Group werkt aan oplossingen voor haar kampioenschappen.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto: PR

Het verschuiven van de 24 Uur van Le Mans naar 19-20 september en het schrappen van sommige races in de maanden april, mei en juni betekende voor beide kampioenschappen dat er aanpassingen nodig waren. In overleg met partners, deelnemers en de circuits kwam LMEM tot de volgende wijzigingen.

De European Le Mans Series gaat, vanzelfsprekend onder voorbehoud , op 19 juli van start op het circuit van Paul Ricard en wordt voorafgegaan door twee testdagen (13-14 juli). Op 9 augustus staat dan de 4 Uur van Spa op het programma, gevolgd door de 4 Uur van Barcelona op 29 augustus.

Na een korte pauze voor de 24 Uur van Le Mans gaat de ELMS op 11 oktober verder op Monza, waarna 1 november Portimao het strijdtoneel moet worden van de laatste race van het seizoen.

Het FIA World Endurance Championship moet op 15 augustus worden hervat met de 6 Uur van Spa-Francorchamps als traditionele generale repetitie voor Le Mans. Na de 24 Uur van Le Mans, die dan om 14.30 uur van start zal gaan, moet de 8 uur van Bahrein (21 november) de plek van de vorige maand geschrapte race op Sebring innemen.

Gérard Neveu liet verder weten dat LMEM en de FIA hard werken aan de kalender voor het volgende seizoen en dat er grote veranderingen zullen zijn. Het nieuwe seizoen zal daarom niet voor maart 2021 van start gaan.

De Michelin Le Mans Cup zal op Paul Ricard, Spa, en Barcelona in het voorprogramma van de ELMS te zien zijn en ook twee 55 minuten durende races tijdens de 24 Uur van Le Mans hebben. Na Le Mans sluit het kampioenschap op Monza en Portimao opnieuw aan bij de ELMS.

Naast Le Mans Endurance Management is men ook bij SRO Motorsports Group druk bezig met het aanpassen van kalenders. De organisatie achter onder andere de GT World Challenge en de GT4 European Series liet teams inmiddels weten meerdere scenario's uit te werken voor het seizoen 2020. Een publieke bekendmaking zal echter pas volgen nadat meer zekerheid is over het kunnen (her)starten van het autosportseizoen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet