Diversen

Div: Winst en technische uitval Verstappen, Güven spectaculair naar zege in race 2

200402 Redline R2 slotfase
Spannend duel tussen Ayhancan Güven (9) en Lando Norris in slotfase tweede race

Was het afgelopen maandag Lando Norris die in de simrace-serie 'Real racers never quit' van Team Redline een nul-score moest laten noteren, ditmaal trof eenzelfde lot Max Verstappen. Nadat onze landgenoot de eerste wedstrijd, verreden met virtuele BMW-GTE-auto's op het circuit van Interlagos, nog met overmacht had gewonnen en ook voor de tweede wedstrijd met de pole-position de optimale uitgangspositie in handen had, speelde de techniek hem parten. "My PC has crashed", verklaarde hij via het live-commentaar waarom hij tijdens de formatieronde opeens ontbrak. De winst in de tweede race ging naar voormalig Porsche-Benelux-kampioen Ayhancan Güven, die in een spannend duel Lando Norris het nakijken gaf.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Screenshots Team Redline

Het werd weliswaar nergens met zoveel woorden gezegd of zelfs maar gesuggereerd, maar toch kunnen we ons niet helemaal aan de indruk onttrekken dat er misschien wel iets van opzet achter Verstappens technisch veroorzaakte uitval zit. Immers, als hij wederom gewonnen had – en dat leek gezien zijn overmacht in de eerste race en zijn pole-position alleszins voor de hand te liggen – dan was de strijd om de titel in de wedstrijdserie van Team Redline al beslist, terwijl er aanstaande vrijdag nog één evenement met twee virtuele races op het programma staat. Nu is er voor de finale in ieder geval nog sprake van een beetje strijd, hoewel Verstappens naaste rivaal Kelvin van der Linde in de beide GTE-races op het digitale Autodromo Carlos Pace in Interlagos wel veel punten morste.

200402 Redline R1 Start
Startfase van de eerste race met Verstappen voor Norris

De keuze van het Braziliaanse circuit als virtuele locatie was voor Verstappen positief, want daar vierde hij in de echte racerij natuurlijk al vele mooie successen. Ook zijn vele fans reageerden via de chatfunctie op het Youtube-kanaal van Team Redline enthousiast. Verstappen loste in de kwalificatie de hooggespannen verwachtingen al in, door overtuigend de pole-position te behalen, voor Norris en Canapino. Nicky Catsburg trainde naar de achtste startplaats, drie plekken voor Larry ten Voorde, Richard Verschoor startte als 13e. Bij de start nam Verstappen zonder problemen de leiding en sloeg gelijk een behoorlijk gat. Verschoor liep al in de beginfase schade op en moest de strijd staken. Ook Larry ten Voorde kon zijn goede startpositie niet verzilveren en viel ver terug, een lot dat ook Giedo van der Garde beschoren was. Nicky Catsburg was ondertussen in een leuke strijd verwikkeld met Bruno Spengler en Dries Vanthoor.

200402 Redline VER winner R1
Na zijn beide zeges van maandag was het voor Max Verstappen al de derde overwinning op rij

Vooraan reed Verstappen onbedreigd de overwinning naar huis, terwijl Norris in de slotfase alle zeilen bij moest zetten om Canapino achter zich te houden. In de laatste ronde reden de twee even zij aan zij, maar de Brit had uiteindelijk de overhand en finishte als tweede, voor de Argentijn. Daarachter eindigden Bruno Spengler, Nicky Catsburg en Dries Vanthoor in die volgorde op de plaatsen vier tot en met zes. Job van Uitert eindigde als 14e, Bent Viscaal werd 22e, Giedo van der Garde 27e.

200402 Redline Start R2
Start van de tweede race, vooraan gaat het nog goed, maar verderop staat al iemand achterstevoren

In de tweede race kon Verstappen zoals gemeld zijn pole-position dus niet innemen, waardoor Norris de beste uitgangspositie had, gevolgd door Sheldon van der Linde, de jongere van de beide Zuid-Afrikaanse broers. Nicky Catsburg kwalificeerde zich als achtste, terwijl ook Larry ten Voorde (15e) en Richard Verschoor (17e) op de eerste tien rijen stonden. Bij de start nam Norris de leiding, maar in het middenveld ging het faliekant mis: meerdere rijders raakten het spoor bijster, waardoor een kettingreactie ontstond en diverse coureurs werden uitgeschakeld.

200402 Redline R2 chaos
Chaos in het middenveld

Zo kon, met Norris aan de leiding, Güven opklimmen naar de tweede plaats, voor Dennis Marschall en Larry ten Voorde. Güven zette Norris meer en meer onder druk en plaatste in de negende ronde een aanval. Er was het nodige contact, maar Güven nam de eerste plaats over en wist die positie in de drie nog resterende ronden vast te houden.

200402 Redline R2 GUV NOR
De beslissende actie, waarmee Güven de eerste plaats van Norris verovert

Zo behaalde de Turkse Porsche-junior zijn eerste overwinning in deze serie, voor Norris, Marschall en Dries Vanthoor. Job van Uitert was als tiende de enige Nederlander in de top tien, drie plaatsen voor Richard Verschoor. Larry ten Voorde viel in de slotfase terug en sloot de race als 20e af. Aanstaande vrijdag vindt vanaf 21.00 uur de finale plaats, wederom met twee wedstrijden, elk voorafgegaan door een afzonderlijke kwalificatie, te volgen via de YouTube- en Twitch-kanalen en de website van Team Redline.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet