Diversen

Div: Alex Zanardi: “Er zijn aspecten die we als startpunt voor ieder van ons kunnen gebruiken”

De samenleving staat wereldwijd op vele gebieden voor een moeilijke en uitdagende situatie niet alleen omdat op vele gebieden het leven op dit moment is stilgevallen maar ook omdat mensen worden aangespoord om thuis te blijven om verdere verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. De huidige situatie veroorzaakt veel leed en verdriet. BMW Ambassadeur Alex Zanardi heeft ervaring om met moeilijke situaties om te gaan.


Alex 1

Tekst Willem J. Staat
Foto's BMW Motorsport

Alex Zanardi: "Er zijn aspecten die we als startpunt voor ieder van ons kunnen gebruiken"
Vanuit het crisisgebied in Noord Italië spraken de mensen van BMW Motorsport met Alex Zanardi.

Alex Zanardi: "Het gaat goed met ons. Wij voelen natuurlijk de gevolgen van wat er gebeurt maar onze gedachten en gebeden zeker uit naar alle mensen en families die tegen het virus strijden maar ook naar de ziekenhuizen, artsen en verpleegsters. Wij hebben het gevoel dat we veel geluk hebben. Wij hebben een huis, al mijn trainingsapperatuur staat hier. Wij zijn gezond."

Kun je je dagelijks leven omschrijven?
"Persoonlijk kan ik mij als iemand die nog steeds sportieve doelen voor ogen heeft mij veel meer op mijn training focussen. Ik had zeker nooit gewild dat zoiets zou gebeuren maar in alles zijn er altijd verschillende aspecten en niet altijd alles is negatief omdat niet alles positief is. Maar het is voor mij een positief aspect dat de telefoon minder rinkelt en dat niemand mij vraagt om ergens heen te gaan dus ik heb veel meer tijd om mijn prioriteiten te beoordelen in de volgorde die ik wil. Ik word 's morgens wakker en zeg OK. Dit is de dag waarop ik ga trainen. Dus ik plan mijn dag rondom mijn sportprogramma's en natuurlijk werk ik veel met de computer. Ik blijf op een professioneel niveau verbonden door e-mails te versturen en dingen voor te bereiden. Tot voor kort hadden alle voorbereidingen ook betrekking op de belangrijkste doelstelling van het jaar, namelijk Tokyo. Natuurlijk moet ik nu alles heroverwegen, maar zoals ik ben zal het niet moeilijk zijn om een nieuw doel te vinden. Ik kan mij op verschillende concentreren en ik heb er nogal veel.

Je doel is nu Tokyo 2021?
Alex Zanardi: "Nou natuurlijk is elk jaar op mijn leeftijd vanuit sportief oogpunt gezien een hondenjaar. Het was voor mij al een mirakel om op mijn 54e naar Tokyo te gaan. Maar het wordt nog harder als ik mijn 55e levensjaar benader. Maar ik kan je zeker vertellen dat ik met betrekkingen tot mijn bedoelingen perfect ben. Wat betreft het omzetten van mijn intenties en prestaties de tijd zal het leren. We zullen zien."

Alex 2

Laten we teruggaan tot de huidige situatie. Is het een uitdaging om met de isolatie om te gaan?
Alex Zanardi: "Ik moet zeggen dat ik volledig vertrouwen heb in de wetenschappers die het probleem bestuderen en we moeten erin geloven. We moeten op de best mogelijke manieren helpen. Door nu thuis te blijven en het virus niet verder te verspreiden. Zeker omdat we nu leren dat het aantal besmette mensen waarschijnlijk tienmaal hoger is als het aantal dat we paar dagen geleden nog voor mogelijk hielden. Dit komt omdat de totale bevolking niet getest is. En er zijn veel meer mensen besmet zonder dat ze daarvan op de hoogte zijn omdat ze nl. geen symptomen hebben. Dit geeft natuurlijk veel zorgen en de enige manier om erger te voorkomen is ervoor te zorgen dat iedereen thuisblijft zodat het virus niet nog meer verspreid wordt.Aan de andere kant hebben we in de meeste gevallen wel de middelen in ons lichaam om het virus te bestrijden en deze strijd te winnen zoals het met andere virale infecties het geval is. Dus we moeten wachten, we moeten de mensen vertrouwen die nu de ziekte vanaf de eerste rij bestrijden en gewoon gehoorzamen aan de regels van de regering. Zo simpel is het."

Je bent je gehele leven al een vechter geweest. In het bijzonder na je ongeval. Heden ten dage ben je een inspiratie voor velen. Met jouw ervaringen, zou je iets willen zeggen tegen je landgenoten en de rest van de wereld in deze moeilijke tijden?"
Alex Zanardi: " Allereerst moet ik zeggen dat ik gedurende mijn leven nogal wat gevechten heb moeten overwinnen. Moeilijke situaties heb moeten doorstaan. Dit betekent niet dat ik niet van dit soort gevechten genieten. Ik vermijd ze liever. Maar zeker als je een probleem in je leven overwint wordt het een ervaring waarvoor je nieuwe tools moet ontwikkelen. En als deze ervaring eenmaal achter de rug is kunnen deze tools mogelijk in uw repertoire blijven om andere problemen te overwinnen. Iets waarmee je met je levensreis onvermijdelijk te maken krijgt. Ik kan nu al zien dat de mensen anders zijn, ik zie het gevoel van gemeenschap en vriendschappen, het gevoel dat ze elkaar nodig hebben, zichzelf opnieuw ontdekken wat een voltooid gevoel geeft. Omdat we niets zijn als we onze gevoelens niet kunnen uiten. Het is dus niet zozeer aan de mensen zoals ik om een bepaald bericht te sturen maar de echte hoop is dat de mensen vanaf nu meer getalenteerd zullen zijn in het zoeken naar dat soort inspiratie, luisteren, steunen op anderen en anderen toestaan hen te helpen. Omdat dit is wat wij zijn en wij zijn niets zonder dit alles. Dit is dus het enige positieve aspect dat er gebeurt en we moeten ervoor zorgen dat iedereen uit deze ervaringen een goede les leert. En dat we dit met betere instrumenten achter ons zullen laten zodat we in staat gesteld worden om een beter leven te leiden."

Alex 3

Helpt uw positieve benadering anderen in moeilijke tijden?
Alex Zanardi: " Dit is voor mij moeilijk om te zeggen. Want zoals ik in het begin al zei "Ik weet dat ik iemand ben die het voorrecht heeft om een huis te hebben, ik heb mijn houten huis in de tuin waar ik al mijn trainingsmateriaal bewaar. Ik heb een geweldige, gezonde familie om mij heen. Wij kijken veel films. We hebben genoeg dingen te doen. Dus het ongemak dat ik tegenwoordig ervaar is heel erg klein in vergelijking met wat andere mensen ervaren. Maar tegelijkertijd kan ik je vertellen dat er een gemeenschappelijk punt is van wat er tegenwoordig gebeurt en wat mij in een andere levensperiode overkwam. Het vermogen om interesse te hebben in de positieve aspecten die je altijd kunt vinden. En dit is wat mij er toe bracht om hetgeen dat mij overkwam om daarvan een geweldige kans te maken. Toen ik mijn benen verloor en nog voordat ik moest ontdekken waar ik het moest zoeken had ik er alle vertrouwen in dat ik iets positiefs zou vinden in wat er gebeurde. En dit ik heb in mijn leven gedaan. Ik kan je vertellen dat dit concept altijd waar is Vanuit mijn kleine ellende kan ik je vertellen dat de telefoon niet veel overgaat, ik hoef niet veel te reizen. En dit zijn erg langzame dagen. En in het drukke leven dat ik normaal leef geniet ik nu min of meer van de rustige fase die ik nu doormaak. Maar als we nieuwsgierig genoeg zijn ben ik er zeker van dat er veel betere aspecten zijn die we kunnen verzamelen of als startpunt kunnen bewaren om een beter leven voor ons allemaal op te bouwen. Op dit moment is het belangrijkste om niet in paniek te geraken en geen beslissingen nemen zonder de juiste informatie. Het belangrijkste is om als een gemeenschap te handelen, de instructies volgen die we krijgen en misschien nog wel één maand, twee maanden, noem maar op, thuis moeten blijven. Vroeg of laat komt de zon op en is er weer tijd om andere dingen te gaan doen. Maar voor nu is het belangrijk dat we deze vijand op de juiste manier achter ons laten."

,
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet