Diversen

Div: Huis, Van Buren en Kasdorp zorgen voor volledig Nederlandse top drie in derde 'The Race All-Star Esports Battle'

200328 The Race Finish
Volledig Nederlandse top drie met Huis voor Van Buren en Kasdorp

Ook de derde editie van de The Race All-Stars Esports Battle leidde tot Nederlands succes. Nadat vorige week Rudy van Buren met de overwinning in de sterk bezette competitie aan de haal ging, was het ditmaal Bono Huis die aan het eind van een 22 ronden lange virtuele race op de nationale baanvariant van Silverstone Circuit als winnaar uit de bus kwam. Er was zelfs sprake van een volledig Nederlands podium, want achter winnaar Huis eindigden Rudy van Buren als tweede en Yuri Kasdorp op de derde plaats. De best geklasseerde coureur uit de reële autosport was de Oostenrijkse BMW-DTM-coureur Philipp Eng, die de competitie, verreden met Tatuus Pro-Mazda-chassis, als vijfde afsloot. Eerder op de avond was er de première van de Legends' Race, waarin werd gereden met Brabham BT44B-Formule 1-auto's uit 1975, met grote luchthapper bovenop. Hier kwam drievoudig Indy-500-winnaar Dario Franchitti als eerste over de eindstreep.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Screenshots The Race/rFactor

Rudy van Buren won met ogenschijnlijk gemak de eerste heat over 11 ronden met een voorsprong van ruim drie seconden op de Belg Stoffel Vandoorne. De derde plaats was voor de Belg Wolfgang Reip, een vroegere winnaar van de Nissan-Playstation GT Academy, die voor de Deen Nicki Thiim en de Duitser Maxi Günther eindigde. Dit quintet ging rechtstreeks door naar de finale. Winst in de tweede heat ging naar de Brit James Baldwin, die na Van Buren de tweede winnaar in de historie van de 'World's Fastest Gamer'-competitie werd. Hij startte vanaf pole en won, ruim negen seconden voor James Davison, die kon profiteren toen Ed Jones en Bradley Smith met elkaar in botsing kwamen. Philipp Eng eindigde als derde, gevolgd dor Lachlan Defrancesco en Bruno Spengler. In de derde heat, waarin het veld volledig uit simracers bestond, won McLaren-simrijder Kevin Siggy, voor de Nederlanders Bono Huis en Yuri Kasdorp, waarbij laatstgenoemde zich eerder als snelste via de hot-lap-online-competitie had weten te kwalificeren. Ook Williams-Esports-rijder Nikodem Wisniewski en Petar Brljak gingen door naar de finale. Tenslotte was er nog de 'last chance race', waarin Daniel Juncadella van start tot finish leidde. Eerder was de Spanjaard in de eerste heat uitgeschakeld vanwege technische problemen, iets waarvan meerdere rijders vandaag last hadden. Ed Jones, Charlie Eastwood, Gabby Chaves en Esteban Gutierrez mochte ook door naar de finale.

200328 The Race Start
Start van de finale met Wisniewski voor Huis en Van Buren

In de kwalificatie voor de finale waren de simracers dominant: Wisniewski veroverde de pole-position, voor Huis en Van Buren. In die volgorde legden de drie ook de eerste vier ronden af, maar in de vijfde ronde ging het mis bij Luffield: Huis en Wisniewski kwamen met elkaar in botsing toen ze zij aan zij om de eerste plaats streden. Daarop ging Wisniewski in de rondte en viel terug naar de achtste plaats. Huis moest heel even landgenoot Van Buren voor zich dulden, maar nam snel de leiding weer over en reed vervolgens zonder al teveel problemen de overwinning naar huis. Van Buren had het een tijdlang aan de stok met Siggy, maar in de 13e ronde raakten ook deze twee kemphanen elkaar, waarop Siggy van de baan raakte en ver terugviel. Daarmee promoveerde Yuri Kasdorp naar de derde plaats en zo bleef deze volledig Nederlandse top drie dan ook tot aan de finish. "Mooi om weer eens iets te winnen, dat is best al wel een tijd geleden", zei Bono Huis na afloop van de wedstrijd. Achter het Nederlandse trio op de eerste drie plaatsen eindigde Baldwin als vierde, voor Philipp Eng als de best geklasseerde coureur uit de reële autosport. Daarachter completeerden simracers Wisniewski en Brljak alsmede 'real world racers' Juncadella, Jones en Vandoorne de top tien.

200328 The Race Legends Finish
Dario Franchitti won de eerste simrace van 'The Race' met historische auto's

Nadat tal van actieve coureurs de afgelopen weken bij gebrek aan 'echte' autosport het simracen ontdekten, toonden ook diverse niet meer actieve rijders belangstelling voor de virtuele racerij. Dat was voor de actieve organisatie van 'The Race' aanleiding om een 'Legends' Race' in het leven te roepen, met onder de deelnemers ondermeer tweevoudig F1-wereldkampioen Emerson Fittipaldi (die in een interview vertelde zo'n 1.500 ronden als training in de simulator te hebben gereden!), oud-Indycar-rijders Dario Franchitti, Max Papis, Gil de Ferran, Bryan Herta, Adrian Fernandez, Tony Kanaan en Juan Pablo Montoya, oud-F1-rijders Emanuele Pirro, Jan Magnussen en Tiago Monteiro en vele anderen. Er werd gereden met een virtuele Brabham BT44B-Formule 1-auto uit 1975. De wegligging was ook historisch: de auto's gleden op het scherm alle kanten uit, wat wel spectaculaire taferelen opleverde. Dario Franchitti startte vanaf pole en leidde de hele wedstrijd. Zo won de Schot relatief probleemloos, voor de Brit Darren Turner en Adrian Fernandez.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet