Diversen

Div: Kelvin van der Linde wint beide virtuele Supercar-races Team Redline

200328 Redline R2 Mies crash
Ook de virtuele Supercar-races waren goed voor volop spektakel

Ook tijdens de twee voorgaande evenementen zat hij er al goed vooraan bij, inclusief één overwinning tijdens de tweede virtuele F3-race op Spa-Francorchamps, maar bij het derde optreden van de serie 'Real racers never quit' van Team Redline was Kelvin van der Linde oppermachtig. Er werd gereden met virtuele Holden Commodore's uit de Australische Supercar-serie op het spectaculaire circuit van Watkins Glen, een combinatie die de regerend ADAC GT Masters-kampioen op het lijf geschreven leek. Van der Linde won overtuigend beide wedstrijden. Voor de Nederlandse deelnemers waren er dit keer geen podiumplaatsen weggelegd, maar een beetje Nederlands succes was er in de vorm van de tweede plaats voor Supercars-held Shane van Gisbergen, Nieuw-Zeelander met Nederlandse wortels, in de eerste race. Max Verstappen sloot de beide wedstrijden als vijfde en tiende af. In de eerste ontmoeting was hij daarmee de best geklasseerde Nederlander. In de tweede race was die eer voor Rudy van Buren, die zesde werd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Screenshots Redline

"Het leuke van simracing is dat je virtueel met auto's kunt rijden waar je normaal als coureur nooit mee rijdt, en op circuits waar je misschien wel nooit in het echt komt", verklaarde DTM-rijder Mike Rockenfeller eerder deze week, toen we met hem spraken over zijn pas ontdekte fascinatie voor de virtuele autosport. Dat bleek ook gisteren weer, want de waarschijnlijkheid dat de Australische Supercars ooit in het echt op Watkins Glen rijden, is natuurlijk minimaal, terwijl het ook voor de meeste coureurs niet zo erg voor de hand ligt om ooit een Holden Commodore in competitie te kunnen besturen.

200328 Redline R1 field
Ook voor de virtuele Supercar-races een indrukwekkend veld van meer dan 40 auto's

Leuk was het wel om te zien dat een coureur die ook in het dagelijks leven beroepsmatig een Holden racet, oud-Supercar-kampioen Shane van Gisbergen, bij zijn eerste optreden in deze recentelijk opgezette Redline-competitie meteen voorin meereed. In de kwalificatie voor de eerste race reed hij direct de tweede tijd, achter pole-sitter Van der Linde. Daniel Juncadella kwalificeerde zich als derde, gevolgd door Lando Norris. Verstappen trainde naar de zevende startplaats, ook Larry ten Voorde behaalde als 16e nog een startpositie onder de eerste 20. Bij de start nam Van der Linde direct de leiding, terwijl Van Gisbergen kortstondig achter Juncadella terugviel, maar snel weer de oorspronkelijke volgorde herstelde. Verstappen klom vlot op naar de vijfde plaats na het wegvallen van de Argentijnse TC2000-rijder Canapino en maakte het Lando Norris lastig.

200328 Redline R1 DAC crash
António Félix da Costa crasht na contact met Larry ten Voorde

In het middenveld kwam Ten Voorde in botsing met António Félix da Costa, waarop de auto van de Portugees ondersteboven op de baan tot stilstand kwam, maar verder waren er niet al teveel incidenten. Zo won Kelvin van der Linde vrij probleemloos met ruim een seconde op Van Gisbergen. Juncadella completeerde het podium, gevlgd door Norris, Verstappen, Porsche-fabrieksrijder Matt Campbell en DTM-kampioen René Rast. Larry ten Voorde als 17e en Richard Verschoor als 19e eindigden nog in de eerste helft van het veld, de overige Nederlandse rijders hadden wat meer achterstand.

200328 Redline R2 VER RAS
Schade voor Verstappen in de witte auto, hier in duel met René Rast

Voor de tweede race ging de pole-position naar Frederik Rasmussen, een ervaren Formule 1-simracer. Hij kwalificeerde zich voor Canapino en Kelvin van der Linde, maar al direct na de start nam Van der Linde de leiding. Verstappen had wederom de zevende startplaats behaald, maar kwam na de start in het gedrang, liep schade op en verloor wat terrein. Halverwege de race leek Rasmussen in de felgroen en roze gekleurde auto Van der Linde wat meer onder druk te zetten, maar de Zuid-Afrikaan won uiteindelijk toch redelijk onbedreigd de wedstrijd, voor Rasmussen, Canapino en Norris. Shane van Gisbergen werd vijfde, één plaats voor Rudy van Buren. Max Verstappen sloot de race als tiende af. Larry ten Voorde werd 13e, Job van Uitert 21e en Max van Splunteren 27e.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet