Diversen

Div: Twee overwinningen Max Verstappen, Larry ten Voorde completeert Nederlands succes in beide races

200326 Redline R2 VER
Max Verstappen won met een virtuele Porsche 911 RSR beide races in de Team Redline-competitie

Net als afgelopen maandag domineerde Max Verstappen ook gisteren in de beide races tijdens het tweede evenement van de serie 'Real racers never quit' van Team Redline. Nadat er maandag met Dallara F312-Formule 3-auto's gereden werd op het virtuele circuit van Spa-Francorchamps, was ditmaal het Circuit de Barcelona Catalunya het digitale decor voor twee wedstrijden met GTE-auto's, naar keuze Porsche 911 RSR of BMW M8 GTE. Verstappen, die net als de meerderheid in het veld met Porsche reed, won met overmacht beide races, terwijl Larry ten Voorde met twee tweede plaatsen het Nederlandse succes completeerde. Met zijn beide overwinningen vergrootte Verstappen, maandag al winnaar van één van de beide races, zijn voorsprong als leider in de tussenstand van het kampioenschap.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Screenshots Redline

Ook ditmaal weer was er een sterk deelnemersveld met zeer grote Nederlandse inbreng, hoewel Nicky Catsburg dit keer verstek liet gaan. Met de al genoemde Verstappen en Ten Voorde, F3-coureurs Richard Verschoor en Bent Viscaal, TCR-rijder Niels Langeveld, LMP2-coureurs Job van Uitert en Giedo van der Garde, Porsche Cup-rijder Max van Splunteren en op de achtergrond Atze Kerkhof en Diederik Kinds, die opnieuw slechts een ronde reden, was ons land uitstekend vertegenwoordigd. Daarnaast waren er weer vele rijders uit de GT's, de DTM en de Formule E, met de Belg Stoffel Vandoorne als waarschijnlijk de meest prominente nieuwkomer, want de Mercedes-coureur was er maandag nog niet bij.

200326 Redline R1 Start
Start van de eerste race: Verstappen loopt vlot uit, Norris verliest terrein aan Güven

Met de snelste tijd in de vrije training onderstreepte Verstappen al zijn rol als favoriet en dat herhaalde hij met de eerste plaats in de kwalificatie, voor Lando Norris en Ayhancan Güven. Ditmaal was er sprake van een rollende start, die Verstappen perfect voor elkaar kreeg: hij accelereerde precies op het juiste moment, terwijl Norris zich liet verrassen en de tweede plaats verloor aan Güven. Even later in de openingsronde raakte Norris de achterkant van Güvens auto en viel nog verder terug, met Ten Voorde als een van de rijders die konden profiteren. Güven verloor echter ook terrein door contact met Kelvin van der Linde, waardoor Larry ten Voorde kon opklimmen naar de tweede positie. Verstappen reed met riante voorsprong de overwinning naar huis, met Ten Voorde als tweede en Dani Juncadella op de derde plaats, gevolgd door Norris. Ook Richard Verschoor als zesde en Bent Viscaal als achtste eindigden na keurig gereden races in de top tien.

200326 Redline R1 Crash
Spectaculaire crashes horen er natuurlijk ook bij, gelukkig alleen met virtuele schade

Vanwege een serverprobleem – dat was althans de officiële verklaring – ontbrak Lando Norris op het appèl voor de tweede wedstrijd. Verstappen reed in de kwalificatie over twee ronden andermaal onbedreigd naar de pole-position met een voorsprong van maar liefst 0,456 seconden op Güven, die zich als tweede wist te kwalificeren, net voor Larry ten Voorde. Toen het veld werd losgelaten, nam Verstappen wederom zonder problemen de leiding, terwijl Ten Voorde bij het ingaan van de eerste bocht Güven passeerde en zo de tweede plaats veroverde. Verderop in het veld ging het mis toen Philipp Eng de controle over zijn BMW verloor, in de rondte ging en een massacrash veroorzaakte, waarbij meerdere rijders uitvielen. Gedurende de twaalf ronden lange race bouwde Verstappen een comfortabele voorsprong op, zelfs zodanig dat hij tijdens de wedstrijd ruimschoots genoeg tijd had voor een 'on-board-ronde' waarin hij live commentaar gaf en ontspannen met de commentatoren babbelde. Zijn tweede overwinning op rij was uiteindelijk dan ook slechts een formaliteit, zo groot was zijn overmacht.

200326 Redline R2 LTV GUV
Leuke strijd tussen Ten Voorde (in de originele CarNext-GP-Elite-kleuren) en Güven

Daarachter moest Ten Voorde, door de commentatoren veelvuldig aangeduid als 'Larry Vanthoor', wel goed zijn best doen om Güven achter zich te houden, maar daarin slaagde de Twentse rijder met verve. "Ik heb ervan genoten, maar ik zweette enorm, het was hard werken", liet Ten Voorde naderhand weten. Job van Uitert sloot de wedstrijd als 13e af, Bent Viscaal werd als 18e geklasseerd. De overige Nederlanders kwamen niet bij de eerste twintig. Aanstaande vrijdag vinden vanaf 21.00 uur de volgende twee races van de Redline-competitie plaats, het virtuele circuit en de virtuele auto's waarmee gereden wordt blijven nog geheim tot kort voor de start.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet