Diversen

Div: Winst en aanrijding Verstappen in simraces Team Redline met indrukwekkend aantal Nederlanders

200324 Redline VER winner R1
Winst voor Max Verstappen in de eerste wedstrijd

'Real racers never quit' is de veelzeggende titel van een nieuwe reeks online-wedstrijden van Team Redline. Gisteravond vonden de eerste twee simraces plaats op het circuit van Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen, waar virtueel werd gereden met Dallara F312-Formule 3-auto's. Onder de deelnemers bevond zich een indrukwekkend aantal Nederlanders, aangevoerd door Max Verstappen, die in 2014 op Spa in de reële Formule 3 oppermachtig was. Ook virtueel was hij aanvankelijk succesvol: Verstappen won de eerste race, maar in de tweede wedstrijd kwam het tot een aanrijding met mede-F1-rijder Lando Norris, nadat de twee eerder rondenlang een prachtige show hadden opgevoerd. Zo ging de overwinning in de tweede wedstrijd naar de Zuid-Afrikaan Kelvin van der Linde, normaliter met Audi actief in de GT-racerij en onder andere titelverdediger in de ADAC GT Masters.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Screenshots Redline

Maar liefst 45 deelnemers waren ingeschreven voor de virtuele races van Team Redline, dat al jarenlang vele Nederlandse coureurs binnen zijn gelederen heeft. De deelname van rijders als Verstappen, Nicky Catsburg, maar ook Larry ten Voorde en Max van Splunteren, die beide ook deel uitmaken van het officiële Porsche24 Team Redline, het esports-team van Pon Porsche Import, lag dan ook voor de hand. Maar daarmee was het zeker niet gedaan voor wat betreft de Nederlandse inbreng, want ook Giedo van der Garde, Job van Uitert, Bent Viscaal, Niels Langeveld en Richard Verschoor hadden zich gemeld, evenals de internationaal opererende Nederlandse race-engineer Diederik Kinds. De Nederlandse beroeps-simracer Rudy van Buren, die ook deel uitmaakt van Team Redline, was er daarentegen niet bij, omdat het evenement in eerste instantie uitsluitend bedoeld was voor beroepscoureurs uit de reële racerij, zoals hij zelf via zijn Instagram-kanaal liet weten. Bovendien verklaarde hij gisteren al in zijn uitvoerige interview met AUTOSPORT.NL dat hij zich met name richt op de All-Star Esports Battles van 'The Race' en de GT Pro-League.

Naast de genoemde Nederlanders vonden nog tal van internationale topcoureurs in de races van Team Redline een goede besteding van hun maandagavond. Onder hen tweevoudig Indy 500-winnaar Juan Pablo Montoya, DTM-kampioenen René Rast, Mike Rockenfeller en Bruno Spengler, ex-F1-rijders Nelson Piquet jr., Tiago Monteiro en Felipe Nasr, viervoudig wereldkampioen toerwagens en LMP1-coureur José María López en Formule Renault-rijder Lorenzo Colombo.

Colombo startte vanaf de pole-position in de eerste race over tien ronden, maar moest na de start vanaf de 'endurance grid' van Spa-Francorchamps vrijwel gelijk zijn meerdere erkennen in Max Verstappen, die vanuit de slipstream op het rechte stuk van Kemmel de leiding overnam. Vervolgens kon Verstappen eerst wat weglopen, maar in de tweede racehelft verkleinde Colombo weer zijn achterstand en ondernam ook een paar aanvallen vanuit de slipstream, echter zonder resultaat. Zo won Verstappen uiteindelijk voor Colombo en Juncadella, die in de slotfase de derde plaats had veroverd ten koste van onze landgenoot Larry ten Voorde, die als vierde eindigde, direct voor de kersverse Porsche-juniorrijder Ayhancan Güven. Job van Uitert eindigde als elfde, Nicky Catsburg als 13e en Bent Viscaal als 19e. Voor Richard Verschoor was de race snel ten einde na een botsing in de eerste ronde.

200324 Redline VER NOR slipstream
Fraaie virtuele strijd tussen Verstappen en Norris

Verstappen behaalde de pole-position voor de tweede race, gevolgd door Norris, wat een mooi gevecht tussen de twee ervaren simracers beloofde. Die verwachting werd volledig ingelost, met meerdere inhaalacties vanuit de slipstream, nadat de beide F1-coureurs hadden afgesproken om er een mooie show van te maken. Dat bood Kelvin van der Linde echter wel de gelegenheid om aansluiting te vinden bij het bakkeleiende duo en zo was de Zuid-Afrikaan in de optimale positie om te profiteren toen Norris en Verstappen elkaar in de negende ronde bij Les Combes raakten. Vervolgens reed Van der Linde zonder problemen de overwinning naar huis, voor de beide BMW-rijders Philipp Eng en Mikkel Jensen. Norris redde nog de vierde plaats, Verstappen kwam in de laatste ronde in de Busstop-chicane in botsing met Catsburg en eindigde ver in de achterhoede. Nederlandse top-tien-resultaten waren er nog voor Job van Uitert en Max van Splunteren.

200323 Redline VER NOR coll R2
Totdat het misgaat: Verstappen en Norris raken elkaar, Van der Linde kan erlangs en wint
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet