Retro

Retro 1987: Publiek op de banken tijdens opwindende Pinksterraces


Formule Ford Een te snelle start van de Belg Patrick Dewulf werd door de wedstrijdleiding bestraft met 30 seconden waardoor hij van de eerste naar de zesde plaats zakte. Daardoor werd zijn landgenoot Karl Frahm de onverwachte winnaar.


480 jille de kleine
De eigenbouw van Jille de Kleine in volle strijd.

Jille de Kleine presenteerde zijn FF1600 Kleine 0287 eigenbouw tijdens de Pinksterraces en dat bleek meteen een succes met een vijfde startplaats. "Alles heb ik zelf gemaakt, van chassis tot elk deeltje van de wielophanging. Geen gietwerk maar gewoon gelast ren het dermate licht uitgevoerd dat de auto zelfs 20 kilo onder het minimum gewicht zit. Met één nadeel, er is weinig nodig om het te beschadigen. En dat gebeurde toen ik in de race op een derde plaats voor Piet Bouwmeister lag. Even raakte ik voor de Marlborobocht naast de baan en voor ik het wist ging ik met een verbogen wielophanging rechtasaf de vangrail in. Alles bij elkaar heb ik zo'n 1000 gulden schade maar helaas ben ik helemaal blut. Ik zal de de wagen nog repareren maar dan heb ik geen geld meer om zelf te rijden zodat ik hem zal moeten verhuren", meende de ongelukkige Jille de Kleine na afloop. Intussen had de wagen wel bewezen een succes te kunnen zijn en de maker verdient zeker beter.


480 holden
Fred Krab aan het stuur van de prachtig klinkende Holden Commodore op eerste Pinksterdag op het circuit van Zolder.

Supertoerwagens
"The sound of music", dat moet het geluid dat de Holden Commodore van Jeroen Hin produceerde toch zeker voor de liefhebber zijn. Samen met Fred Krab had hij daags ervoor in Zolder meegedaan aan de EK-toerwagenrace, had daarom niet kunnen trainen en moest achteraan starten. Op die plaats wist hij zich vergezeld van Evert Bolderheij met de kersverse Sierra Cosworth, maar waar de laatstgenoemde in de opwarmronde al had moeten afhaken met vastgelopen remmen, gaf Hin zijn bakbeest de sporen. Een vreselijk mooie auto en een potentiele kanshebber om met Arthur van Dedem met zijn BMW M3 alsnog moeilijk te kunnen maken, zo bleek tijdens de race. Dat zijn rondetijden nog niet in de buurt van die van de BMW komen had zijn typische Zandvoortse reden. Het probleem zat in de uitlaat. In de EK wedstrijd reed de wagen met een open uitlaat, maar op Zandvoort gelden de geluidsregels. Er werd een demper tussen gezet, maar daardoor werd de motor helemaal afgeknepen.

Hans van der Beek en Arthur van Dedem waren beiden even snel weg en hun rit zij aan zij duurde tot de Hugenholtzbocht waar de Mazda-rijder kon profiteren van zijn betere positie. Lang zou hij de kop niet in handen houden, want al leek de Mazda qua vermogen niet voor de BMW te hoeven onderdoen, op vlak van wegligging geeft de BMW de toon aan. Het duel van de wedstrijd kwam op naam van Joop Riemersma en Freek Staal te staan. De beide Opel Monza's gaven elkaar geen meter toe en ronde na ronde stormden ze naast elkaar op de Tarzanbocht af. Even leek het alsof Riemersma moest afhaken toen hij iets te laat in de remmen ging en Staal wat lucht kreeg maar uiteindelijk was het toch de wit-blauwe Monza van Riemersma die de strijd won.
    480 start sport2000
De start van de Sports 2000 richting Tarzanbocht.

Sports 2000
Tegen Charles Zwolsman is dit jaar kennelijk geen kruid gewassen. Ook al mist de regerend kampioen de start op een geweldige manier, binnen luttele ronden stelt hij orde op zaken, dit keer ten koste van Ger Brands die overigens na drie ronden zijn Tiga al aan de kant kon zetten. Jacques Cleutjens ging op de natte baan meteen in de rondte maar wist zich van de laatste plaats tot de zesde op te werken. De beste prestatie kwam op naam van Huib Onderstal te staan. Hij miste de start volledig en moest zich van achter uit het veld naar voren werken en eindigde tenslotte als derde achter Henny Vollenberg. Leen Verhoeven verruilde zijn Reynard FF 2000 eens voor een Tiga en reed tijdens de training naar een verdienstelijke vijfde plaats. In de race zou hij niet ver komen omdat zijn motor op drie cilinders begon te lopen.
 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet