RETRO

Retro 1987: Veel tumult tijdens Clubraces 10 mei 1987

bouwmeister crash1

Doordat er de komende periode geen wedstrijden worden gehouden, blikken wij terug op de nationale autosport van ruim 30 jaar geleden. Hier het verslag van de hectisch verlopen clubraces van 10 mei 1987.Tumult op de baan, waar na een ongeluk bij de start van de FF1600's zich wilde taferelen afspeelden. Tumult ook na afloop van de Toyota-race, waar John Vos zijn overwinning kwijtraakte vanwege een diskwalificatie, een straf die ook Ronald van der Zande aan zijn broek kreeg. En in de Tarzanbocht zorgde Theo Koks voor de nodige opwinding.

Tekst: Gerrie Hoekstra en Matthé IJzerman
Foto's: Gerrie Hoekstra

driedik

Toyota Cup
Het zag er aanvankelijk naar uit dat Jan Scholten de Toyota Cup-race zou gaan winnen. Hij pakte meteen na de start al de kop en leek die niet meer te zullen afstaan. Maar in de laatste ronde kon John Vos, mede door een tik op de achterkant van de Starlet van David Hart, de tweede plaats overnemen en uit de slipstream van Scholten toch nog als eerste over de finish komen.

toyota duel

De vreugde over de overwinning duurde niet lang, want de sportcommissarissen besloten hem wegens onsportief rijgedrag te diskwalificeren waardoor Scholten alsnog winnaar werd. Ook Ronald van der Zande werd om dezelfde reden gediskwalificeerd. Na een tik van John Postmaa ging Van der Zande achterstevoren en moest zich vanuit de achterhoede weer naar voren opwerken. Dat ging volgens de opgestelde spionnen niet volgens de regels. Jip Coronel, die al kennis had gemaakt met het zand van de Tarzanbocht, moest in de laatste ronde afhaken met een gebroken krukas. Frans Verschuur deed de beste zaken voor het algemeen klassement na deze derde wedstrijd, hij pakte de koppositie met één punt voorsprong op Jan Scholten en Theo van den Berg.