Retro

Retro 1987: Siberische openingraces

  ruitenbeek

Productie toerwagens

Arie Ruitenbeek had zijn zaakjes helemaal voor elkaar en liet er geen twijfel over bestaan dat hij en zijn Sierra Cosworth de sterkste combinatie was. Alleen merkgenoot Hennie Hemmes kon enigszins volgen, maar de overige drie Sierra's kwamen nog vermogen en vooral wegligging te kort om de regerend kampioen te kunnen verontrusten. Ook Gerrit van Kouwen moest lijdzaam toezien hoe zijn dikke BMW M3 toch uit een andere wereld leek te komen. Op het rechte eind bliezen de Cosworth's zo van hem vandaan. Pech voor Frans Voros, die zijn Interstate BMW 325i aan de kant moest houden met vastgelopen lagers. Winnaar van de klasse tot 3 liter werd nu Frank Eglem, op de voet gevolgd door Fred Krab. In de klasse divisie 2 van 1600-2000cc waren er twee nieuwe gezichten. De ervaren Paul Fauchey en cursuswinnaar John Hoogendoorn konden met hun Renault 5 GT Turbo's de gevestigde orde nog niet bedreigen. John Postma toonde zich de sterkste voor Joop Bodt, terwijl kampioen Geerlof Stam zijn Renault na een ronde aan de kant moest zetten. In de kleinste klasse vocht Nick van 't Hoff met zijn Toyota Corolla een verbeten strijd uit met Berend Oeberius Kapteijn, die zijn Suzuki Swift GTI slechts 0,3 seconde later over de finish stuurde.
  van dedum

Supertoerwagens

De overmacht van Arthur van Dedem met de groep A BMW M3 was dermate groot dat er voor de concurrentie helemaal geen eer te behalen viel. Tweede op bijna een ronde werd Peter Fontijn met zijn bejaarde Opel Kadett GTE. Freek Staal moest zijn Opel Monza na acht ronden aan de kant zetten met een oververhitte motor. Intussen was Staal de problemen met zijn wagen meer dan zat. Hij dacht er hard aan om de wagen te verkopen, hetzij een Manta op te bouwen of definitief met racen te stoppen.
  jip toyota

Toyota Cup

Jip Coronel wist niet hoe hij het had. Meteen de eerste de beste race winnen na zijn overstap uit de Austin Metro's en de gevestigde orde verslaan. Het Tasking team scoorde een overdonderende overwinning doordat Raymond Coronel, die pas in de laatste ronde aansluiting met de kopgroep had gevonden, zijn broer kon opduwen. Daarbij werd hij op zijn beurt weer in de rug gesteund door teamgenoot Jan Scholten, die zelf derde werd en op de voet werd gevolgd door John Postma en Fred Frankenhout. John Vos kwam verder niet in het verhaal voor, omdat hij samen met Frans Verschuur in het Scheivlak naast de baan belandde.
  hoofdrolspelers 1987
Vlnr: Een aantal coureurs uit 1987 op een rij. Berend Oeberius Kapteijn, Peter Fontijn, Egbert Top en Frank Kerseboom hebben plezier. (Foto: Ron Tuijl)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet