TCR Series

WTCR: Nicky Catsburg opnieuw als fabrieksrijder voor Hyundai in FIA WTCR

200316 WTCR Catsburg
Bij Nicky Catsburg kan ook dit jaar het Hyundai-shirt weer uit de kast

In plaats van in Sebring, waar hij deze week met de fabrieks-Corvette in de 12-uursrace voor het IMSA WeatherTech SportsCar Championship zou rijden, zit hij nu gewoon thuis in Amersfoort, maar toch is er deze maandagochtend goed nieuws voor Nicky Catsburg: opnieuw komt hij uit als fabrieksrijder voor Hyundai in het FIA WTCR. Daarmee is hij naast Tom Coronel de tweede Nederlander die als deelnemer in de hoogste mondiale toerwagencompetitie vast staat. Catsburgs auto wordt ingezet door het Duitse team Engstler Motorsport. Naast onze landgenoot komt ook de jonge Duitser Luca Engstler voor het team in actie. De andere twee Hyundai-fabrieksauto's in het FIA WTCR worden gerund door het Italiaanse team BRC voor titelverdediger Norbert Michelisz en routinier Gabriele Tarquini. De samenwerking met Augusto Farfus bleek daarmee een kortstondig avontuur, waaraan na één seizoen alweer een einde kwam.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Als een van de zeer weinige coureurs in de internationale autosport verkeert Nicky Catsburg in de riante positie dat hij tegelijkertijd beschikt over fabriekscontracten met maar liefst drie merken, want naast zijn WTCR-campagne met Hyundai en zijn deelname aan de lange-afstandsraces van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship met Corvette heeft hij ook nog een contract met BMW voor de Intercontinental GT Challenge, inclusief de Total 24 Hours of Spa, en de 24-uursrklassieker op de Nürburgring.

Vorig jaar toonde Catsburg zich in het WTCR, waarin hij drie pole-positions behaalde, een zeer loyale teamspeler die de belangen van zijn werkgever Hyundai naar eer en geweten verdedigde. Dat werd hem door concurrenten niet altijd in dank afgenomen: we herinneren ons de onverkwikkelijke discussies met Andy Priaulx in Suzuka, maar ook bij Lynk & Co. kennen ze dat spelletje maar al te goed. Zijn optreden ten dienste van kopman Norbert Michelisz zorgde er in ieder geval voor dat Catsburg ook dit jaar weer als fabrieksrijder voor Hyundai in actie komt.

"Ik kijk uit naar de samenwerking met het team", zegt Catsburg. "WTCR is een spannende klasse en ik heb genoten van mijn comeback in de toerwagens in 2019. In elke sessie op de baan gaat het er ongelooflijk close aan toe, je kunt eigenlijk nooit iets voorspellen. Het team is nieuw in de serie, maar heeft volop ervaring in de TCR-klasse en ik ben ervan overtuigd dat we samen competitief kunnen zijn."

200316 WTCR Engstler
De jonge Duitser Luca Engstler rijdt voor het eerst een volledig WTCR-seizoen

Inderdaad beschikt Engstler Motorsport, dat in het FIA WTCR als Engstler Hyundai N Liqui Moly Racing Team aan de start verschijnt, over een rijke staat van dienst in de internationale autosport. Franz Engstler zelf was jarenlang actief als coureur, ondermeer in de DTM, de Duitse STW-serie en het WTCC. De laatste jaren richten de activiteiten van het team zich op de TCR-klasse met Volkswagen en meer recent met Hyundai, waarmee sinds 2018 wordt samengewerkt. Het team behaalde met Hyundai overwinningen in TCR Germany, TCR Asia, TCR Malaysia en TCR China en titels in Maleisië, Azië en Duitsland. Ook voor Luca Engstler is het WTCR niet geheel nieuw: vorig jaar al reed hij met een 'wild card' enkele races, onder andere in Macau.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet