Retro

Retro: Amelia Island Concours d’Elegance eert Roger PenskePenskes eigen racecarrière begon in 1958 met een Chevrolet Corvette en een Porsche 550, die een jaar later vervangen werden door een 718 RSK. Door een perfecte preparatie kwamen successen snel. In de Porsches, maar in de jaren daarna o.a. ook met Maserati Birdcage, Chevrolet Grand Sport, Ferrari 250 GTO, Chaparral en zelfs een overwinning met zijn Pontiac bij NASCAR. Hij deelde een Ferrari 330TR met Pedro Rodriguez op Le Mans en reed enkele Formule 1-Grands Prix met een Lotus.
  4
Met deze Chevrolet Grand Sport (een van de zes) behaalde Penske meerdere overwinningen

Eind 1964 kocht Penske een Chevrolet-dealerschap in Pennsylvania en moest vanwege verzekeringsvoorwaarden de autosport beëindigen. Maar in 1966 was hij terug: hij schreef een Chevrolet Corvette in bij de 24 Uur van Daytona waar zijn rijders meteen de GT-klasse wonnen. De volgende jaren boekte hij veel succes met Chevrolet Camaro's en AMC Javelins in het TransAm-kampioenschap. Daarnaast won hij enkele CanAm-wedstrijden en in 1969 de 24 Uur van Daytona, steeds met als belangrijkste rijder in al die jaren Mark Donohue.

5
In zijn laatste actieve jaar als coureur won Penske enkele belangrijke races met de Chaparral 2C

In 1972 en 1973 domineerde zijn Porsches 917 het CanAm-kampioenschap met George Follmer en Donohue als rijders. Ook deed Penske Racing voor het eerst mee aan de 500 Mijl van Indianapolis. Mark Donohue met een McLaren bezorgde 'The Captain' in 1972 zijn eerste zege op de Brickyard. Vanaf dat moment werd Indianapolis zo'n beetje Penske's race. Afgelopen jaar won Simon Pagenaud en gaf Penske zijn 18e trofee. De honger naar succes is ondanks zijn leeftijd nog niet gestild en Penske kocht afgelopen najaar het circuit en alles daarom heen.


6 John Mecom kocht deze Ferrari 250 GTO van Luigi Chinetti en in 1963, won Penske hiermee samen met Augie Pabst de GT-klasse in de 12 Uur van Sebring. De auto is nu eigendom van Ralph Lauren

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet