Retro

Retro: Amelia Island Concours d’Elegance eert Roger Penske

0
Organisator Bill Warner (rechts) met honoree Roger Penske.

De 25e editie van het Amelia Island Concours d'Elegance in Florida stond in het teken van de meest succesvolle autosportpersoonlijkheid: Roger Penske. De inmiddels 83-jarige oud autocoureur begon in 1966 met zijn eigen raceteam en behaalde – op de 24 Uur van Le Mans na - overwinningen bij elke grote autorace: Daytona 500, Formule 1, NASCAR, 12 Uur van Sebring, 24 Uur van Daytona en bovenal 18 keer de 500 mijl van Indianapolis.

Tekst en foto's: Ed en Mark Heuvink

1
Penske trots naast de Indianapolis-trofee tussen een selectie van zijn raceauto's

Elk jaar weet organisator Bill Warner een grootheid uit de autosport te strikken om als eregast het concours d'élégance kleur te geven. En juist bij deze jubileumeditie was dat niemand minder dan Roger Penske. Samen met zijn echtgenote Kathy stond Penske drie dagen in het middelpunt van de belangstelling. Naast een grote collectie 'Penske racers' op het showfield, waren er twee seminars waarin hij sprak over zijn rijke zaken- en racehistorie. Op dit moment zijn Penske-auto's elk weekend actief bij Indycar, NASCAR, IMSA en het Australische Supercar kampioenschap.

2
Ray Evernham was presentator bij een seminar met (vlnr) George Follmer, Rick Mears, John Mecom, Rusty Wallace en Penske

Naast de raceactiviteiten, gerund vanuit Mooresville in Noord-Carolina, is Penske ook eigenaar van een scala van automotive bedrijven waaronder de Penske Automotive Group. Wereldwijd staan 62.000 personen op de loonlijst van de Penske Corportion. Ondanks zijn leeftijd staat 'The Captain' elk weekend langs een circuit om een van zijn auto's te begeleiden. Voor zijn rijke carrière werd hij afgelopen najaar beloond met de hoogste Amerikaanse burgeronderscheiding, the Presidential Medal of Freedom.


3
Achter het stuur van een Porsche opent Penske symbolisch het 25e concours

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet