Formula E

Formule E: Seizoen voor twee maanden stopgezet

200313 FE NY
New York zou dit jaar opnieuw een 'double header' kunnen worden

Waar de Formule 1 de afgelopen dagen in Melbourne niet bepaald uitblonk door besluitvaardigheid en daadkracht, slaat de Formule E-organisatie spijkers met koppen: zoals al eerder vermoed werd, wordt het lopende seizoen 2019/2020 in het ABB FIA Formule E-kampioenschap voor een periode van twee maanden onderbroken. Dat betekent dat na de eerdere afzeggingen van de races in Sanya, Rome en Jakarta nu ook de E-Prix van Parijs en de première van de serie in Seoul geen doorgang zullen vinden. Ook een eventueel weekeinde met twee races op het permanente circuit van Valencia is daarmee van de baan.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: Rebocar/R. de Boer

De Formule E-organisatie heeft een systeem met waarschuwingsvlaggen geïntroduceerd, naar analogie van de bekende vlaggen bij autosportevenementen langs de baan gezwaaid worden. Een rode vlag, die betekent dat er geen wedstrijden zullen plaatsvinden, geldt nu voor de maanden maart en april.

Voor mei geldt er op dit moment een gele vlag, wat betekent dat het houden van een wedstrijd eventueel overwogen zou kunnen worden, afhankelijk van de situatie op dat moment. De race in Seoul stond voor 3 mei op de kalender, die is dus wel definitief van de baan, maar het houden van races op andere locaties en wellicht later die maand behoort tot de mogelijkheden.

Een groene vlag, vooropgesteld dat de situatie verbetert en zich stabiliseert, geldt voor de maanden juni en juli. Op dit moment staan Formule E-wedstrijden in Berlijn (20 juni), New York (11 juli) en de finale met twee races in Londen (25 en 26 juli) op het programma. Om eventueel geschrapte wedstrijden te kunnen inhalen, zouden de weekeinden in Berlijn en New York uitgebreid kunnen worden van één naar twee races.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet