Sportscars

Sportscars: UPD: 12-uurs IMSA-race Sebring verplaatst naar 14 november

190316 IMSA race winner
De kans dat we volgende week de IMSA-prototypes en GT's in Sebring zien, lijkt klein

Inmiddels is men ook aan de oostkust van de Verenigde Staten weer wakker en is er naar we begrepen overleg van de IMSA-organisatie om te beoordelen wat te doen met de voor volgende week geplande 12-uursrace in Sebring, de tweede ronde van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Meer en meer wordt aangenomen dat de race volgende week in ieder geval niet plaatsvindt, gesproken wordt over een mogelijke verplaatsing naar november. IMSA stuurde zojuist een melding dat er om 12.00 uur lokale tijd in Sebring (17.00 uur in Nederland) een aankondiging zal worden gedaan. Hoe die luidt, laat zich raden...

UPD: De aankondiging van IMSA luidde inderdaad zoals werd verwacht: vanwege het te grote aantal betrokkenen dat vanuit Europa de reis niet kan maken, wordt de Mobil 1 12 Hours of Sebring verplaatst van volgende week zaterdag (21 maart) naar zaterdag 14 november. Ook de Alan Jay 200, meetellend voor de IMSA Michelin Pilot Challenge, waaraan Indy Dontje zou deelnemen, wordt naar dat weekeinde verschoven. Sebring wordt daarmee de finale van het IMSA-seizoen, een plaats die het inneemt van Road Atlanta, waar 'Petit Le Mans' traditioneel het sluitstuk vormt. Ook de eindejaars-prijsuitreikingen zullen in Sebring worden gehouden.


Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA, Renger van der Zande

De twee Nederlandse IMSA-coureurs Renger van der Zande en Jeroen Bleekemolen, die vanmorgen nog van plan waren om vanmiddag om 13.30 uur naar Florida te vliegen, hebben hun vlucht uiteindelijk toch verplaatst naar morgen, zo lieten ze vanaf Schiphol weten. Ook zij gaan er inmiddels van uit dat de 12-uursrace in Sebring volgende week niet plaatsvindt. Uiteraard zijn ze in nauw contact met hun respectievelijke teams. Nicky Catsburg wacht ook nog steeds af hoe de situatie is, hij wordt op de hoogte gehouden door het Corvette-fabrieksteam.

200312 WEC Renger
Jeroen Bleekemolen en Renger van der Zande op Schiphol, waar ze besloten toch maar morgen te vliegen, of helemaal niet...

Er staan maar liefst 30 rijders op de inschrijflijst van de 12-uursrace die uit landen op het Europese continent komen. Voor hen geldt vanaf vrijdagavond middernacht Amerikaanse tijd zoals gemeld een inreisverbod in de VS. Voor Britse rijders, waarvan er tien zijn ingeschreven, geldt het inreisverbod niet, blijkbaar is het virus daar minder erg... Naast coureurs zijn er ook heel wat teamleden die vanuit Europa naar de IMSA-wedstrijden reizen: het Mazda Team Joest heeft Europees personeel, bij het Porsche GT Team zijn heel wat Europeanen actief, het Oostenrijkse GRT Grasser Racing Team en WRT Speedstar Audi Sport zijn zelfs grotendeels Europese teams. Daarnaast laten merken als Audi, BMW, Mercedes-AMG en Porsche ook Europese technici ter ondersteuning van hun Amerikaanse fabrieks- danwel klantenteams invliegen. Een situatie derhalve die het doorgaan van de race vrijwel onmogelijk lijkt te maken.

Als de race inderdaad wordt verschoven, zou het pas de tweede keer in de historie zijn dat de 12 Uur van Sebring niet in maart gereden wordt: in 1967 vond de race plaats op 1 april. Vanwege de oliecrisis vond er in 1974 zelfs helemaal geen race plaats, maar niettemin kwamen er een paar duizend mensen opdagen die hun traditionele feestje tijdens 'Spring Break' niet wilden missen, race of geen race.

Ho Pin Tung in Hongkong
We ontvingen ondertussen ook bericht van Ho Pin Tung, die op zijn thuisbasis in Hongkong verblijft. "Voor mij geen potentiële reisbeperkingen dus. Ik zou morgen naar Orlando vliegen voor de WEC, maar heb mijn vlucht geannuleerd. Het team is gisteren al aangekomen, net zoals het grootste gedeelte van de medewerkers van alle teams, vermoed ik", zo liet hij weten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet