Sportscars

Sportscars: Inreisverbod VS vanuit Europa, FIA WEC Sebring gaat niet door (UPD: Situatie Nederlandse rijders)

200311 Sebring WEC
Geen FIA WEC op Sebring dit jaar

De voor volgende week vrijdag geplande '1000 Miles of Sebring' (in werkelijkheid een acht-uursrace) als ronde voor het FIA World Endurance Championship gaat niet door. Nadat de Amerikaanse president Donald J. Trump om negen uur gisteravond Amerikaanse tijd een inreisverbod voor reizigers vanuit continentaal Europa vanaf aanstaande vrijdagavond afkondigde, restte de organisatie van het WEC niets anders dan de wedstrijd af te gelasten. Het overgrote deel van de teams, rijders, organisatie en media in het WEC komt uit Europa. Vooralsnog gaat de twaalf-uursrace van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship op zaterdag nog wel door, maar ook voor deze wedstrijd heeft de nu genomen maatregel grote consequenties, omdat ook hier natuurlijk vele rijders, technici en andere betrokkenen vanuit Europa kwamen. AUTOSPORT.NL sprak met de meeste Nederlanders die in Sebring in actie komen of zouden komen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: Porsche AG/Jürgen Tap

"We hadden vandaag zullen vliegen, maar de race is geannuleerd", meldt Mark Koense, teammanager van het Racing Team Nederland, dat met Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Job van Uitert in actie zou komen in de LMP2-klasse van de WEC-race. Van Uitert had al in een vroegtijdig stadium de toezegging gekregen dat hij in Sebring zou racen, omdat Nyck de Vries in eerste instantie niet zou kunnen vanwege de Formule E-race in het Chinese Sanya, die oorspronkelijk ook voor volgende week op de kalender stond. Ook na het afblazen van de race in Sanya besloot Frits van Eerd zijn belofte aan Van Uitert gestand te doen.

Jeroen Bleekemolen zou op Sebring een dubbel programma rijden: op vrijdag de WEC-race met de Project 1-Porsche 911 RSR in de GTE-Am-klasse en op zaterdag de twaalf-uurs-IMSA-race met de Porsche 911 GT3 R van Black Swan Racing. "Ik zou morgen vliegen, maar probeer die vlucht om te zetten naar vandaag", zo verklaarde Bleekemolen vanmorgen vroeg. Inderdaad lukte dat nog net, zodat hij vanmiddag om 13.30 uur op de KLM-vlucht richting Florida zit. Zo vliegt hij samen met Renger van der Zande, die ook zijn vlucht naar vandaag kon omboeken. "25 minuten wachttijd aan de telefoon bij de KLM, ze zeiden dat alle vluchten bijna vol waren", aldus Van der Zande, die zoals het er nu uitziet gewoon zoals gepland de IMSA-race kan rijden met de Konica-Minolta-WTR-Cadillac DPi. "Alleen terugkomen is nog een vraagteken", zegt de tweevoudig Daytona-winnaar.

Nicky Catsburg staat net als eerder in Daytona ingeschreven op een van de beide fabrieks-Corvettes in de IMSA-race. "Ik zit nu achter de laptop om te kijken wat ik moet doen", zei hij vanmorgen vroeg in een reactie. "Gisteren heb ik mijn vlucht vervroegd naar aanstaande zaterdag, maar nu is er vannacht echt wat veranderd, dus ik weet nog niet of ik aanstaande vrijdag nog kan reizen of dat ik vandaag moet reizen. Als ik heel eerlijk ben heb ik helemaal niet zoveel zin om daar momenteel heen te gaan. Stel dat je daar ziek wordt... Maar het is even niet anders." Een tijdje later berichtte Catsburg dat hij nu morgen vliegt.

Indy Dontje, die op Sebring in de IMSA Michelin Pilot Challenge rijdt, is op dit moment op het Circuit Paul Ricard in het Zuid-Franse Le Castellet voor de test van de SRO World Challenge. Hij zou aanvankelijk zaterdag naar Florida vliegen, maar moest zijn plannen ook wijzigen. "Hier merk je het ook: de rijdersbriefing werd hier via de TV-schermen gedaan", vertelde hij. Dontje kon ook zijn vlucht nog omzetten en vliegt nu morgen, waarmee hij om 21.30 uur plaatselijke tijd, dus kort voor het ingaan van het inreisverbod, in Florida aankomt. Alleen van Ho Pin Tung kregen we nog geen reactie.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet